Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Στην Κωνσταντινούπολη ο Τσίπρας - Συνάντηση με Ερντογάν

Τρεις ομιλίες θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός στην παγκόσμια ανθρωπιστική διάσκεψη που ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη. 



Τρεις ομιλίες θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός στην παγκόσμια ανθρωπιστική διάσκεψη που ξεκινά σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη. 

Παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει έμφαση στο προσφυγικό πρόβλημα και θα πει ότι με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα, έδειξε τον πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ταυτόχρονα, θα ζητήσει από τους υπόλοιπους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ατζέντα με έμφαση στον άνθρωπο και όχι απλώς στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψουν τις κοινές αρχές μας», θα είναι μια από τις φράσεις του.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο πρωθυπουργός θα πει ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ θα κάνει νύξη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και πώς η δράση του στο Αιγαίο συνέβαλε στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Στην κατ’ ιδίαν 45λεπτη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα στις 18.00 με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, δεν προβλέπεται να γίνει εις βάθος συζήτηση για τις πρόσφατες παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά πλοία και αεροσκάφη. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα τονίσει στις δηλώσεις του ότι ο πλήρης σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, παραμένουν προϋποθέσεις για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεν υπάρχει επίσης στο πρόγραμμα κατ’ ιδίαν συνάντηση ούτε με την καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ, ούτε με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ωστόσο, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν χειραψίες, στο περιθώριο της συνόδου και στο δείπνο.

Στη διάσκεψη αναμένεται να πάρουν μέρος 50 αρχηγοί κρατών και 5.000 εκπρόσωποι διάφορες οργανώσεις. 

Βουλγαρία - Κίνα - Μογγολία τα επόμενα ταξίδια 

Ο πρωθυπουργός θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του εκτός απροόπτου για τη Κίνα μέσα στον Ιούλιο, όπου θα συνοδεύεται μάλιστα από πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή.

Εντός του Ιουνίου, θα πάει στη Βουλγαρία προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διάσκεψη, ενώ έχει λάβει πρόσκληση να παραβρεθεί στις 15 Ιουλίου σε Ευρω-Ασιατική σύνοδο στη Μογγολία. 

Πάντως, όλο το πρόγραμμά του σχετικά με τις διπλωματικές επαφές του στο εξωτερικό θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.





 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *