Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Υπέγραψε το νέο διάταγμα για τη μετανάστευση ο Τραμπ-Ποιους εξαιρεί και τι προβλέπει

   'Εξι χώρες στο νέο κατάλογο, αλλά εκτός το Ιράκ    


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα μια νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, το οποίο απορρίφθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια, προκειμένου να εμποδίσει τους υπηκόους ορισμένων χωρών να μπουν στο αμερικανικό έδαφος.  

Στον νέο κατάλογο περιλαμβάνονται έξι από τις επτά χώρες που υπήρχαν και στο πρώτο διάταγμα: το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη. Οι υπήκοοι του Ιράκ εξαιρούνται από την απαγόρευση, σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.  

 

Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα προστατευούν όσοι έχουν πράσινη κάρτα και όσοι διαθέτουν έγκυρη βίζα, καθώς θα μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στις ΗΠΑ.   Η νέα οδηγία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των νομικών ζητημάτων που προέκυψαν από το πρώτο διάταγμα που είχε εκπέσει από τα δικαστήρια νωρίτερα αυτό το χρόνο.  

Η απαγόρευση, μόλις τεθεί σε εφαρμογή, θα είναι σε ισχύ για έως και 90 ημέρες. Διατηρείται επίσης η διακοπή υποδοχής προσφύγων, για 120 ημέρες. Για όσους όμως έχει ήδη προγραμματιστεί η μετάβαση στις ΗΠΑ, το ταξίδι τους θα γίνει κανονικά. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον χαρακτήρισε "ζωτικής σημασίας" για την εθνική ασφάλεια της χώρας την εφαρμογή του διατάγματος.

"Το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο πρόεδρος, προστατεύοντας το έθνος από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ, είναι ένα μέτρο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειάς μας. Ο πρόεδρος έχει καθήκον να προστατεύει τον αμερικανικό λαό", είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το πρώτο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή καθώς ο Τραμπ κατηγορήθηκε για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων. Η τροποποιημένη εκδοχή του αναμένεται ότι θα υπερπηδήσει το εμπόδιο της δικαιοσύνης που είχε αναστείλει την εφαρμογή του αρχικού κειμένου, στις 3 Φεβρουαρίου.


 www.lifo.gr   

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου