Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Τελείωσε το Eurogroup - Η μέρα της Μαρμότας: Ισχυρές δεσμεύσεις ζητούν οι Θεσμοί για να επιστρέψουν

Με τους επικεφαλής των θεσμών συναντώνται αυτή την ώρα Τσακαλώτος και Χουλιαράκης πριν την έναρξη του Eurogroup. 


Μνήμες... του περασμένου Φεβρουάριου ξυπνά η σημερινή διαπραγμάτευση στο Eurogroup, καθώς η επιδιωκώμενη πολιτική διαπραγμάτευση της Αθήνας εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού, ενώ οι θεσμοί ζητούν για ακόμη μία φορά ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το κλίμα κατέγραψε ίσως με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζμίρ. «Φαίνεται πως είναι η ημέρα της Μαρμότας για την Ελλάδα σήμερα» είπε με δηκτικό τρόπο και πρόσθεσε: «Θα ενημερωθούμε και οι ομάδες θα επιστρέψουν στην Αθήνα προσπαθώντας να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης».

Η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη πριν από το Eurogroup επιβεβαιώνει πως σήμερα το μόνο ουσιαστικό που κρίνεται στις Βρυξέλλες είναι η συμφωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Το σκηνικό είναι πανομοιότυπο με το Eurogroup του Φεβρουαρίου όταν σε αντίστοιχη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πoουλ Τομσεν (ΔΝΤ), Πιέρ Μοσκόβισι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και των Κλάους Ρέγκλινγκ και Νικολά Τζαμαρολι από τον ESM ξεκλείδωσε η επιστροφή των Θεσμών.

Τα πράγματα ωστόσο δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνα για την ελληνική πλευρά αυτή τη φορά. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το KYΠΕ, στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

Όπως ανέφερε πηγή του ευρωσυστήματος στο ίδιο πρακτορείο, οι θεσμοί και οι εταίροι ζήτησαν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου. Πηγή μάλιστα του ευρωσυστήματος εκτίμησε ότι η δέσμευση πρέπει να είναι πολύ ισχυρή αυτή τη φορά, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και περιορίστηκε να κάνει μια σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους:«Συχνά έχω συναντήσεις για την προετοιμασία του Eurogroup. Για το αποτέλεσμά τους θα ενημερώσω το Eurogroup και αργότερα θα σας πληροφορήσω».

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν κατ' αρχήν συμφωνία στα εκκρεμή ζητήματα προκειμένου να επιστρέψουν και να εργαστούν για τη διασάφηση των επιμέρους λεπτομερειών.

Το κουαρτέτο θα πρέπει να συμφωνήσει με την Αθήνα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει κοινή συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup ο Β. Σόιμπλε. Όπως είπε υπάρχει κάποια δυσκολία να βρεθεί η συμφωνία αλλά θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα ασχοληθούμε πολύ με αυτό το θέμα» στο Εurogroup, υποστήριξε και σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει πολύ νωρίτερα», συμπλήρωσε.





thetoc.gr  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *