Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Βασικό εισόδημα 27.527 ευρώ για όλους τους Ελβετούς

Με τις προοπτικές βιωσιμότητας των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας ανά τον κόσμο να είναι μάλλον αρνητικές εξαιτίας της νέας εποχής της τεχνολογικής προόδου, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αρχών της Ελβετίας, σκέφτονται την εισαγωγή του άνευ όρων βασικού εισοδήματος (UBI).


Η τεχνολογική εξέλιξη και η ταχεία αυτοματοποίηση της παραγωγής με τη χρήση ρομπότ αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσει στρατιές ανέργων, η Ελβετία λοιπόν, όπου η ανεργία ανέρχεται σε μόλις 3,6%, αποφάσισε να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουνίου.
Δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Ελβετών (το 71%), κόμματα και συνδικάτα αντιτίθενται στην εισαγωγή του UBI, καθώς θεωρούν ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο στη χώρα τους. Ομως ακόμη κι αν τελικά το στρατόπεδο υπέρ κερδίσει, θεωρείται ότι κανένα καντόνι δεν θα εφαρμόσει τη βούληση των πολιτών για βασικό εισόδημα 30.000 ελβετικών φράγκων (27.527 ευρώ) τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι συνολικά ένα UBI της τάξης των 30.000 ελβετικών φράγκων ανά άτομο τον χρόνο θα κοστίζει ετησίως 208 δισ. ελβετικά φράγκα (188 δισ. ευρώ), ενώ το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που υπάρχει σήμερα κοστίζει μόλις 67 δισ. ελβετικά φράγκα (60 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται εδώ ότι η εισαγωγή του UBI σε αντικατάσταση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας έχει προταθεί τόσο από ριζοσπάστες και αριστερούς διανοητές, όπως ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όσο κι από θιασώτες του φιλελευθερισμού, όπως ο Μίλτον Φρίντμαν. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις, από τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Φινλανδία μέχρι την Ολλανδία και την Ινδία, έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγουν το UBI στις κρατικές δομές. Μάλιστα η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας θα ξεκινήσει από φέτος και για δύο χρόνια να καταβάλλει πιλοτικά ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα της τάξης των 550 ευρώ τον μήνα σε 10.000 πολίτες της. Εν αντιθέσει πάντως με τους Ελβετούς που παρουσιάζονται πιο παραδοσιακοί όσον αφορά στο θέμα της παραγωγής αξίας, οι Financial Times σημειώνουν πως το 64% των Ευρωπαίων σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Dalia συμφωνεί με την καταβολή UBI.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *