Του Βασίλη Ευθυμίου
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων και των 2,5 εκατομμυρίων συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το ελληνικό δημόσιο και δη το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει και μάλιστα με...μεγάλη χαρά, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, το ποσό των 2.000.000 ευρώ στην Παγκόσμια Τράπεζα για συμβουλευτικές υπηρεσίες, σχετικά με την εισαγωγή στη χώρα μας ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος! Και αν αυτό θεωρητικά ή και πρακτικά ακόμη μπορούν να ισχυριστούν από το επιτελείο του κ. Βρούτση πως είναι νομότυπο, σίγουρα δεν θα μπορούν να μας πείσουν πως είναι και ηθικό.
Τι ακριβώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση; Με απλά λόγια, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ΄Αννα Στρατινάκη, με τις “ευλογίες” φυσικά του πολιτικού της προϊσταμένου κ. Βρούτση υπογράφει στις 5 Μαρτίου 2014 μια σύμβαση με την Παγκόσμια Τράπεζα στην οποία αναθέτει την εκπόνηση εμπειρογνωμοσύνης με τίτλο: “Η έννοια και τα συστήματα εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στα κράτη μέλη της Ε.Ε, των Η.Π και της Λατινικής Αμερικής” στο πλαίσιο της “Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού”. Η σύμβαση με αριθμό πρωτοκόλλου 6956/1879 καλείται ουσιαστικά να καθορίσει, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια, τις περιοχές, το που και πως θα μπορούσε να ισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μάλιστα, στην εν λόγω σύμβαση, που αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί σκανδαλώδης, όταν χιλιάδες νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα αναζητούν δουλειά και διαθέτουν σπουδαίες ικανότητες, ορίζεται και το ποσό των δόσεων προς την Παγκόσμια Τράπεζα, με την πρώτη να αγγίζει τις 400 χιλιάδες ευρώ!
Όπως αποσαφηνίζεται λοιπόν στα σχετικά έγγραφα η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης θα στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο 2 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνουμε εδώ ότι για την πιλοτική φάση του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχει προβλεφθεί κονδύλι 20 εκατομμυρίων ευρώ, με τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας να κοστολογούνται στο 10% του προγράμματος... Τα ερωτήματα που μπαίνουν λοιπόν και ζητούν απαντήσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση, πολλά: Γιατί αναθέσαμε την εκπόνηση μελέτης στην Παγκόσμια Τράπεζα και όχι στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας; Γιατί “έτρεξαν” στο υπουργείο Εργασίας να ζητήσουν συμβουλές από την Παγκόσμια Τράπεζα; Γιατί απαξιώνεται η υπάρχουσα ομάδα εργασίας που υφίσταται και εργάζεται καθημερινά στο ίδιο υπουργείο, με απόλυτα σχετικό αντικείμενο; Ρωτάμε εμείς.
Την ίδια ώρα, αξίζει να αναφέρουμε πως η μελέτη συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το ελληνικό δημόσιο, που σημαίνει πως όχι μόνο δεν μας χαρίζουν τα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη, καθώς θα τα διπλοπληρώσουμε στο μέλλον, αλλά βάζουμε κιόλας από την τσέπη μας. Οπότε μιλάμε για χρήματα τα οποία φυσικά το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσε να τα διαθέσει για να βγουν από τις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ δεκάδες εγγεγραμμένοι που κρατούν τα πτυχία τους κορνιζαρισμένα. Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα τα στερείται ο ελληνικός λαός. Γιατί δεν προτίμησαν λοιπόν αυτόν τον δρόμο; Ρωτάμε πάλι εμείς. Στο μεταξύ, αν και αναζητήσαμε κάποιον στο υπουργείο Εργασίας, μήπως και πάρουμε καμιά απάντηση, δυστυχώς, δεν βρέθηκε κανείς να σηκώσει το τηλέφωνο. Απευθυνθήκαμε τόσο στο γραφείο του κ. Βρούτση, όσο και στο γραφείο της κας. Στρατινάκη, όπως επίσης αναζητήσαμε κάποιον και στο γραφείο τύπου, ακόμη και στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείο Εργασίας αλλά δεν βρήκαμε κανέναν για να μας απαντήσει!
http://www.koutipandoras.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου