Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Νομικό Συμβούλιο: Ανοιχτές σε έλεγχο οι λίστες φοροδιαφυγής


Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην οποία εκφράζεται η πρόθεση να διατηρηθούν ανοιχτές στον φορολογικό έλεγχο όλες οι χρήσεις από το 2006 και μετά, οι οποίες αφορούν στις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Εμβασμάτων κ.λπ.), έχει στα χέρια του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η απόφαση είναι γνωμοδοτική και σε κάθε περίπτωση υπερισχύει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις παραγραφής φορολογικών υποθέσεων πλέον της πενταετίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου αναφέρει πως η ΑΑΔΕ είναι αυτή που θα αποφασίσει για τον αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο 5ετίας στην παραγραφή.

Επίσης, το Νομικό Συμβούλιο σημειώνει πως:

-Η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία 10ετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό.

- Όλες οι χρήσεις που η παραγραφή τους παρατάθηκε με διατάξεις που ψηφίστηκαν έως και το 2016 έχουν ήδη παραγραφεί καθώς οι σχετικές διατάξεις παράτασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η 10ετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.

- Η 20ετία παραμένει μέχρι να κριθεί από τη δικαιοσύνη η 20ετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1-1-2014.

- Η απόφαση του ΣΤΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει. Αυτό γίνεται μόνο με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των δικαστηρίων.

- Οι φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και δεν έχουν ακόμη πληρώσει τα σχετικά ποσά, θα τα πληρώσουν κανονικά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, προσήλθαν οικειοθελώς και η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων αποτελεί εκτελεστό τίτλο για το δημόσιο.  




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *