Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Οι πραγματικές διαστάσεις

Του Γιάννη Παντελάκη
Αν χθες το μεσημέρι ήσουν στο facebook, ένιωθες περίεργα. Διάβαζες τα σχόλια πολλών και νόμιζες πως οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς, γλίτωσαν στο τσακ από μια σφαίρα του Μαζιώτη. Ευτυχώς που έσκυψαν το κεφάλι την τελευταία στιγμή και απέφυγαν το μολύβι. Σοκαρισμένοι, φοβισμένοι, άφωνοι. Και πολυγραφότατοι σε σχόλια του τύπου «πόσο τυχερή/ος ήμουν που δεν πήγα στο Μοναστηράκι χθες, όπως είχα προγραμματίσει»!
Ενδεχομένως να φταίει και το τέλος του Μουντιάλ και η ενασχόληση με τον Κατσουράνη. Κάπως πρέπει να διοχετευτούν τα δεκάδες, εκατοντάδες, σχόλια εκείνων που μετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναζητείται θέμα. Και βρέθηκε. Ο Μαζιώτης και ο επεισοδιακός τρόπος σύλληψής του. Η υπερβολή στην κορύφωσή της.
Κάποια έγραψε στη σελίδα της πως την ώρα της σύλληψης Μαζιώτη μόλις είχε αγοράσει τα βιβλία των διακοπών της και πήγαινε προς την δουλειά της. Η οποία δουλειά της φυσικά ήταν κοντά στον χώρο της συμπλοκής. Πόσοι βρέθηκαν ή επρόκειτο να βρεθούν εκεί κοντά χθες το μεσημέρι, δεν λέγεται. Απίστευτα πολλοί. Σαν να ειχαν μαζικό ραντεβού. Η συγκεκριμένη χρήστης του facebοok εξέφρασε τον φόβο της και παράλληλα την ανακούφιση που απέφυγε τις σφαίρες. Αλλά σταμάτησε εκεί τη διήγησή της. Kρίμα. Σκέφτηκα πως, με λίγη φαντασία, θα μπορούσε να είχε φτιάξει μια πιο ωραία ιστορία. Η σφαίρα έπεσε σ' ένα βιβλίο που κράταγε στο χέρι, σφηνώθηκε εκεί και δεν προχώρησε στο σώμα. Γλίτωσε απο θαύμα. Ίσως να πρόσθετε ακόμα πως το βιβλίο στο οποίο σκόνταψε η σφαίρα ήταν ενα αριστερό βιβλίο, αναφερόταν στον Μαρξ. Συμβολικό. Ο Μαρξ απεχθανόταν την τρομοκρατία, έστειλε μήνυμα με αυτό το περιστατικό. Τ' ακούει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν έγραψα τυχαία για τον τελευταίο. Σε πολλά σχόλια, ενοχοποιήθηκε ή έγινε προσπάθεια να ενοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνελήφθη ο Μαζιώτης, για να δούμε... ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει ανακοίνωση καταδίκης του τρομοκράτη; αναρωτήθηκαν σκωπτικά μερικοί. Βροχή τα like για την εξυπνάδα. Η λογική της οποίας, ωστόσο, δεν περιορίζεται σε μερικούς, έστω πολλούς, απ' όσους μετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Έχει προέκταση αυτή η διασύνδεση. Την ίδια ανόητη τακτική χρησιμοποιούν κόμματα και πολιτικοί. Για την ακρίβεια, τα σχόλια των συγκεκριμένων πολιτών είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών τακτικών.
Δυνάμεις αντίπαλες του ΣΥΡΙΖΑ τον έχουν κατηγορήσει πολλές φορές ότι υποθάλπει τους τρομοκράτες ή δεν ξέρω ποιον άλλον. Μερικές φορές, βέβαια, λαβή για τέτοιες κατηγορίες δίνουν και κάποιοι σχεδόν γραφικοί τύποι με δηλώσεις που κάνουν. Μπερδεμένες προσωπικότητες, που δηλώνουν αναρχικοί αλλά είναι και βουλευτές. Πώς γίνεται ένας αναρχικός να εκλέγεται βουλευτής, αστικού κοινοβουλίου μάλιστα, είναι ένα ζήτημα. Ο Μπακούνιν θα έξυνε το κεφάλι του αμήχανα. Ο Κροπότκιν, το ίδιο.
Το θέμα, ωστόσο, δεν είναι μόνον οι μπερδεμένοι βουλευτές. Είναι, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα θέματα, με τον οποίο τα γεγονότα, οι έννοιες και η σημασία τους χάνουν το ειδικό τους βάρος. Τα ισοπεδώνουμε όλα. Τα μετατρέπουμε σε μια μεγάλη σαλάτα με εντελώς αταίριαστα υλικά. Τα βάζουμε σ' ένα μίξερ και τ' αλέθουμε. Και χάνουμε την ικανότητα να συζητήσουμε σοβαρά για όλα αυτά που συμβαίνουν. Τι ειναι τρομοκρατία, ποια ειναι τα αίτια, πόσο κινδυνεύουμε από αυτή, πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα κ.ο.κ.
Τα γεγονότα και οι καταστάσεις, φορτίζονται με προσωπικές ή πολιτικές εμμονές, πολλές φορές με σκοπιμότητες. Και ποτέ δεν συζητάμε γι' αυτά με τις πραγματικές τους διαστάσεις. Φυσικά, πολλά μέσα ενημέρωσης δεν είναι αμέτοχα για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Μεγενθύνοντας και παραποιώντας, επηρεάζουν τη δημόσια ατζέντα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή διαμορφώνεται.
Τα πραγματικά γεγονότα είναι πως έγινε μια συμπλοκή σε κεντρικό σημείο της πόλης, κινδύνεψαν άνθρωποι, τραυματίσθηκαν ευτυχώς ελαφρώς λίγοι και συνελήφθη ο Μαζιώτης. Εδώ βάζουμε τελεία. Όλα τα υπόλοιπα δεν προσθέτουν τίποτα. Το αντίθετο...
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *