Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Οταν τα ΜΜΕ αποφάσιζαν ότι ο Τσαλικίδης αυτοκτόνησε


γράφει η Άντα Ψαρρά

Η υπόθεση της διερεύνησης του «αιφνίδιου» θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη απασχολεί -μέσω Ε.Ε.- και πάλι τη Δικαιοσύνη. Μια υπόθεση που ξεκίνησε λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ενώ οι αποδείξεις και τα στοιχεία για τα ύποπτα λογισμικά βοούσαν, έγινε το καθετί προκειμένου να μπει τελικά στο αρχείο.

Ήταν Φεβρουάριος του 2010 όταν η τότε κυβέρνηση δίστασε να προχωρήσει σε εξεταστική eπιτροπή για τη διερεύνηση του θανάτου Τσαλικίδη. Μετά από σχετικές παροτρύνσεις του Απόστολου Κακλαμάνη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωνε ότι θα διερευνηθεί το ζήτημα εφόσον τελικά προκύψουν επαρκή στοιχεία.

Το πόρισμα της ΕΥΠ δεν παραδόθηκε τότε στη Βουλή, ούτε στην ανεξάρτητη αρχή ΑΔΑΕ με το επιχείρημα του «εθνικού απορρήτου». Ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα διερευνούσε και τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, σε συνδυασμό με την υπόθεση της Vodafone.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έγινε αμέσως μετά στόχος επιθέσεων από μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Πιο χαρακτηριστικό, το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη με τον τίτλο «Αστυνομικό Δελτίο» (Το Βήμα, 28.1.2010).

Ο αρθρογράφος ειρωνευόταν τον κ. Παπαϊωάννου ότι διεκδικεί αρμοδιότητα «αστυνομικού επιθεωρητή» και τον κατακεραύνωνε με ένα ατράνταχτο επιχείρημα: «Ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι ήδη πεπεισμένος ότι η αφορμή για την αποκάλυψη της υπόθεσης ήταν ο θάνατος του Τσαλικίδη, ακόμα κι αν οι υποκλοπές είχαν αποκαλυφθεί στην κυβέρνηση περίπου δέκα μήνες προτού αυτοκτονήσει ο δυστυχής υπάλληλος! Υποθέτω ότι ο πρόεδρος έχει ήδη επιδοθεί σε προσωπική διερεύνηση των περιστατικών της αυτοκτονίας, η οποία τον οδήγησε σε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά της Αστυνομίας και της τακτικής Δικαιοσύνης».

Ο ισχυρισμός αυτός ήταν πρωτοφανής. Γιατί βέβαια ήταν πασίγνωστο ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη συνέβη στις 9.3.2005 ενώ η πρώτη ενημέρωση της κυβέρνησης έγινε την αμέσως επομένη μέρα, δηλαδή στις 10.3.2005, στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς αποκάλυψε στον κ. Αγγέλου και τον κ. Βουλγαράκη ότι γίνονταν υποκλοπές από το δίκτυο της εταιρείας.

Αρα όχι μόνο δεν είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση «δέκα μήνες νωρίτερα», αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο: η κυβέρνηση ενημερώθηκε εσπευσμένα αμέσως μετά τον θάνατο Τσαλικίδη.


Τώρα όλα αυτά φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα... ξαναφρεσκάρουν τη μνήμη πολλών και ίσως αυτή τη φορά πραγματικά η οικογένεια του φιλότιμου αυτού ανθρώπου που τόσο άδικα χάθηκε μπορέσει να βρει το δίκιο της.    




















efsyn.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *