Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Υδρογονάνθρακες, ο μεγάλος θησαυρός

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ


ΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ, ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ - ΤΑ 20 ΒΥΘΟΤΕΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.


Στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου πραγματοποιήθηκαν χθες οι παρουσιάσεις του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων εκτάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων σε περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ.

Από τα 20 βυθοτεμάχια όπου θα γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και αέριο, τα 9 βρίσκονται στην Κρήτη, ενώ παράλληλα θα δημοπρατηθεί και μια περιοχή στα νότια της Πελοποννήσου, ενώ τα υπόλοιπα 10 βυθοτεμάχια αφορούν το Ιόνιο και εκτείνονται μέχρι τα Διαπόντια Νησιά. Βεβαίως για την παραχώρηση των προαναφερθεισών περιοχών θα προηγηθεί διαγωνισμός για τους υποψήφιους επενδυτές. Οι περιοχές καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είναι σε εξέλιξη. Επίσης ελήφθησαν υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και η ερμηνεία που δόθηκε σε αυτά.

Το πρόγραμμα των παραχωρήσεων, που έγινε με κάθε επισημότητα, παρουσία άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια ΕΜΠ, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοθετικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές, το φορολογικό καθεστώς, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS, κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων συνολικού μήκους άνω των 32.000 χλμ., παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης.

Και τέλος, οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP (σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες), Bernard Colleta και Veronique Carayon, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των διασκοπήσεων με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Ακολούθησαν συναντήσεις του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη, με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, προκειμένου να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP.


http://www.enet.gr/   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *