Του Θανάση Καρτερού
Η συνταγή ενός παλιού, που είδε το φως της δημοσιότητας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο πολιτικής μαγειρικής. Είναι αποτέλεσμα υποκειμενικής επεξεργασίας της εμπειρίας και συνεπώς εξίσου υποκειμενικά μπορεί ο καθένας να τη συζητήσει ή να τη γαμοσταυρίσει. Εν πάση περιπτώσει είναι η ακόλουθη: Όταν διαπράττεις πολιτικό λάθος και δέχεσαι επίθεση, τρία πράγματα οφείλεις να κάνεις: Πρώτον να μην κωλώσεις, δεύτερον να μην κωλώσεις και τρίτον να μην κωλώσεις.
Πρώτον να μην κωλώσεις να αναγνωρίσεις το λάθος σου, κυρίως εμπράκτως. Δεύτερον να μην κωλώσεις να δείξεις την ταπεινότητα εκείνου που αναγνωρίζει ότι δεν είναι αλάνθαστος, αλλά ξέρει να μαθαίνει από τα λάθη του. Και τρίτον να μην κωλώσεις να αντεπιτεθείς όταν γίνεται φανερό ότι τον αντίπαλο δεν τον ενδιαφέρει να γράψει το λάθος σου, αλλά να σβήσει εσένα. Από τη στιγμή που προσπαθεί να ισοφαρίσει με το δικό σου λάθος τα δικά του εγκλήματα. Και να σύρει τη σύγκρουση από τα καυτά στα κουτά.
Για να πούμε την αλήθεια, αυτό το "μην κωλώσεις" περιγράφεται πιο κομψά στον όρο "damage control". Να ελέγξεις, να περιορίσεις τη ζημιά, δηλαδή. Με όσα συμβαίνουν τελευταία όμως, η ελληνική εκδοχή φαίνεται πολιτικά πιο επίκαιρη και γλωσσικά πιο εναργής. Διότι εδώ η ζημιά δεν αναφέρεται σε κάποια τεταρτημόρια της εκλογικής μονάδας, που μπορεί να χάσει η Αριστερά. Η ζημιά αναφέρεται στο τι θα χάσουν οι μονίμως χαμένοι και κοινωνικά παραπεταμένοι, αν η Μεγάλη Πύλη των Μνημονίων καταφέρει να εκτρέψει τη συζήτηση από το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης στο λάθος της Θράκης.
Θα πείτε, δεν μπορεί να κρύβεται το ένα πίσω από το άλλο. Σωστό. Αν δεν μπορεί όμως μια φορά να κρύβεται ένα λάθος της Αριστεράς πίσω από το έγκλημα των μνημονίων, δεν μπορεί εκατό φορές να κρύβεται το έγκλημα των Μνημονίων πίσω από ένα λάθος της Αριστεράς. Και ενώ το πρώτο, όπως αποδείχτηκε, εύκολα διορθώνεται, το δεύτερο, εάν και εφόσον δεν το σταματήσουν οι εκλογές, δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο στην κοινωνική Σαμοθράκη. Συνεπώς πρέπει να αναγνωρίσουμε κάποιο δίκιο στον παλιό: Μην κωλώνετε, γιατί θέλουν να μας σύρουν όλους στη Θράκη για να ισοπεδώσουν οριστικά και αμετάκλητα τη Σαμοθράκη. Τη ζωή μας δηλαδή...


http://www.avgi.gr/