Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Καυτές αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Τα 16 δισ της ΕΚΤ και οι φόβοι του Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα


«Καυτούς» διαλόγους για τα όσα εξελίσσονταν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές την περίοδο του δημοψηφίσματος, δημοσιεύει σε αποσπάσματα στο βιβλίο του «Adults in a Room», ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Σεπτέμβρη, περιέχει αποκαλύψεις που αναμένεται να προκαλέσουν «πολιτικό σεισμό» τόσο ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης, όσο και στις σχέσεις κυβέρνησης -αντιπολίτευσης.

Τρεις κυριακάτικες εφημερίδες, το Πρώτο Θέμα, η Καθημερινή και το Βήμα, προδημοσιεύουν αποσπάσματα από το βιβλίο. Σε αυτά παρατίθενται διάλογοι του Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό αλλά και με πρωτοκλασσάτα στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι, μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός δεν μπορούν να διαψευστούν καθώς τα πάντα είναι καταγεγραμμένα στο κινητό του.

«Φοβάμαι το Γουδή…»

Iδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται σε όσα έγιναν το βράδυ του δημοψηφίσματος στο Μέγαρο Μαξίμου

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» Ο Βαρουφάκης φέρεται να διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. «’Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον Πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:
«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα… Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.»

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε […] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό.»

» Να πάρουμε τα 16 δις της ΕΚΤ!»

Σύμφωνα με συγκεκριμένο απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, σε κάποιο χρονικό σημείο, ο πρωθυπουργός μαθαίνει πως υπάρχουν 16 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Βαρουφάκη, διημείφθη ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δις ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;

Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.

Τσίπρας: Οταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.
Φλαμπουράρης: Εχουμε κάθε δικάιωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.
Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ…

Για τα αγγλικά του Τσίπρα: «»ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν εντυπωσιάστηκε από την πρώτη του γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ φαίνεται να διατηρεί τη χειρότερη εντύπωση για τον νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Σε σημείο του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη [εννοεί την σύζυγό του], «ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα».
Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει πολλάκις «αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως «αποστάτη» και «τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα».

axiaplus.gr     

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου