Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και οι διαρροές ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ μπορεί να πουν πολύ μεγαλύτερες αλήθειες, απ’ όσες θα ειπωθούν σε όλα δελτία των 8, μαζί. Καθόλου περίεργο, αξίζει, όμως, να το έχουμε στο μυαλό μας.
Η έκθεση
Χτες το μεσημέρι βγήκε στη δημοσιότητα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με μια γενικευμένη κρίση απασχόλησης. Όμως, δεν είναι αυτή η είδηση. Η είδηση, από την πλευρά της Παγκόσμιας Τράπεζας (σ.σ.: η οποία κάθε άλλο παρά για… σοσιαλιστική προπαγάνδα μπορεί να κατηγορηθεί), είναι ότι αυτή η κρίση απειλεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Επιμένει, δε, πως πρέπει να δημιουργηθούν συνολικά 600 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030, «για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθυσμού».
Ο Νάιτζελ Τουζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος διευθυντής για την απασχόληση της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλώνει ότι «οι παρούσες προβολές είναι απαισιόδοξες». Και πρόσθεσε: «Σημαντικά προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα».
Με βάση την έκθεση, που καταρτίσθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες της G20, ενώ 447 εκατομμύρια θεωρούνται «φτωχοί εργαζόμενοι» που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια ημερησίως.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Σαμαράς
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας (άλλης μιας χώρας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση), δήλωσε: «Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι (…) η ανάκαμψη θα φανεί στη χρονιά που περνάμε».
Κάποιος κακεντρεχής, θα έλεγε ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται. Διότι όταν η Παγκόσμια Τράπεζα εντοπίζει ως πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη την ανεργία, και όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ανεργία στη χώρα, είναι σαφές ότι τα περί «ανάκαμψης» είναι τουλάχιστον «κούφια λόγια».
Το πρόβλημα, όμως, για τον Αντώνη Σαμαρά, δεν είναι τι λέει η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά ότι ακόμη και με βάση τα κυβερνητικά πρότυπα περί «ανάπτυξης», τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά.
Διότι η αλήθεια στα περί «ανάκαμψης» (που στην πρωθυπουργική ορολογία σημαίνει το πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη) είναι ότι η ελληνική οικονομία, ακόμη και στο 2ο τρίμηνο – αν και φαίνεται ότι αναπτύχθηκε σε σχέση με το 1ο – εξακολουθεί να υποχωρεί σε ετήσια βάση.Μόνο το 3ο τρίμηνο (και αυτό δεν είναι σίγουρο) μπορεί η ελληνική οικονομία να παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα οφείλεται σε έναν συγκεκριμένο παρανομαστή: Τον τουρισμό.
Ανάπτυξη, χωρίς ανάπτυξη…
Το «θεματάκι», όμως, με τον τουρισμό, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για ανάπτυξη. Διότι ο όρος «ανάπτυξη» αναφέρεται στην αύξηση της πραγματικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών σε μία οικονομία με την πάροδο του χρόνου.
Και επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι είμαστε «προκατειλημμένοι», μόλις σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και απαντώντας στην ερώτηση του τελευταίου για το πώς εξελίσσεται η βιομηχανική παραγωγή, απάντησε: «Έχουμε δυστυχώς σαν ποσοστό της βιομηχανίας αρκετά χαμηλότερο από την Ευρώπη, γύρω στο 9% και ο στόχος της Ευρώπης να φανταστείτε τώρα, είναι γύρω στο 14%, πάει στο 20% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος μέχρι το 2020».
Κώστας Τρακόσας
Με απλά λόγια: Η πραγματική παραγωγή στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλή κάτι που σημαίνει ότιη «ανάπτυξη» που θα έρθει με τον τουρισμό, θα φύγει, πάλι μαζί με τον τουρισμό.
Προς τρίτο πακέτο;
Ταυτόχρονα, ο Αντώνης Σαμαράς – στις ίδιες δηλώσεις – δήλωσε ότι «δε θα χρειαστούμε νέα δανεικά».
Μόνο που, για κακή του τύχη, έρχεται και μια είδηση από την DeutscheWelle, σύμφωνα με την οποία το Eurogroupτης Παρασκευής στο Μιλάνο, παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση.
«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, που επικαλείται η DW. Ο ίδιος, βέβαια, εκτίμησε – επικαλούμενος με τη σειρά του δημοσιεύματα στον Tύπο – ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα, όμως, με τον αξιωματούχο, αν η Ελλάδα, δεν προχωρήσει σε τρίτο πακέτο, τότε θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων».
Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα γίνει όταν «αντιστραφεί η συγκυρία»…
http://www.imerodromos.gr/
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου