Η Ελλάδα συνεχίζει, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να πείσει για το αντίθετο, να λειτουργεί με τις παθογένειες του παρελθόντος, εκείνες που σε μεγάλο ποσοστό ευθύνονται για την σημερινή της κατάσταση, με τις πελατειακές σχέσεις και την πολιτική της ρεμούλας και του ρουσφετιού να κρατούν καλά έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τις τελευταίες ημέρες, παρότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη από τα μνημόνια, να προχωρήσει σε 11 χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2014, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει το γύρο του διαδικτύου η είδηση της πρόσληψης χιλιάδων ανθρώπων σε Δήμους και Περιφέρειες. Μερίδα του Τύπου μάλιστα, έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες για περισσότερες από 17 χιλιάδες προσλήψεις.
Αυτή είναι ίσως η ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το «θεάρεστο» έργο της, δεδομένου ότι πράγματι σε μια τέτοια περίοδο για τη χώρα οι προσλήψεις μόνο ως κάτι θετικό μπορεί να προβληθούν. Είναι όμως έτσι; Πρόκειται πράγματι για αγνή κυβερνητική πολιτική ή είναι απλώς ακόμη μία ρουσφετολογική κίνηση ενόψει εκλογών;
Υπουργοί διασφαλίζουν τους «ημέτερους»;
Την Μ. Μπέμπτη 17 Απριλίου, υπογράφονται δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις. Αμφότερες φέρουν τη σφραγίδα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και αφορούν την πρόσληψη συνολικά 1.685 ανθρώπων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, η πρώτη ΚΥΑ αφορά τη «σύναψη 451 συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου για τη στελέχωση των ΟΤΑ Α΄ βαθµού και ΝΠ∆∆ αυτών, της Χώρας που παρέχουν υπηρεσίες έναντι αντιτίµου από τους ωφελούµενους» και η δεύτερη τη σύναψη 1.234 συµβάσεων µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους ΟΤΑ Α΄ βαθµού της χώρας για το έτος 2014».
Όπως καταγγέλλει με ερώτησή της στη Βουλή η οποία κατατέθηκε σήμερα Τρίτη, η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή, πρόκειται για ρουσφετολογικές προσλήψεις, έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Στην ερώτησή της, η κα Μακρή μνημονεύει πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 18 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος του 2014 «αναστέλλεται ο διορισμός και η πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς».
Παράλληλα, υφίσταται από τις 30 Ιανουαρίου 2014, εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, στην οποία αναφέρεται ότι: «το 2014, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αποτελεί έτος περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, και ως εκ τούτου καθίσταται ενεργή η πρόβλεψη του άρθρου 17 του νόμου 3870/2010, ως ισχύει, με την οποία αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς και οι προπαρασκευαστικές αυτών ενέργειες, για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων».
Η, σίγουρα επικοινωνιακή, αλλά πιθανώς και βάσει των καταγγελιών, ρουσφετολογική ενέργεια των Μιχελάκη, Μητσοτάκη και Σταϊκούρα, δεν αποτελεί απλώς παράβαση αποφάσεων και εγκυκλίων, τις οποίες οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί και υπογράψει, αλλά και απόδειξη του αμοραλισμού που διέπει ορισμένα κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν διστάζουν ακόμη και σε συνθήκες δύσκολες για τη χώρα, να εφαρμόζουν τις πολιτικές του παρελθόντος, διεκδικώντας προφανώς ψήφους, μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές.
Διαβάστε ΕΔΩ την ερώτηση της Ραχήλ Μακρή
http://www.koutipandoras.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου