Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Κόφτης αφίξεων από τη Ρωσία η βίζα

Με φόντο τις ουρές Ρώσων τουριστών στις ελληνικές προξενικές αρχές και στα Κέντρα Αιτήσεων Βίζας (visa centers) στη ρωσική επικράτεια είναι διαμετρικά αντίθετες οι εκτιμήσεις μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων για την προσέλκυση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Τουρισμού και Εξωτερικών προβλέπουν μεγάλη αύξηση, που σύμφωνα με τον Ν. Ξυδάκη, μπορεί να φτάσει έως και σε ποσοστό 70% αλλά και τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τουρισμού της Ρωσίας να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη, κάνοντας λόγο ακόμα και για διπλασιασμό των αφίξεων στο 1 εκατομμύριο από τις 513.000 πέρυσι (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος). Αντίθετα, οι εγχώριοι τουριστικοί παράγοντες όχι μόνο δεν συμμερίζονται την υπέρμετρη αισιοδοξία, αλλά θεωρούν πως ο ρεαλιστικός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση του περσινού αριθμού. Οι νέες διαδικασίες θεώρησης βίζας για τους Ρώσους που επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Ζώνης Σένγκεν ορθώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια και διαψεύδουν μέχρι στιγμής τις προσδοκίες, αφού μέχρι τον μήνα Μάιο οι κρατήσεις είναι μειωμένες σε σχέση με το 2015.
Τα δραματικά γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου, με την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από τουρκικά μαχητικά, αλλά και του ρωσικού επιβατικού στο όρος Σινά, έκλεισαν ουσιαστικά τις τουριστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου για τη Μόσχα και πυροδότησαν έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των χωρών της Μεσογείου για την προσέλκυση των εκατομμυρίων «άστεγων» Ρώσων τουριστών που θα επισκέπτονταν το ερχόμενο καλοκαίρι τα θέρετρα των δύο χωρών.
Οι εξελίξεις έφερναν την ελληνική τουριστική αγορά σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του προέδρου Πούτιν, ο οποίος στην ετήσια συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο ενώπιον 1.350 δημοσιογράφων κάλεσε ευθέως τους Ρώσους πολίτες να πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα αντί για την Τουρκία.
Ξενοδόχοι και tour operators ωστόσο άκουγαν από τότε με επιφύλαξη όσους θριαμβολογούσαν και κρατούσαν χαμηλά τον πήχη, γνωρίζοντας τα δεδομένα. Το νέο σύστημα θεωρήσεων εισόδου (VIS) για τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν στις χώρες της Σένγκεν απαιτεί πλέον την αυτοπρόσωπη παρουσία τους για τη λήψη βιομετρικών στοιχείων. Οι ελληνικές προξενικές αρχές σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ χρειάζονταν επειγόντως μεγάλη ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ έπρεπε να εξασφαλιστεί τάχιστα η κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της αχανούς ρωσικής επικράτειας, μέσω συμφωνιών με ιδιωτικά visa centers σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Τα στοιχεία των κρατήσεων μέχρι τώρα όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για αύξηση, αλλά δείχνουν μείωση 15% σε σχέση με την περσινή σεζόν, λέει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Τα στοιχεία των κρατήσεων μέχρι τώρα όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για αύξηση, αλλά δείχνουν μείωση 15% σε σχέση με την περσινή σεζόν, λέει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
«Ελπίζουμε»
«Είχαμε επισημάνει το πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο του 2015, με έγγραφες αναφορές στα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού. Δυστυχώς φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2016 για να σταλούν το απαραίτητο λογισμικό και το επιπλέον προσωπικό, με αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω. Ηδη χάσαμε τον Μάιο και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, ελπίζοντας στη ζήτηση της τελευταίας στιγμής», είπε στην «Οικονομία» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Η Χαλκιδική είχε μεγάλη πτώση, η Κρήτη πάει καλύτερα, η Ρόδος και η Κως έχουν εσωτερικό ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών για να προσελκύσουν όσο περισσότερους μπορούν. Αν πιάσουμε τα περσινά νούμερα θα είμαστε ευχαριστημένοι», ανέφερε ο κ. Τάσιος.
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν τις ημέρες πριν από το Πάσχα με ατελείωτες ουρές σε ιδιωτικό Visa Aplication Center της Μόσχας επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες πολλών, ενώ σύγχυση προκάλεσε η λανθασμένη -όπως αποδείχτηκε- ανακοίνωση ενός Visa Center πως χρειάζονται κατ' ελάχιστον 10 μέρες για την έκδοση θεώρησης.
Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Είχαμε πολλές ακυρώσεις την περίοδο του Πάσχα και αναμένουμε τις εξελίξεις. Στόχος μας πρέπει να είναι να προσεγγίσουμε τις αφίξεις του 2015, εκτιμά ο Γιώργος Μασμανίδης, γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη, του μεγαλύτερου εγχώριου tour operator για τη ρωσική αγορά.
Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Είχαμε πολλές ακυρώσεις την περίοδο του Πάσχα και αναμένουμε τις εξελίξεις. Στόχος μας πρέπει να είναι να προσεγγίσουμε τις αφίξεις του 2015, εκτιμά ο Γιώργος Μασμανίδη
«Η έκδοση βίζας μπορεί να γίνεται σε 2-3 μέρες στην Αγία Πετρούπολη και στο Νοβοροσίσκ, αλλά απαιτούνται άλλες 5-6 μέρες αναμονής μέχρι το ραντεβού. Ο συνολικός χρόνος φτάνει τις 10 μέρες», διευκρινίζει ο Γιώργος Μασμανίδης, γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη, του μεγαλύτερου εγχώριου tour operator για τη ρωσική αγορά, που πέρυσι έφερε στη χώρα 250.000 Ρώσους τουρίστες. «Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Η εικόνα που έχουμε από την κίνηση μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει την αισιοδοξία για αύξηση. Στόχος μας πρέπει να είναι να προσεγγίσουμε τις αφίξεις του 2015, που βάσει των θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές έφτασαν τις 700.000», προσέθεσε ο κ. Μασμανίδης.
Ναυάγιο στην Τουρκία
Κερδισμένη η Κύπρος

Οι «πληγές» που άφησε η ρωσοτουρκική κρίση στην τουρκική τουριστική βιομηχανία είναι ήδη εμφανείς. Στην περιοχή της Αττάλειας, βορειοδυτικά της Κύπρου, που φιλοξένησε πέρυσι σχεδόν 8 στους 10 Ρώσους επισκέπτες της γειτονικής χώρας (2,8 εκατομμύρια σε σύνολο 3,3 εκατομμυρίων), παρατηρείται πτώση σε ποσοστό άνω του 90% των αφίξεων στο πρώτο τετράμηνο.
Η Ρωσία «κατρακύλησε» αυτόματα στη 13η θέση (από τη 2η που κατείχε πέρυσι, πίσω από τη Γερμανία) στην κατάταξη των χωρών προέλευσης επισκεπτών της Τουρκίας. Ενδεικτικά είναι τα νούμερα της Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2016 επισκέφθηκαν την Αττάλεια 12.039 Ρώσοι έναντι 126.690 στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πέρυσι τον Απρίλιο έφταναν στην περιοχή κατά μέσο όρο 3.000 Ρώσοι σε ημερήσια βάση, ενώ φέτος έφτασαν 5.237 ολόκληρο τον μήνα.
Αυθημερόν
Κερδισμένη της συγκυρίας αναδεικνύεται η Κύπρος, η οποία δεν είναι μέλος της Ζώνης Σένγκεν. «Η θεώρηση εισόδου στην Κύπρο εκδίδεται αυθημερόν και χωρίς κανένα κόστος. Οι εκτιμήσεις παραγόντων μιλούν για αύξηση Ρώσων μέχρι και κατά 250% σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη, που πρόσφατα άνοιξε παράρτημα στη Λευκωσία. Μεγάλο μερίδιο της «πίτας» φαίνεται πως εξασφαλίζει και η Ισπανία, η οποία σύμφωνα με τον Γ. Μασμανίδη «φρόντισε να πάρει έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε για την έκδοση βίζας και αυτή την περίοδο είναι γεμάτη με Ρώσους».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *