Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ψάχνουν ισοδύναμα για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια

Εντολή Τσίπρα σε υπουργούς, μετά το βέτο των ΑΝ.ΕΛ και τις σφοδρές αντιδράσεις στρατιωτικών, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
Ένα 24ωρο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, μείζον ζήτημα δημιουργεί η κατάθεση τροπολογίας που προβλέπει «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων την επόμενη διετία. Η διάταξη αυτή, που αποβλέπει στην περιστολή της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, αποτελεί μέρος της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Προκαλεί όμως έντονες αντιδράσεις, που αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα για να μπορέσει να την αποσύρει. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι αντιδράσεις των θιγόμενων και της αντιπολίτευσης, όσο οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις από πλευράς ΑΝ.ΕΛ, που θέτουν  σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Οι ΑΝΕΛ έθεσαν βέτο στη συγκεκριμένη τροπολογία, ζητώντας να αποσυρθεί, να γίνει διορθωτική δήλωση, ή να τροποποιηθεί. Την απόσυρση της ζήτησαν επίσης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/Συμπαράταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας προσπάθησε αρχικά να κάμψει τις αντιρρήσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έδειξε διάθεση συνεννόησης για να ξεπερασθεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια όμως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ και υπουργός Αμυνας επανήλθε, διαμηνύοντας ότι  υπάρχει  «εντονότατηδυσαρέσκεια» στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων και ότι ο ίδιος συναντά ισχυρές αντιστάσεις και μέσα στο κόμμα του.
Μπροστά στον κίνδυνο διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις από πλευράς στατιωτικών, δικαστικών και διπλωματών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάσθηκε  να αναζητήσει άλλες λύσεις: Ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να βρουν κατεπειγόντως – μέχρι την Κυριακή το απόγευμα – μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ώστε να μη χρειασθεί να «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια.
Για το ζήτημα αυτό συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία κλήθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Το ζητούμενο είναι τώρα να βρεθούν τρόποι για την εξοικονόμηση των  188 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα ήταν το δημοσιονομικό όφελος από  την εφαρμογή της επίμαχης τροπολογίας.
Επισημαίνεται ότι με την κατατεθείσα την Παρασκευή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, παγώνει για δύο χρόνια  (από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως το τέλος του 2018) οποιαδήποτε ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων. Η ρύθμιση αφορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς ΕΣΥ, διδακτικό επιστημονικό προσωπικό των ΑΕΙ και ορισμένες άλλες ομάδες εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.


 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *