Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο


Με απεργίες και κινητοποιήσεις θα διεξαχθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τρίτη  αξιολόγησης, τα οποία εξετάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πολυνομοσχέδιο - σκούπα των 1.531 σελίδων φέρνει αλλαγές από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι τα καζίνα και το νέο σώμα του ΣΔΟΕ (αναλυτικά δείτε ΕΔΩ).

Σε μαζική συμμετοχή στις πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα καλούν ομοσπονδίες, σωματεία και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ, που προκήρυξε στάση εργασίας για το Δημόσιο από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απευθύνουν κάλεσμα για τις 17.00 στο Σύνταγμα, ενώ το ΠΑΜΕ για τις στις 18.00 στην Ομόνοια μετά τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή.

Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τα μέτρα για την Παιδεία, όπως λεπτομερή κριτήρια για τις συγχωνεύσεις σχολείων και 30 ώρες υποχρεωτικά εργασία την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί, καθώς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ καλούν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και σε στάση εργασίας (08.00 έως 11.00), που μαζί με εκείνη της ΑΔΕΔΥ, οδηγεί τον κλάδο σε 24ωρη.

Θέση μάχης παίρνουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και θα συμμετάσχουν συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και στα συλλαλητήρια στη χώρα.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν αύριο τα μέσα μαζικής Μεταφοράς, καθώς τα Σωματεία εργαζομένων σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία καταγγέλοντας το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο.

Γι αυτό δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος).

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας (12.00 – 15.00).

Έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία της απεργίας
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των υπόλοιπων σωματείων έχουν χαρακτηρίσει μητέρα των μαχών τον αγώνα ενάντια στην τροπολογία, που καθιστά δυσκολότερη την κήρυξη απεργίας από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με την προτεινόμενη διάταξη, ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλιας, υποστηρίζει ότι «μέσα από τη διαδικασία γενικής συνέλευσης και με τα ποσοστά που έθετε ο νόμος για την απεργία, είναι φανερό ότι ήταν πιο εύκολο για ένα πρωτοβάθμιο σωματείο με λίγα παρόντα μέλη να λάβει απόφαση για απεργία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην ουσία η κυβέρνηση παρεμβαίνει και ζητά αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων σε μία επιχείρηση μέσα στη ΓΣ, για να παρθεί απόφαση για απεργία.

Μπορεί σύμφωνα με την κυβέρνηση η εν λόγω διάταξη για την κήρυξη απεργίας να μην επηρεάζει τα πανελλαδικά σωματεία, όμως «η ουσία είναι ότι, με αυτήν τη διάταξη, αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ της διαδικασίας κήρυξης των απεργιών».

Ο Κυριακούλιας εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διατάξεις οι οποίες θα θέσουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε σωματεία ή σε Ομοσπονδίες, για να λάβουν απόφαση για απεργία.

«Είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Γι' αυτό, τα συνδικάτα αντιδρούν, γιατί, παρόλο που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα ξαναπαρέμβει στο ν. 1264/1982 και στο απεργιακό δίκαιο, αυτό είναι το πρώτο βήμα, για να αρχίσει να ξηλώνεται αυτό το δικαίωμα».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, που τόσα χρόνια προστατεύει τους εργαζόμενους και είναι το εργαλείο για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της χώρας.

«Με αυτήν τη διάταξη, ξεκινά το ξήλωμα αυτού του νόμου και γίνεται παρέμβαση στην απεργία, η οποία είναι ένα μεγάλο δικαίωμα κατακτήσεων χρόνων, που δόθηκαν με αίμα και αγώνες. Ξεκινάει η πρώτη προσπάθεια ξηλώματος αυτού του μεγάλου και ιερού δικαιώματος» τονίζει ο κ. Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς ξεκαθαρίζει ότι θα γίνει συστηματική προσπάθεια, με κάθε δύναμη και με κάθε τρόπο, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον, για να σταματήσει αυτή η προσπάθεια παρέμβασης. «Ο αγώνας θα είναι διαρκής. Τώρα, είναι μόνο το ξεκίνημα. Δεν θεωρούμε ότι σταματάει ή τελειώνει τώρα κάτι.

»Θέλουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα στο εργατικό κίνημα να δώσει μία μεγάλη απάντηση, όλους τους επόμενους μήνες, όχι μόνο για το συνδικαλιστικό νόμο και την απεργία, αλλά, κυρίως, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που πρέπει να επανέλθουν, όπως ήταν, πριν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τέλος, ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της απέναντι στο τρίτο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του.

Ασκώντας δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, ο κ. Καραγεωργόπουλος επισημαίνει ότι τόσο η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να σταθεί στη λογική και την πραγματικότητα.

«Διαγκωνίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ποια θα φέρει τη χειρότερη διάταξη. Προάγεται, λοιπόν, ένα νέο μοντέλο επιχείρησης με δυσμενείς όρους εργασίας και χωρίς απεργιακές αντιδράσεις» σχολιάζει ο κ. Καραγεωργόπουλος, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία νομοθετική παρέμβαση η οποία συμβάλλει όχι μόνο στην έμπρακτη υπονόμευση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την πολιτική δυσπιστία στη δημοκρατική αρχή που διέπει τη λειτουργία των συνδικάτων.

«Και να δούμε τι σημαίνει η υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα επανέλθει η συλλογική προστασία των εργαζομένων, μετά τον Αύγουστο του 2018» διερωτάται ο κ. Καραγεωργόπουλος, τονίζοντας ότι, ακόμα και να επανέλθει η συλλογική προστασία των εργαζομένων, μετά τον Αύγουστο του 2018, αυτή θα επανέλθει σε καμένη γη, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση των επενδύσεων.

«Που σημαίνει φθηνοί εργαζόμενοι, χωρίς ωράριο εργασίας, με αποδυναμωμένη τη συλλογική τους προστασία και με αποδυναμωμένο το βασικό μέσο που είχαν, μέχρι πρότινος, δηλαδή, την απεργία. Μας κατάργησαν το 2012 το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τώρα αφαιρούν και το τελευταίο εργαλείο που έχουν τα συνδικάτα στα χέρια τους, προκειμένου να αντιδρούν απέναντι σε δυσμενή μέτρα» σημειώνει ο κ. Καραγεωργόπουλος.





























efsyn.gr

   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *