Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Για τη διαχείριση πιθανής ήττας ετοιμάζονται -και μαλώνουν- στη ΝΔ

Τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει στη ΝΔ, εν όψει μιας εκλογικής ήττας που φαντάζει όλο και περισσότερο πιθανή. Στις μεγάλες πόλεις η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει- μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη- και τον Πειραιά ενώ στη μάχη των περιφερειών απειλείται με συντριβή στη περιφέρεια Αττικής, όπου η αυτοδιοικητική ψήφος έχει και τις μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις. Ακόμη και αν η -πιθανότατη- ήττα στις ευρωεκλογές αποδειχθεί διαχειρίσιμη, το σύνολο των κακών αποτελεσμάτων αναμένεται να προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς και κύματα αμφισβήτησης προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά. Του Σ.Κούλογλου
Στους πονοκεφάλους του Μαξίμου πρέπει να προστεθεί και η αναμενόμενη εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ-Ελιά, που θα οδηγήσει αυτόματα στην ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού εταίρου και στην πλήρη αμφισβήτηση της ηγεσίας Βενιζέλου. Οι πρόσφατες κινήσεις Παπανδρέου δείχνουν ότι οι πρώτες βολές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν ήδη πριν τις εκλογές. 
Η πλευρά του τέως πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι δεν φοβάται τις έμμεσες απειλές Βενιζέλου για την διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επί Παπανδρέου και αντίθετα ετοιμάζεται να υποστηρίξει ότι παρέδωσε στον Βενιζέλο ένα κόμμα με πολύ καλύτερα εκλογικά ποσοστά. 
Η απάντηση του επιτελείου Σαμαρά είναι “ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος” με την εκπόνηση της πολιτικής για την «Νέα Ελλάδα», όρο που ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, υπονοώντας μια νέα πολιτική παράταξης που θα φιλοδοξεί να καλύψει το χώρο από τη Δεξιά ως την Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ. Η αλλαγή του ονόματος της Νέας Δημοκρατίας σε Νέα Ελλάδα είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια, καθώς αναμένεται να αντιδράσει η καραμανλική πτέρυγα που έχει ήδη ξεκινήσει τις προειδοποιητικές βολές, με τον Ευάγγελο Αντώναρο να επαναλαμβάνει τα περί «αλεξιπτωτιστών και μαϊντανών» στο ευρωψηφοδέλτιο.
Η απόφαση για το όνομα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ-Ελιά: αν σημειωθεί εκλογική συντριβή, ο κ. Βενιζέλος θα χρειαστεί ένα νέο πολιτικό σχήμα για να στεγαστεί, με όσους από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον ακολουθήσουν, φοβούμενοι ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών έχουν ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής. Σημειώνεται ότι στην συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου, συμφωνήθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ διαλυθεί. 
Η -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τίτλο- διεύρυνση της ΝΔ θα διευκολύνει και τους βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ(Λομβέρδος κλπ) και οι οποίοι θα στηρίξουν την κυβερνητική πλειοψηφία, με αντάλλαγμα την συμμετοχή τους στο υπουργικό συμβούλιο μετά από τον μετεκλογικό ανασχηματισμό. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζουν ότι η διεύρυνση της ΝΔ προς το κέντρο θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια καραμανλικών και μετριοπαθών της κεντροδεξιάς, που επίσης άρχισαν να αντιδρούν. Η βουλευτής επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννηχαρακτήρισε «μικρό κόμμα» τη ΝΔ ενώ η μητσοτακική πτέρυγα αναμένεται να υποστηρίξει ότι της διεύρυνσης δεν μπορεί να ηγηθεί ο Α. Σαμαράς που περιβάλλεται από ακροδεξιούς συμβούλους. Η βουλευτής επικρατείας της ΝΔ, μιλώντας στον Alpha, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δεν έχει προσωπική αρχηγική φιλοδοξία», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τα νέα δεδομένα στο πολιτικό πεδίο.
Το πιο αισιόδοξο σενάριο στο Μέγαρο Μαξίμουείναι ένα καλό αποτέλεσμα ή μια οριακή ήττα στις ευρωεκλογές . Σε αυτή την περίπτωση, παράλληλη με την διεύρυνση στιλ Νέα Ελλάδα, δεν αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, με επανάληψη του συνθήματος “σταθερότητα ή επικίνδυνοι πειραματισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ”. Στο επιτελείο Σαμαρά εκτιμούν ότι το άνοιγμα προς το κέντρο μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό υπέρ τους, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιλογές του στις εκλογές, έδειξε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει ευρείες πολιτικές συμμαχίες ή να αντλήσει δυνάμεις από τον χώρο που κινείται στα δεξιά του.  
Στην λιγότερη πιθανή περίπτωση στην οποία το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές  θα είναι πρακτικά ισόπαλο ή υπέρ της ΝΔ, η δημιουργία της Νέας Ελλάδας και η παράλληλη προκήρυξη εκλογών θα πρέπει να θεωρούνται εξαιρετικά πιθανά σενάρια. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Α. Σαμαράς θα έχει βρεθεί σε θέση ισχύος, τόσο απέναντι στους εσωκομματικούς του αντιπάλους όσο και στον Α. Τσίπρα.
Όσοι στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια τέτοια εξέλιξη, ελπίζουν ότι θα συνεχιστούν τα συνεχή λάθη στα οποία υπέπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Για το χειμαζόμενο Μέγαρο Μαξίμου, έγραψε η “Καθημερινή, τέτοια λάθη, όπως « η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ευρωπαϊστών και υποστηρικτών της δραχμής στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν ανέλπιστο δώρο». 
 http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *