Του Μάκη Ανδρονόπουλου
«Δεν υπάρχει κανείς σε αυτή τη χώρα που έγινε πλούσιος από μόνος του. Κανείς!... οι πλούσιοι γίνονται πλούσιοι χάρις στο ‘‘κοινωνικό συμβόλαιο’’ που παρέχει μια αξιοπρεπή, λειτουργική κοινωνία μέσα στην οποία μπορούν να ευημερούν». Η δήλωση αυτή δεν ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα, αν και μας τη θύμισε ανακοινώνοντας το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανήκει στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν που υλοποίησε την χρηματο-οικονομική μεταρρύθμιση στη Μασαχουσέτη για λογαριασμό της αμερικάνικης Γερουσίας και την οποία δήλωση συμπεριέλαβε ο Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times στις 22/9/2011, με αφορμή τότε τις ανακοινώσεις του προέδρου Ομπάμα για τους πλούσιους που πληρώνουν πολύ λίγους φόρους και οδηγούν τη χώρα σε «ταξικό πόλεμο».
Αυτό επιχειρεί να κάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την παραγωγή νέου πλούτου. Προϋπόθεση γι ́ αυτό είναι να υπάρχει μια κοινωνία με αξιοπρέπεια που να μπορεί να λειτουργήσει, όχι μια κοινωνία που ταλανίζεται από το θυμό, την κατάθλιψη και την φτώχεια.
Δεύτερη προϋπόθεση είναι η πληρωμή φόρων από τους πλούσιους φοροφυγάδες, που καλύπτουν συστηματικά και προκλητικά οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Η αποκάλυψη της Κριστίν Λαγκάρντ στους Financial Times ότι απειλήθηκε η ζωή της, μόλις μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που γράφαμε στην προηγούμενη ανάλυσή μας, ότι δηλαδή οι δανειστές αντιλαμβάνονται πως ήρθε ο καιρός να παταχθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα που οι Σαμαράς-Βενιζέλος δεν θέλουν να κάνουν.
Τέσσερις ημέρες πριν την ματαίωση της συνάντησης για το ελληνικό χρέος που είχε δρομολογηθεί για τις 14-15 Νοεμβρίου, επισημαίναμε ότι «η μάχη του Νοεμβρίου -αν τελικά δοθεί- θα είναι κρίσιμη». Η μάχη δεν δόθηκε, γιατί ακριβώς είναι κρίσιμη και σύντομα οι λόγοι θα αποκαλυφθούν. Πάντως, ήταν την επομένη της ματαίωσης που η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε την αποκάλυψη για την απειλή της ζωής της.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πάντες αντιμετωπίζουν τους Σαμαρά-Βενιζέλο ως πρόβλημα και ως ενεργούμενα του Βερολίνου και ότι αντιλαμβάνονται πια πως είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Έτσι, τίθεται πριν από οτιδήποτε άλλο, το ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης των όποιων σχεδιασμών υπάρχουν για το ελληνικό χρέος. Το «μήνυμα» το αναμετέδωσαν έμμεσα κύκλοι του Κώστα Καραμανλή και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζητώντας να επισπευσθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Υποδομών μάλιστα είπε πως η πολιτική αβεβαιότητα διώχνει τους επενδυτές...
Για τις συντηρητικές δυνάμεις και τα συστήματα διαπλοκής επιβεβαιώθηκε πλέον πως μετά την αποτυχία του show των Παρισίων, οι δανειστές θεωρούν καμένο χαρτί το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου. Και το Βερολίνο τους «κρατάει», όσο του κρατάει, μόνο και μόνο για να μην ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας, γεγονός που αν συμβεί θα έχει ευρύτερες συνέπειες στην ευρωζώνη. Γι ́ αυτό και είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί μια εσωτερική ανατροπή για να κρατήσουν την εξουσία έως το 2016.
Σοκαρισμένοι από την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες του 40ού Φόρουμ του ιδρύματος Ambrosetti και κυρίως, από την στιβαρή πληρότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να το επιχειρήσουν ως μία έσχατη προσπάθεια αποφυγής της λαϊκής ετυμηγορίας. Δεν είναι τυχαίο που λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ήταν και οι εννιά αντικαταστάσεις βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ, ήταν και η κόντρα Χρυσοχοϊδη – Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ. Με δυο λόγια, ένα πιθανό σενάριο είναι δίδυμο Ντόρας-Μιχάλη στην κυβέρνηση, με πρόταση για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή, καθώς οι Κασσάνδρες υπογραμμίζουν πως 180 με κεντροαριστερό υποψήφιο δεν μαζεύονται.
Στο μεταξύ ο πανικός διαχέεται στα παρασυστήματα, καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι καταλυτικές. Άλλωστε, πρώτη φορά καταγράφηκε ποσοστό άνω του 40% να τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και που να μην επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή (Metron Analysis). Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι πια είναι ο Τσίπρας που διαμορφώνει, με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική ατζέντα, ο Σαμαράς θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει: θα κάτσει να τον φάνε ή θα δραπετεύσει σε εκλογές;
http://www.koutipandoras.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου