Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα του ανασχηματισμού

Ποιοι φλερτάρουν με υπουργεία στις αλλαγές που θα γίνουν μετά το καλοκαίρι! Οι «τράμπες», αυτοί που δυσαρέστησαν τον κόσμο και οι αμετακίνητοι

Η διεύρυνση της κυβερνητικής σύνθεσης με εξωκοινοβουλετικά πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ, Κέντρο και Κεντροαριστερά θεωρείται δεδομένη στον επερχόμενο ανασχηματισμό, όμως δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν δεύτερες σκέψεις και, συνεπώς, όποιες αλλαγές μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι. Πασοκογενείς κατά βάση, με εμπειρία σε υπουργικές θέσεις, και άλλοι, όπως ο Φώτης Κουβέλης (αν και πληροφορίες έφερναν την δικηγόρο κόρη του Μαρία (και υποψήφια στη Α Αθηνών το 2015) να είναι κοντά σε ένα Υπουργείο) συγκαταλέγονται στους υποψήφιους να συμμετάσχουν στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με στόχο το σχήμα να διευρύνει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις είναι οι επικρατέστεροι προς υπουργοποίηση: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παντελής Οικονόμου και Χάρης Καστανίδης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Λούκα Κατσέλη.
Εκ δεξιών ακούγεται το όνομα του Χρήστου Ζώη, ως διεύρυνση προς τα αριστερά της Ν.Δ., με θητεία, ως γνωστόν, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του περασμένου καλοκαιριού, που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές. Δεν μπορεί, επίσης, να αποκλειστεί η συμμετοχή του Νίκου Χριστοδουλάκη, επίσης υπηρεσιακού στην ίδια κυβέρνηση και υπουργού σε διάφορες θέσεις επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, που προωθείται από πρόσωπα εντός του Μεγάρου Μαξίμου γνωστά για τις αγαστές σχέσεις με τον «εκσυγχρονισμό».
Η Γεροβασίλη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «υγιή'» τη συμμετοχή τους. «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα κυβερνητικό σχήμα, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των ήδη γνωστών ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, αυτό έχει αποτυπωθεί και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα, και νομίζω ότι είναι μια λογική τακτική».

Στα επιτελικά κλιμάκια, πάντως, τηρείται άκρα μυστικότητα όσον αφορά εκείνους που θα φύγουν, όσους έρθουν και τις αναμενόμενες «τράμπες» στα υπουργεία. Είναι εμφανής, όμως, η δυσαρέσκεια σε πρόσωπα που είτε απασχόλησαν αρνητικά τη δημοσιότητα -και είναι πολλά (Νίκος Φίλης, Τρύφων Αλεξιάδης, Δημήτρης Μάρδας, Αριστείδης Μπαλτάς. Γιάννης Μουζάλας)- είτε παρουσιάζουν κακή απόδοση στους τομείς ευθύνης. Στη δεύτερη κατηγορία συγκαταλέγονται δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο μεν υπουργός Επικρατείας, ως συντονιστής (γνωστός μπον βιβέρ), δεν επέδειξε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ο δε αντιπρόεδρος δεν απέδωσε στον τομέα προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και στην κυβερνητική παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα, όπου οι χειρισμοί του χαρακτηρίστηκαν υπερβολικά ήπιοι. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ενεργό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων και στις συνομιλίες με ξένους επενδυτές παίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, γεγονός που ερμηνεύεται ως απόδειξη της δυσαρέσκειας για τον αντιπρόεδρο.

Και οι δύο, πάντως, επειδή θεωρούνται εμβληματικές μορφές στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως λόγω της πολύχρονης προσωπικής σχέσης που έχουν με τον Αλέξη Τσίπρα (ειδικότερα ο Αλέκος Φλαμπουράρης), θα παραμείνουν και, αν «ανασχηματιστούν», θα συμβεί επειδή οι ίδιοι θα θελήσουν να «αποστρατευτούν». Αμφότεροι, άλλωστε, είναι κάποιας ηλικίας, με πολύχρονη διαδρομή στον δημόσιο βίο και στην πολιτική. Αντιθέτως, δεν μπαίνει κανένα θέμα αντικατάστασης του Παύλου Πολάκη. Ο Κρητικός αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με την ακραία (έως χυδαία πολλές φορές) συμπεριφορά του, έχει προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, όπως φαίνεται, το Μαξίμου τον στηρίζει (ειδικά όσον αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ). Τέλος, έντονη φημολογία υπάρχει εδώ και καιρό ότι έχει ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι «αντάρτες» της ομάδας των «53» που ψήφισαν τα μέτρα (χωρίς κουβέντα)
Οβιδιακή είναι πλέον η μεταμόρφωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, καθώς άπαντες έχουν βάλει στην άκρη τις αντιμνημονιακές κορόνες και δίχως πρόβλημα ψηφίζουν μνημονιακά μέτρα που καταδικάζουν τον ελληνικό λαό. Ποιος, εξάλλου, μπορεί να ξεχάσει την ομάδα των «53» να εξαπολύει μύδρους για τη συμφωνία με βαρύγδουπες ανακοινώσεις κατά του Μνημονίου; Ωστόσο, τα μέλη της έσπευσαν πρόσφατα να ψηφίσουν «ναι σε όλα» στο ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι κανείς εκ των περίπου 30 ομιλητών δεν άσκησε την παραμικρή κριτική στο σχέδιο νόμου.
Αντιθέτως, όλοι τους έσπευσαν να το υποστηρίξουν, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμιστική τομή, υπακούοντας πλήρως στην κομματική γραμμή. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικά όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε θριαμβολογώντας ενώπιον του Σώματος: «Το ύψος του αφορολογήτου είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο στην Ε.Ε.» (κάτι που όμως δεν ισχύει, αφού η Κύπρος έχει κατά πολύ υψηλότερο)! Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έσπευσαν να χειροκροτήσουν με πάθος τον υπουργό Οικονομικών (που είναι και μέλος της ομάδας των «53»), ξεχνώντας όσα λίγους μήνες νωρίτερα διατυμπάνιζαν:

«Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει Μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση» έλεγε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, «δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμόσουμε Μνημόνιο γιατί, αν το κάνουμε, θα αυτοκτονήσουμε πολιτικά» τόνιζε ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης. Αντισυνταγματική θεωρούσε την περικοπή της κύριας ή της επικουρικής σύνταξης ο Γιάννης Θεωνάς, ενώ ο Πάνος Σκουρολιάκος υπογράμμιζε ότι εκλαμβάνει «όλη αυτή την ιστορία των Μνημονίων ως μια κακοστημένη παράσταση με γελοίο κείμενο, φρικτό σκηνοθέτη και κάκιστους ηθοποιούς»!

Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο Γιώργος Πάντζας, ο οποίος βροντοφώναζε: «Τα ταμεία του κράτους δεν είναι στο Λουξεμβούργο, δικαζόμαστε με το αγγλικό δίκαιο, κρυφό πρόεδρο στην κυβέρνηση έχουμε τον Ράιχενμπαχ και τον κ. Τόμσεν, δεν ξέρω ποιους θα λάβουν τώρα και δεκάδες ανθρώπους των Ες Ες, οι οποίοι λειτουργούν μέσα στα υπουργεία, όπου εποπτεύουν το προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα». «Με το Μνημόνιο εξουσίες που ανήκουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταβιβάστηκαν σε ένα διεθνές όργανο. Μεταβιβάστηκαν επίσης εξουσίες που κατά το Σύνταγμα έχουν ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο», διατυμπάνιζε ο Β. Τσίρκας, ενώ ο Δ. Γάκης τόνιζε στη Βουλή: «Οι οδηγίες χρήσης της μνημονιακής συνταγής για τα νησιά προβλέπουν δραστικές μειώσεις κοινωνικών δαπανών, την υποβάθμιση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών.

Οι παραπάνω δηλώσεις σβήστηκαν μονοκοντυλιά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στην εξουσία και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεωρείται ιδιαίτερα αρραγής, μολονότι αριθμεί μόλις 153 βουλευτές.
Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι κανείς δεν γκρινιάζει για τις εκπρόθεσμες τροπολογίες, οι οποίες εισάγονται σε παντελώς άσχετα νομοσχέδια. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Ολομέλειας μιλούσε ευθέως για κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Δυστυχώς και οι επόμενοι δυσκολεύονται να ξεφύγουν από τον κανόνα των εκπρόθεσμων (ν)τροπολογιών.

Πολλές φορές, μάλιστα, παρατηρείται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σπεύδουν να καταθέσουν «ύποπτες» τροπολογίες, από τις οποίες φυσικά απουσιάζει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Για παράδειγμα, η «αθώωση» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη έγινε με βουλευτική τροπολογία, όπως επίσης και η παραχώρηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης των εγκαταστάσεων του beach volley, ώστε να μετατραπούν σε δικαστικές αίθουσες. Μερίδιο ευθύνης στο σκηνικό αυτό, που φυσικά διαιωνίζεται, έχει και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αλλωστε, είναι στη διακριτική του ευχέρεια να βάλει στοπ σε τέτοιες -κατά κοινή ομολογία- αντικοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως επιχείρησε (όχι με τον ιδανικότερο τρόπο) η προκάτοχός του Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αλ. Διαμάντης
Η (ξεχωριστή) στρατηγική από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
Πιο καλή η μοναξιά για τους Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά, καθώς πλέον δείχνουν να αποστασιοποιούνται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και μεταξύ τους. Οι ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Ασφαλιστικού - Φορολογικού απέδειξαν και εμπράκτως ότι τουλάχιστον προσωρινά δεν προκύπτει το ενδεχόμενο να εισέλθουν στην κυβέρνηση. Οπως, άλλωστε, εξηγούν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» έμπειροι πολιτικοί παράγοντες, «δεν υπάρχει λόγος οι βουλευτές τους να επωμιστούν το πολιτικό κόστος, ψηφίζοντας μνημονιακά μέτρα, με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρραγής και δεν τίθεται ζήτημα πτώσης της κυβέρνησης».
Την ίδια ώρα, η ενδεχόμενη συμπόρευση των δύο κομμάτων δεν εξελίσσεται με τον ιδανικότερο τρόπο. Το τηλεφώνημα της Φ. Γεννηματά στον Στ. Θεοδωράκη το βράδυ της Πέμπτης για να τον προσκαλέσει στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσά τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ορθά κοφτά «όχι» και επέλεξε να παραστεί στο συνέδριο της Δράσης (!), δίπλα μάλιστα στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιλογή, εξάλλου, του κ. Θεοδωράκη να βρεθεί στο ΣΕΦ (όπου λαμβάνει χώρα η συνδιάσκεψη) ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας επιβεβαιώνει τις αποστάσεις που κρατά από το ενδεχόμενο κοινής πορείας με το ΠΑΣΟΚ και, όπως είναι εύλογο, αυτό προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Χαριλάου Τρικούπη.
Η δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού της συνδιάσκεψης της συμπαράταξης, όταν εις εκ των παρευρισκομένων επιτέθηκε στην κυρία Γεννηματά καταλογίζοντάς της λανθασμένους χειρισμούς. «Να του λέγαμε εξαρχής να μιλήσει, έπρεπε να το χειριστούμε διαφορετικά» ήταν η φράση του, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αρνείται τις όποιες ευθύνες της.
Τούτων δοθέντων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα δύο κόμματα δύσκολα θα προχωρήσουν στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης, μολονότι κοινοβουλευτικά υπάρχει μια στοιχειώδης συνεργασία. Συγκεκριμένα, στο Ασφαλιστικό ορισμένοι βουλευτές συνυπέγραψαν πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ πιο συχνό φαινόμενο είναι η από κοινού κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων. Μέχρις εκεί όμως, καθώς στο ανώτατο επίπεδο υπάρχει διάσταση απόψεων.
Μάλιστα, το φλερτ του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Στ. Θεοδωράκη δείχνει να γίνεται εντονότερο, ενώ ορισμένοι βουλευτές του Ποταμιού δείχνουν να κοιτούν ολοένα και περισσότερο προς τη Συγγρού. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το κόμμα προς την Κεντροαριστερά, αλλά μόνο εάν κινηθεί δεξιότερα.   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *