Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν αντάξια ενός γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Αστείες ανακοινώσεις, με ενδιαφέρον μηδενικό – συγκριτικά με την προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί από τα «συμβεβλημένα» με το Μαξίμου ΜΜΕ.
Ο απόηχος των «γραφειοκρατικών» ανακοινώσεων έχει ήδη καταγραφεί. Και ήδη είναι σαφές ότικανείς δεν τις πήρε σοβαρά. Και όσοι τις πήραν, κατάλαβαν το απλούστατο: ότι ο Σαμαράς, σαν άλλος… Ολάντ έχει γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια τους «ξεδοντιάρηδες», όπως αποκαλούσε ο πρόεδρος της Γαλλίας τους φτωχούς. Κοινώς η κυβέρνηση συνεχίζει στην κατιούσα που έχει πάρει ολόκληρο το 2014.
Όμως δεν είναι μόνο η αδιαφορία για τους «ξεδοντιάρηδες» που στέλνει τα χειρότερα – δημοσκοπικά μέχρι στιγμής – μηνύματα στην κυβέρνηση, αλλά και η «δραπέτευση» των φορέων των μικρομεσαίων από την πολιτική σκέπη της Ν.Δ. Ομοίως και η αναμονή του νέουασφαλιστικού, που θα θίξει την «τρίτη ηλικία», στην οποία ακόμη αντέχει πολιτικά και δημοσκοπικά η κυβέρνηση.
Ο κατάλογος των νέων κυβερνητικών πληγών δεν έχει τέλος. Η χρονιά ανοίγει όχι μόνο με τα «κλασικά» κενά στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, αλλά και με συγχωνεύσεις, που θα οδηγήσουν σε πολυπληθείς σχολικές τάξεις και δυσλειτουργία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης με χάος στα ειδικά σχολεία, με ό,τι όλα αυτά σημαίνουν για την ποιότητα της εκπαίδευσης.
Ωστόσο αυτό που κυριολεκτικά θα προκαλέσει οργή αδιακρίτως των μικροδιαφορών στο εισοδηματικό πεδίο είναι ο περιορισμός των διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες θα υποχρεώσουν ασφαλισμένους και ασθενείς να πληρώνουν πολλές και σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις από την τσέπη τους.
Με μια πρόχειρη σταχυολόγηση (από topontiki.gr) διαπιστώνουμε τα εξής απίστευτα:
● Το τεστ Παπανικολάου δεν δικαιολογείται σε γυναίκες μικρότερες των 21 ετών και μεγαλύτερες των 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τριετία. Μέχρι σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε μερικώς ή πλήρως όλες τις γυναίκες.
● Για τον καρκίνο του προστάτη η εξέταση δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άνδρες 40 με 45 ετών εφόσον έχουν πολλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών. Κοινώς, αν δεν έχει προσβληθεί συγγενής σου από καρκίνο, δεν πρόκειται να εξετάζεσαι.
● Σε περιπτώσεις χρόνιας αυχεναλγίας, ακόμη και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγηθείσας χειρουργικής επέμβασης η πρώτη εξέταση δεν θα είναι μαγνητική τομογραφία, αλλά κλασική ακτινογραφία.
● Η μαστογραφία θα καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μόνο μια φορά το χρόνο και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα.
● Το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνει και την υποβολή συγκεκριμένου ποσού ανά μήνα που θα δικαιολογεί το κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος. Τέλος, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα, αν μπορούν να τους δεχτούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν.
Με απλά λόγια, πρόληψη τέλος…
Μόνο κριτήριο, το δημοσιονομικό
Ποια είναι όμως η αιτιολογία όλης αυτής της παράλογης ρύθμισης; Μια κατ’ αρχήν απάντηση δίνει το σχετικό ρεπορτάζ της Έλενας Φυντανίδου στο tovima.gr.
Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται για «κατευθυντήριες οδηγίες που προτείνονται από τη Διεύθυνση Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων».
Οι οδηγίες αυτές, οι οποίες ενσωματώθηκαν στα «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων» (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, 18 Αυγούστου 2014), «βασίζονται σε αμερικανικά και βρετανικά πρωτόκολλα», δεν έχουν γίνει νόμος του κράτους, αλλά «μπορούν να θεωρηθούν προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον».
Διαβάζοντας ολόκληρο το ρεπορτάζ αντιλαμβανόμαστε ότι το μοναδικό απαράβατο κριτήριο για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες είναι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος. Το ότι η επιδείνωση του επιπέδου υγείας – πέρα βεβαίως από το ανθρωπιστικό σκέλος – έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας μιας χώρας δεν ενδιαφέρει ούτε τους πιστωτές ούτε τους εδώ επιστάτες τους.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να πληρώνει μέχρι να «στεγνώσουν» εντελώς η τσέπη του και η ψυχή του.
Έτσι κάνουν πολιτική και στην υγεία και στην παιδεία και στην εργασία και στην ασφάλιση και παντού όπου υπάρχει δημοσιονομικό «ενδιαφέρον». Και όσο συνεχίζεται αυτού του είδους η επιτήρηση το σκεπτικό δεν πρόκειται να αλλάξει. Υποτίθεται ότι το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να αναθεωρήσει κάποιες από τις εν λόγω οδηγίες. Όμως το «πνεύμα» τους θα παραμείνει. Όπως και ο κατήφορος αυτών που λαμβάνουν αυτού τους είδους τις άθλιες αποφάσεις…
* Ο Σταύρος Χριστακόπουλος είναι διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Το Ποντίκι»
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου