Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ο Μαρτίνης, η διευθύντρια και οι μαλτέζικες offshore


Την ώρα που οι 1.000 εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν» παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες και συντηρούνται με μικρά «έναντι», μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας στις 24 Οκτωβρίου καθιστά αδύνατη τη διεκδίκηση δεδουλευμένων ακόμη και μέσω της δικαστικής οδού. Με τη συγκεκριμένη Πράξη αναστέλλονται από την 1η Ιουλίου του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013 «πάσης φύσεως πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης ή λήψη οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με συμμετοχή συναρμόδιων υπουργών και διοικητών ασφαλιστικών ταμείων κατέστη σαφής η μετατροπή του «Ερρίκος Ντυνάν», σε Α.Ε. από κοινωφελές Ιδρυμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το «κούρεμα» των οφειλών του, ο διακανονισμός χρεών προς το ΙΚΑ και η επαναλειτουργία του υπό άλλη ιδιοκτησιακή μορφή.
Η συζήτηση στη σύσκεψη ήταν κοπιώδης και το ζητούμενο ξεκάθαρο: να μην απαξιωθεί άλλο η υπερσύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα, η οποία δημιουργήθηκε από τα κληροδοτήματα απλών και «επωνύμων» ανθρώπων - δωρητών του Ερυθρού Σταυρού. Ομως την ώρα που φαίνεται να πλησιάζει η τελευταία πράξη του δράματος που βιώνει ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα νοσοκομεία της χώρας, με χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες, ασφαλιστικούς φορείς, προμηθευτές και εργαζομένους, τα ερωτήματα για τη διοίκηση Ανδρ. Μαρτίνη, αυξάνονται.
Ποιοι λόγοι οδήγησαν το νοσοκομείο στη χρεοκοπία; Ποια είναι τα πορίσματα της έρευνας του ΣΔΟΕ στις ανώνυμες καταγγελίες που έχει λάβει για κακοδιαχείριση; Γιατί από την έδρα του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη γίνεται λόγος για «εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα»; Γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση στα στοιχεία που ως φέιγ βολάν κυκλοφορούν στο νοσοκομείο σχετικά με την εμπλοκή συγγενικού προσώπου του κ. Μαρτίνη και της πρώην διευθύντριας του νοσοκομείου στη σύσταση δύο offshore μαλτέζικων εταιρειών; Ποιο είναι το υπόβαθρο της δικαστικής αντιδικίας του υπουργείου Οικονομικών το οποίο με αγωγή του ζητεί να κηρυχθεί άκυρη η πώληση ακινήτου από το «Ερρίκος Ντυνάν» σε άλλη offshore;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η υπόθεση «Ερρίκος Ντυνάν» θα λήξει χωρίς προεκτάσεις με την πώληση του νοσοκομείου. Ωστόσο υπάρχουν δεδομένα:
Ηδη από τον Νοέμβριο του 2011 ο πληρεξούσιος του υπουργού Οικονομικών και δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Ν. Σταυρόπουλος καταθέτει αγωγή ζητώντας ακύρωση μεταβίβασης ακινήτου το οποίο πώλησε το νοσοκομείο στην υπεράκτια εταιρεία «Rolea Establishment», με έδρα το Βαντούζ Λιχτενστάιν. Πρόκειται για ακίνητο στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, αξίας 783 εκατ. δρχ. (βάση φορολογικών εκτιμήσεων του 1999), το οποίο ο κ. Μαρτίνης, ως πρόεδρος του Δ.Σ., πώλησε την 1η Μαρτίου του 1999 στην offshore. Πρόκειται για το ίδιο ακίνητο το οποίο 20 ημέρες νωρίτερα μεταβίβασε, με άλλη συμβολαιογραφική πράξη, ο Ερυθρός Σταυρός στο «Ερρίκος Ντυνάν». Συμβαλλόμενος και πάλι, από την πλευρά του Ερυθρού Σταυρού ήταν ο κ. Μαρτίνης. Το ακίνητο ήταν της δωρήτριας Αγλαΐας Σακελλαροπούλου, η οποία, σύμφωνα με τη διαθήκη της, το διέθεσε «για την εισαγωγή και δωρεάν νοσηλεία εις το άνω νοσοκομείο ανάλογου αριθμού απόρων ασθενών…». Διευκρινίζεται ότι το ακίνητο μπορούσε στη συνέχεια να εκποιηθεί υπό τον όρο «το τίμημα της εκποιήσεως να διατεθεί για τη μερική κάλυψη της δαπάνης ανεγέρσεως… υπερσύγχρονου νοσοκομείου…»
Τρία χρόνια μετά κι ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» περιδινίζεται, διευθυντικά στελέχη καταγγέλλονται από το προσωπικό και αναγκάζονται να αποχωρήσουν, ο εκπρόσωπος του Ν.Σ.Κ. ζητεί την ακύρωση της διπλής μεταβίβασης του ακινήτου. Πρόκειται για «κοινωφελή περιουσία που κατελήφθη υπέρ του σωματείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» ως κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης» αναφέρει χαρακτηριστικά στην αγωγή του, ζητώντας «να αναγνωρισθεί ότι τα εναγόμενα κοινωφελές ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» και Rolea Establishment ουδέποτε απέκτησαν την κυριότητα του παραπάνω ακινήτου». Η υπόθεση συνεχίζεται στο Εφετείο και δεν αποκλείεται να είναι αυτή που θα λειτουργήσει ως μίτος της Αριάδνης.
Το φαξ για το σκάφος του προέδρου και οι τρεις «μνηστήρες»
«Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτε… είναι μια ιστορία που αφορούσε το σκάφος του», απάντησε η πρώην γενική διευθύντρια του «Ερρίκος Ντυνάν» κ. Μαρία Καΐρη Μούτσου (υπονοώντας το σκάφος του κ. Μαρτίνη) σε ερώτηση της «Κ» αναφορικά με φαξ που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2010 στο γραφείο της από γνωστή εταιρεία οικονομικών συμβούλων, ζητώντας από την ίδια και από τη σύζυγο του προέδρου του «Ε.Ν», αναλυτικά στοιχεία για να ολοκληρωθεί η σύσταση δύο off shore εταιρειών. Το σχετικό έγγραφο έχει αποσταλεί ως καταγγελία και στο ΣΔΟΕ. «Γιατί ο πρόεδρος ενός κοινωφελούς ιδρύματος διατηρεί off shore εταιρείες με την οικονομική διευθύντρια;» αναρωτιούνται εργαζόμενοι από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με τους οποίους μίλησε η «Κ».
Το «Ε.Ν.» ιδρύθηκε το 1999 από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με πόρους από δωρεές και κληροδοτήματα και διοικείται από 7μελές Δ.Σ. του οποίου ο πρόεδρος βάσει, απόφασης γενικής συνέλευσης, είναι εφ' όρου ζωής ο κ. Ανδ. Μαρτίνης. Στις 13 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η συγκρότηση επιτροπής για την πολλοστή προσπάθεια εξεύρεσης αγοραστή. Ζωηρό ενδιαφέρον εκδηλώνουν τουλάχιστον τρεις ιατρικοί όμιλοι (Ιασώ, Υγεία και Ιατρικό Αθηνών). Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα ακριβή στοιχεία για τις πραγματικές υποχρεώσεις του νοσοκομείου και από τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών (υπολογίζονται σε πάνω από 230 εκατ. ευρώ).
Έντυπη

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *