Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Κούλογλου για ΕΣΡ: Η κυβέρνηση να βάλει τέλος στα αυτογκόλ, είναι σε αδιέξοδο

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ


Φίλια πυρά για την στάση που κρατά στο θέμα του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών, δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο 98.4 Κρήτης, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση, έκανε «σημαντικά λάθη τακτικής και έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο».

Πρότεινε στην κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να πετύχει το βασικό της στόχο που είναι να μπει τάξη στο τοπίο, να βάλει χρήματα στο ταμείο, όπως είχε υποσχεθεί.

Για την επιλογή Πολύδωρα ο κ. Κούλογλου δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως ταιριάζει στη λογική των αμοιβαίων υποχωρήσεων. «Κάποια στιγμή και η κυβέρνηση πρέπει να κινείται λιγότερο με συνεχείς κινήσεις τακτικής και ελιγμούς και περισσότερο με μια στρατηγική. Δεν μπορεί όλα να στηρίζονται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που είναι πρόσκαιρη και δεν φέρνει πλέον κανένα απολύτως αποτέλεσμα». Οπως είπε «κανονικά θα έπρεπε να καθίσουμε κάτω, να δούμε 25 ονόματα, να δούμε ποια είναι τα κατάλληλα και να επιλέξουμε ένα από αυτά, το οποίο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Όχι απλά να βάλουμε σφήνα στην άλλη πλευρά, γιατί αυτή ήταν η ιδέα. Πρέπει οι προτάσεις της κυβέρνησης να είναι αξιόπιστες».

Σημείωσε δε ότι «βλέπουμε κινήσεις τακτικής στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης» και πρόσθεσε: «Κανονικά θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει και εναλλακτικές λύσεις στην τσέπη της – και θα έχει τέτοιες. Δεν θα κολλήσει σε μία υποψηφιότητα η οποία δεν έχει γίνει αποδεκτή. Κάποια στιγμή τα αυτογκόλ πρέπει να τελειώσουν. Η κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις αλλά θα πρέπει να διαμορφώνει σαφή στρατηγική με εναλλακτικά σχέδια. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Αποδείχτηκε αυτό και από την περυσινή μάχη με τους δανειστές για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη [...] Οταν δεν έχεις σχέδια και ολοκληρωμένη στρατηγική, στο τέλος ηττάσαι. Εδώ έχουμε μια επανάληψη αυτής της ήττας σε μικρότερη κλίμακα φυσικά που αφορά τον τομέα της ραδιοτηλεόρασης».







Ανασχηματισμός εν όψει - Νέα υπουργεία και μετονομασία άλλων με Προεδρικά Διατάγματα


Με δύο Προεδρικά Διατάγματα του πρωθυπουργού, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία άλλων υπουργείων.

Τα δύο Προεδρικά Διατάγματα κρίθηκαν νόμιμα από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου.

Κυβερνητική πηγή ερωτηθείσα για το εάν η κατάθεση στο ΣτΕ των Προεδρικών Διαταγμάτων συνεπάγεται και επίσπευση του ανασχηματισμού, είπε ότι, όπως έχει δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι και δομικές.

Ως εκ τούτου με τα Προεδρικά Διατάγματα που εστάλησαν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δρομολογούνται οι δομικές αλλαγές.

Ας σημειωθεί επίσης ότι, όπως σημείωνε η ίδια πηγή, τα ΠΔ εστάλησαν στο ΣτΕ εδώ και μία εβδομάδα τουλάχιστον και πάντως πριν την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μετά την έγκριση των Διαταγμάτων, διευκρίνιζε η ίδια πηγή, δίδεται η δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης στο χρόνο που εκείνος επιλέξει.

Νέα υπουργεία

Σύμφωνα με τα δύο ΠΔ, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από γραμματείες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για τις γενικές γραμματείες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελείς υπηρεσίες Ασύλου, Αρχής Προσφύγων και Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ακόμη, δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από την γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.

Επίσης, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού, που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία.

Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εξάλλου, δημιουργείται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μετονομασίες υπουργείων

Παράλληλα, μετονομάζονται τα εξής υπουργεία:

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. 





Περιέργο tweet από τον δικηγόρο των offshore: Σιγά να μην πήγαμε στη Βενεζουέλα για πιπεριές και φασόλια


Στο ζήτημα που έχει προκύψει με την επίσκεψη του ιδίου και του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα to 2013, τοποθετήθηκε με μία ανάρτηση στο twitter, ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου.

Να σημειωθεί ότι σε σημερινή του, ο υπουργός Επικρατείας είχε τονίσει πως σε ταξίδι που έλαβε χώρα το 2013 στη Βενεζουέλα με τον κύριο Αρτεμίου είχε διερευνηθεί το ενδεχόμενο αγοράς αγροτικών προϊόντων από τη συγκεκριμένη χώρα.

Ο κύριος Αρτεμίου λίγες ώρες αργότερα επέλεξε να τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τον λόγο επίσκεψης στην Βενεζουέλα.

Συγκεκριμένα έγραψε:





«Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια»



Τι δήλωσε ο Ν. Παππάς

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς παραδέχθηκε το πρωί: «Το ταξίδι έχει γίνει τότε και συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό. Δεν είναι τυχαία η συζήτηση. Είναι μια προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας» ανέφερε ο κ. Παππάς.

Ερώτηση 46 βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή

Η ΝΔ αντέδρασε ακαριαία: 46 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς κ. Νίκο Παππά και κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, για τις σχέσεις του Μαξίμου με τον Κύπριο δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου. Οπως επισημαίνουν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο δικηγόρος κ. Αρτεμίου, επισκέφθηκαν μαζί τη Βενεζουέλα και είχαν, στο Καράκας, συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας. Και υπενθυμίζουν ότι ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται στη δημιουργία εξωχώριων εταιριών, ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στα Panama Papers και ότι, στις 10 Οκτωβρίου, λίγο πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, με θέμα τη διαπλοκή, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.








Δεν συγκροτήθηκε ΕΣΡ Εκτός η υποψηφιότητα Πολύδωρα για ΕΣΡ, νέα πρόταση για Ρ. Μορώνη


Απέσυρε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα στην προεδρία του ΕΣΡ κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων. Σε ψηφοφορία τέθηκε τελικά πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο και μέλος τον Βασίλη Μουλόπουλο. Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα 4/5 των ψήφων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα και η πρόταση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έφερε νέα πρόταση προτείνοντας για την προεδρία του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη.

Η αρχική πρόταση ήθελε αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο. Ωστόσο, μετά από αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, σε ψηφοφορία τέθηκε ο Νίκος Κιάος για την αντιπροεδρία του ΕΣΡ και μέλος ο Βασίλης Μουλόπουλος.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωση 16 «Ναι», 1 «Όχι», 6 «Παρών» και 1 «Απών».

Ως εκ τούτου σε αυτή τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν έγινε δυνατή η κατά το Σύνταγμα απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 των ψήφων (19 από 24) και το ζήτημα παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση.

Η πρόταση του Ν.Βούτση για το ΕΣΡ περιλαμβάνει επίσης ως μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλη Καραποστόλη, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγιώρα, Ιωάννη Τζαννετάκο.

Αρνητικό το κλίμα για Πολύδωρα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος» και για αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης αναφερόμενος στη νέα πρόταση του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ. Για «εποικοδομητική πρόταση», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος.

Η Διάσκεψη των Προέδρων διέκοψε για να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα διατύπωσαν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ευθέως να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με το «καταργείται», ενώ κάλεσε να εγγυηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής ότι αυτό δεν θα αλλάξει στην συνέχεια. «Αναστολή δεν σημαίνει κατάργηση» τόνισε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός, ενώ με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο έτερος αντιπρόεδρος Σπ. Λυκούδης, τονίζοντας ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν είναι πρόταση επί της οποίας μπορούν να συναινέσουν τα κόμματα όση καλή θέληση και αν έχουν.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι με την επίμαχη διατύπωση είναι σαν να έχει η κυβέρνηση άλλες σκέψεις, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας και ζήτησε την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ «μέσα από διάταξη που θα καταλήξουμε και θα ψηφίσουμε και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιλέξουμε τα κατάλληλα άτομα». Ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «η τροπολογία πρέπει να είναι καθαρή».

Βούτσης: Εγγυώμαι απολύτως

Ο κ. Βούτσης επέμεινε ότι η επιλογή του όρου «αναστέλλεται» έγινε ώστε «να μην υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις ή προσδοκίες» εκ μέρους των υπερθεματιστών ή άλλων. Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν έχει να κάνει με επιφύλαξη της κυβέρνησης μήπως στο σκεπτικό υπάρξει κάποια ρωγμή την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει».

«Εγγυώμαι απολύτως ότι είναι έτσι και όχι αλλιώς», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Υπενθύμισε δε ότι η πρόβλεψη του νόμου Παππά αφορούσε μόνο την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία και μόνο, κάτι που έγινε και άρα δεν μπορεί να ισχύσει δεύτερη φορά. «Η τροπολογία είναι εκ του περισσού για να διασαφηνίσει απολύτως ότι σε κάθε περίπτωση το καταργημένο στην πράξη 2Α αναστέλλεται», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Καχυποψία για Παππά

Ωστόσο, το κλίμα απόλυτης καχυποψίας που υπάρχει έναντι του υπουργού Επικρατείας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ανατράπηκε. Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης ποιος εγγυάται ότι με το «αναστέλλεται» δεν θα μπορούν να υπάρξουν δικαστικές απαιτήσεις; Ενώ ο κ. Λοβέρδος έθεσε ξεκάθαρα δυο προϋποθέσεις: «Το “αναστέλλονται” να γίνει “καταργούνται” και να εγγυηθείτε προσωπικά (σ.σ. ο ΠτΒ) ότι αυτό αύριο δεν θα αλλάξει», όπως τόνισε, ενώ αναφερθείς στον κ. Παππά είπε ότι «όφειλε να έχει υποβάλλει την παραίτησή του ανεξαρτήτως αν θα γινόταν αποδεκτή από τον πρωθυπουργό». Όσον αφορά τα πρόσωπα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνώ με την πρόεδρο Μορώνη παρά με τον πρόεδρο Πολύδωρα», ενώ πρότεινε τον συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλη. «Αν πάλι θέλετε να βγούμε διαιρεμένοι τότε Πολύδωρα εσείς, Αλαβάνο εμείς ή Λαφαζάνη», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία λόγω της τακτικής που έχει ακολουθήσει», ενώ ως «κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής με απύθμενη ζημιά στο θεσμικό σύστημα», είπε ότι ήταν η θέση της κυβερνητικού εκπροσώπου «όπου διατυπώθηκαν σειρά υβριστικών χαρακτηρισμών και ασέβειας της Δικαιοσύνης». Μάλιστα χαρακτήρισε «περίεργο το ότι η επιλογή προσώπου δεν έγινε από εσάς (σ.σ. τον ΠτΒ), αλλά από τον πρωθυπουργό και με στοιχείο πανηγυρικότητας που συνιστά ευθεία ανάμειξη».

Ανάμειξη του πρωθυπουργού

Στο θέμα της πρωθυπουργικής ανάμειξης αναφέρθηκε διεξοδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης καλώντας τον Αλ. Τσίπρα «να περιοριστεί στα καθήκοντά του και να αφήσει τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει την δουλειά του, γιατί έτσι που κινήθηκε μάλλον ήθελε να κάψει την ανάδειξη ΕΣΡ», όπως είπε.

Αναφορικά με τον κ. Πολύδωρα είπε ότι «τον εκτιμώ και …θα τον ψήφιζα, αλλά τον έβλεπα να μπαίνει στο Μαξίμου και να βγαίνε να κάνει δηλώσεις σα να είχε αναλάβει». «Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον Πρόεδρο της Βουλής που καλόπιστα θέλει να κάνει την δουλειά του», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτηρίζοντας την ανάμειξη του πρωθυπουργού «αντισυνταγματική απρέπεια και αντισυνταγματικό ατόπημα -σα να μην θέλει να λύσει το πρόβλημα αλλά να σαμποτάρει την ίδια την προσπάθεια», είπε.

«Το ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια πρόταση που εμπεριέχει στοιχεία ώστε να ξεπεραστεί η κατάσταση που υπάρχει, δεν με έκανε να αισθανθώ ότι με παρέκαμψαν», σχολίασε ο κ. Βούτσης, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι «θα μπορούσε να το είχε κάνει από την Κουμουνδούρου και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου όπου τον κάλεσε χωρίς να έχετε βγει εσείς πρώτος». «Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός. Όταν όμως θέλεις συναίνεση δεν αιφνιδιάζεις», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Αντικαταστάτης της Γεροβασίλη…»

«Περίμενα να έρθει μια τροπολογία που θα έχει αρπάξει την ευκαιρία και που θα την ψηφίζαμε ενδεχομένως και ακολούθως θα βρίσκαμε μια κοινή συνισταμένη όσον αφορά τα πρόσωπα», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης, λέγοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Επικρατείας είναι «σα να θέλει να περιορίσει τις προσωπικές του πολιτικές απώλειες».

Σχετικά με την υποψηφιότητα Πολύδωρα είπε: «Είμαι φίλος με τον Πολύδωρα και έχουμε κοινούς αγώνες, αυτά όμως δεν θα με έκαναν ποτέ να διαφοροποιηθώ από την συντεταγμένη απόφαση του κόμματός μου». Ενώ έριξε ένα «καρφί» λέγοντας ότι παρακολουθώντας τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα στην ΕΡΤ έδειξε ότι «μάλλον ενδιαφερόταν όταν θα γίνει ανασχηματισμός να αντικαταστήσει την θέση της Όλγας Γεροβασίλη…».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς είπε ότι ο κ. Πολύδωρας «χαίρει της εκτιμήσεώς μας, αν και στεγασμένος σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς για αυτό ψηφίζουμε παρών».

«Παρών», δήλωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης τονίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα («αν και η επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα», όπως διευκρίνισε) αλλά με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Η Ένωση Κεντρώων δια του Μ. Γεωργιάδη δήλωσε ότι δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Πολύδωρα προτείνοντας τον Στ. Δήμα. Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης πρότεινε τον Ι. Τζαννετάκο για πρόεδρο του ΕΣΡ. «Ο Βύρωνας ο Πολύδωρας είναι αδέκαστος. Λάθη μπορεί να έκανε, όπως η ζαρντινιέρα, αλλά είναι από τους πολιτικούς που περπατάνε με το κεφάλι ψηλά», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος.

Σύμφωνα με διαρροή το Ποτάμι συμφωνεί με την επιλογή Μορώνη, αλλά θα προτιμούσε «ακομμάτιστο υποψήφιο όπως για πράδειγμα είναι ο Γ. Τζανετάκος»


Spiegel: Χώρες της ΕΕ αρνούνται να στείλουν υπαλλήλους στην Ελλάδα για το προσφυγικό


Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Spiegel» και το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν να στείλουν εξειδικευμένους υπαλλήλους για να συνδράμουν την Ελλάδα στο θέμα της εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου των προσφύγων, επικαλούμενοι τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση των ελληνικών Αρχών, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τώρα να αποστείλουν εμπειρογνώμονες διότι φοβούνται(!!!).

Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ασταθής» (σχ. ιστο: τι ακριβώς εννοεί η Ευρώπη;) σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η ΕΕ επιθυμεί μεν να επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρόσφυγες που απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η διαδικασία δεν προχωρά, διότι οι ελληνικές Αρχές είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλληλοι να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση να αποστείλουν ειδικούς». Όπως σημειώνει το Spiegel οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου «συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη hotspots».

Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη», ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, τον σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.


Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους διακινητές στην Τουρκία ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοικτός. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα», προειδοποιεί στο «Spiegel» ο Κνάους «εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι νεκρή».  



ΑΥΤΗ είναι η τροπολογία με την οποία ο Παππάς ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ το νόμο του για τις τηλεοπτικές άδειες

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, με στόχο τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αναρτήθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για τον νόμο Παππά.


Με την τροπολογία αναστέλεται η ισχύς του άρθρου 2Α του νόμου Παππά που προέβλεπε ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και ο τρόπος διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας αφαιρούνταν από το ΕΣΡ και μεταβιβάζονταν στον Υπουργό Επικρατείας και τη Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης. Πρόκειται για τη διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.






«Μετά από πάρα πολλή σκέψη και μετά από πολλές συζητήσεις με νομικούς, επελέγη αυτή η διατύπωση για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απέναντι στις αιτιάσεις σχετικώς με την διατύπωση της τροπολογίας. «Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» είπε ο κ. Βούτσης και εγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση.

«Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Την κατάθεση είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, o οποίος, μιλώντας μάλιστα στον ραδιοσταθμό Real FM, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνολική αλλαγή του νόμου μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ:

«Αυτή τη στιγμή παρανομούμε όλοι μαζί, γιατί δεν έχει παραταθεί και το καθεστώς της προσωρινής άδειας, με απόφαση του ΣτΕ από το 2010» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς και κάλεσε τη ΝΔ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, να διευκρινίσει ποιες διατάξεις του νόμου θέλει να καταργηθούν. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναινούσε και σε πρόσωπα εκτός του κόμματος και ήταν η ΝΔ που υπαναχώρησε. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε ενώπιον της συνεδρίασης, δεν προεξοφλώ τίποτα».

Ερωτηθείς για τον Β. Πολύδωρα, είπε ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ ήταν πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπάρχουν και ακραίες τοποθετήσεις σε βάρος του. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι ακόμα και αυτό το πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε τον τρόπο να το επικρίνει. Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΝΔ σε βάρος του, με αφορμή δημοσίευμα, σημείωσε: «Στη θέση αυτή βρίσκομαι όχι γιατί απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της ΝΔ, αλλά την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού». Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτυχημένη προσπάθεια στοχοποίησής του και υπογράμμισε ότι σήμερα είναι η μέρα για το ΕΣΡ.

Λίγο αργότερα ο εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση νόμου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:


«Οι μοναδικές επί τις ουσίας διαφοροποιήσεις που φέρνει η πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, είναι: Καταργεί το κατώτατο όριο εργαζομένων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει στους 400 πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους ανά κανάλι. Καταργεί το διαγωνισμό και τον αντικαθιστά από “αδειοδοτική διαδικασία”, η οποία ελαχιστοποιεί το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο. Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους, λοιπόν. Ειλικρινή τα δάκρυά της για τους καναλάρχες. Κατά τα άλλα, η πρόταση νόμου της ΝΔ επαναλαμβάνει, προς το χαλαρότερο, τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4339/15, στα άρθρα 1-15. Σε αυτά ακριβώς τα άρθρα τα οποία η ΝΔ θέλει να καταργήσει. Σε αυτόν ακριβώς το νόμο, ο οποίος –στις βασικές του διατάξεις- υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία σημαντικά ευρύτερη της κυβερνητικής».  


Θα φέρει και τον… βασιλιά;


Παρατήρηση 1η: Ο – τυπικός, φυσικά – λόγος για τον οποίο έγιναν οι εκλογές του Γενάρη 2015 ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα. Μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – που δεν ήθελε τον Δήμα – ήθελε για πρόεδρο τον κ.Προκόπη Παυλόπουλο, για υπουργό Άμυνας τον Καμμένο και, τώρα, για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Πολύδωρα…

Παρατήρηση 2η: Τον Ιούλιο του 2013 ο κ.Πολύδωρας, μιλώντας στον Real Fm και εξηγώντας τις απόψεις για την «έξοδο από την κρίση», έλεγε για την Χρυσή Αυγή:

«Χρειάζεται ευρύτατη συνεννόηση όλων των κομμάτων… Αν ακούω μποξ και πυγμαχία και πως να εξουδετερώσουμε το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Χρυσή Αυγή, έλεος, είμαστε εκτός τόπου και χρόνου».

 Όταν ρωτήθηκε ειδικά αν έπρεπε  να υπάρξει συνεργασία ακόμα και με την Χρυσή Αυγή, ο τότε βουλευτής της ΝΔ είχε απαντήσει επί λέξει:

«Βεβαίως και με την Χρυσή Αυγή. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκατομμύριο και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης;».

Ακόμα κι όταν ο κ.Πολύδωρας επιχείρησε – μετά την αποδοκιμασία του από τη ΝΔ – να ανασκευάσει, είχε δηλώσει (Skai): «…ο εχθρός δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά η τρόικα».

Παρατήρηση 3η: Πως είχε αντιδράσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση που είχε εκδώσει, τότε, η Κουμουνδούρου:

«Μία ημέρα μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ ο κ. Πολύδωρας ανέλαβε το έργο της αποσαφήνισης του περιεχομένου της. Φαίνεται πως από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία η «Νέα Ελλάδα» θα χτιστεί χέρι – χέρι με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Τελικώς ο κ. Πολύδωρας είναι εκτός γραμμής ή η επίσημη ρητορική και πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ευλόγως οδηγεί σε τέτοιου είδους συμπεράσματα;»

Παρατήρηση 4η: Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν, τότε, έτσι:


Παρατήρηση 5η: Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο που αρχίζει τώρα πλέον να γίνεται γνωστό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα είναι τούτο: Όποιος αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους «ταχυδακτυλουργού», όταν μοιραία κάποια στιγμή θα τελειώσουν οι «λαγοί» από το καπέλο θα αρχίσουν να βγαίνουν «βατράχια». Και τότε είναι που ο πλανόδιος θαυματοποιός ξεπέφτει στην κατηγορία του κομπογιαννίτη…

Υστερόγραφο: Η δημοσιοποίηση του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ συνέπεσε με την επίσκεψη Τσίπρα στον Αη Στράτη. Το τι έγινε στα κοινωνικά δίκτυα δεν λέγεται! Από τα πιο εμπνευσμένα, όσον αφορά τον «αριστερό» πολιτικαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που έγραψε ο φίλος Αλέξανδρος Τσουρουνάκης. Το αντιγράφω – δικό σας!

«Πήγε στην Καισαριανή και έφερε τον Παυλόπουλο.
Πήγε στον Αη Στράτη και έφερε τον Πολύδωρα.

Αν πάει στη Μακρόνησο θα φέρει και τον… βασιλιά;». 



Τα δύο «κόλπα» της κυβέρνησης για να ξεπεράσει το «Οχι» στον Πολύδωρα


Το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει πως η πρόταση να αναλάβει ο Βύρων Πολύδωρας τη θέση του επικεφαλής στο ΕΣΡ δεν πρόκειται να περάσει από τη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή και πλέον αναζητά διέξοδο, χωρίς να χάνει τον έλεγχο των κινήσεων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών και βουλευτών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθούνται δύο εναλλακτικές λύσεις.
Η πρώτη είναι η αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης των προέδρων ώστε να αρθεί το αδιέξοδο με τη συγκρότηση του ΕΣΡ που απαιτούνται τα 4/5.
Η δεύτερη είναι ο νόμος-γέφυρα, για τον οποίο μίλησε χθες και ο ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Κόκκαλης: Αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης των προέδρων στα 4/5
Για το πρώτο σενάριο μίλησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης. Συγκεκριμένα έκανε λόγω για αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης προέδρων με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ωστε να αρθεί το αδιέξοδο με τη συγκρότηση του ΕΣΡ που απαιτούνται τα 4/5.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής τη στιγμή που τα κόμματα σήμερα είναι οκτώ και όχι πέντε. «Είναι μια συζήτηση που είχε ανοίξει το καλοκαίρι και είπαμε θα το δούμε ξανά το φθινόπωρο».

Ο κ. Κόκκαλης που μετέχει στη διάσκεψη προέδρων εξέφρασε τη λύπη του που η ΝΔ δεν συναινεί στην πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα και διερωτήθηκε πως ψηφίστηκε για πρόεδρος της Βουλής το 2012 και τώρα δεν μπορεί να ψηφιστεί για  πρόεδρος του ΕΣΡ;

Σπίρτζης: Νομοθετική πρωτοβουλία αν υπάρξει αδιέξοδο για το ΕΣΡ
Ο υπουργός υποδομών και δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης επεσήμανε πως αν και στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων δεν υπάρξει λύση και συγκρότηση του ΕΣΡ, τότε η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική  πρωτοβουλία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH 98.0 ο κ Σπίρτζης σημείωσε πως η νομοθετική πρωτοβουλία θα έχει να κάνει από τώρα έως της συγκρότηση του ΕΣΡ αλλάζοντας το άρθρο ένα που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ στο νόμο του Νίκου Παππά.

Αναφορικά με το αν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής για τη σύνθεση της διάσκεψης προέδρων της βουλής, ο κ. Σπίρτζης είπε πως βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει , αλλά αυτό μπορεί να γίνει μετά από συζήτηση των αρμοδίων οργάνων της βουλής.
Ταυτόχρονα ο κ. Σπίρτζης , κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν θέλει την συναίνεση γιατί υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα επιχειρηματιών που κινούνται στο χώρο των ΜΜΕ και προανήγγειλε νόμο για τα ραδιόφωνα της χώρας τους επόμενους μήνες : αν στο τηλεοπτικό τοπίο επικρατεί χάος , στο ραδιοφωνικό τοπίο έχουμε χειρότερη κατάσταση με ραδιόφωνα δεν έχουν καμιά άδεια,με ραδιόφωνα που καλύπτουν συχνότητες της πολιτικής αεροπορίας, με πειραματικούς σταθμούς που δουλεύουν και κανείς δεν γνωρίζει που ανήκουν.

Χρυσόγονος: Δεν τον παντρευτήκαμε τον Πολύδωρα
«Θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος άλλος από τον Βύρωνα Πολύδωρα… Δεν τον έχει παντρευτεί η κυβέρνηση, o Πολύδωρας είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει, μπορεί να προτείνει και άλλο πρόσωπο».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας σήμερα Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος για την κυβερνητική πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο πρώην υπουργός της ΝΔ. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο η χθεσινή εμφάνιση που έκανε ο Βύρων Πολύδωρας στην ΕΡΤ «δεν ήταν και η επιτυχέστερη, κάθε άλλο, δεν βοήθησε ο ίδιος την υποψηφιότητά του». Όπως πρόσθεσε μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «στο ΕΣΡ χρειάζονται πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής».

«Το ιδανικό σενάριο θα ήταν να επιταχύνει το ΣτΕ την έκδοση της απόφασης, και στη συνεχεία οι πολιτικές δυνάμεις να καταλήξουν σε απόφαση… Όλα τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο συναινετικό. Έχουμε φτάσει στο ‘‘ως εδώ και μη παρέκει’’ με το ΕΣΡ, είναι σαν το μετρό της Θεσσαλονίκης», δήλωσε και επισήμενε ότι: «πρέπει να μάθουμε τάχιστα την απόφαση του ΣτΕ, μέχρι σήμερα υπάρχουν απλώς παράνομες διαρροές. Μέσα στο Νοέμβριο θα μπορούσε να υπάρξει η έκδοση της απόφασης, και με βάση αυτή να γίνει διάλογος για την διεξαγωγή νομικά απροσβλήτου διαγωνισμού, με τις επιχειρήσεις να έχουν μπροστά τους καθαρό πεδίο» σημείωσε. Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι «μέχρι τα τέλη του έτους με ουσιαστικό διάλογο από την αντιπολίτευση μπορούμε να έχουμε καταλήξει στις απαιτήσεις της απόφασης του ΣτΕ και να βρεθούν λύσεις με ευρύτερη συναίνεση, για να μην αλλάζει το τηλεοπτικό τοπίο σε κάθε κυβερνητική αλλαγή».

ΝΔ: Ενδεχομένως να προτείνουμε πρόσωπα
Την ίδια ώρα στη ΝΔ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχονται την κυβερνητική πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να μετέχουν στο ΕΣΡ.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «η πρόταση δεν έχει θεσμικό βάρος», καθώς «χρειάζονται πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής και εγνωσμένου κύρους». Υπογράμμισε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και η κατάργηση του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. «Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών... Πρέπει πρώτα να ξέρεις το θεσμικό πλαίσιο» συμπλήρωσε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθούν πρόσωπα για το ΕΣΡ από τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα. «Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω , ούτε το επιβεβαιώνω» είπε χαρακτηριστικά. Είπε πάντως πως «η ΝΔ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, με το ΕΣΡ να έχει αποκλειστικό ρόλο στην αδειοδότηση ως ανεξάρτητη αρχή», ενώ σημείωσε πως «πρότασή μας να έχουμε όσα κανάλια επιτρέπει το φάσμα και η αγορά». Διευκρίνισε ότι «το τίμημα θα καθοριστεί όταν θα δούμε το ενδιαφέρον και άλλα δεδομένα».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η νέα κυβερνητική πρόταση για προσωρινή αδειοδότηση «αντιβαίνει τον πυρήνα της απόφασης περί συνταγματικότητας. Υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει υποστεί πανωλεθρία, βρίσκεται σε αδιέξοδο... Η δήλωση της Όλγα Γεροβασίλη ήταν γεμάτη αυταρχισμό και προπαγάνδα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στη Δικαιοσύνη μεταπολιτευτικά… Υπάρχει θέμα Δημοκρατίας».

Στον Παυλόπουλο ο Μητσοτάκης
Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο θα βρεθεί στις 12:00 το μεσημέρι, ώστε να ζητήσει την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.






Κωνσταντοπούλου: Είχα πει στον Παππά ότι όταν παίζεις με όρους μαφίας, θα καείς


Εξωφρενική χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα Αναφερόμενη στην παύση των ενεργών μελών του ΕΣΡ με τροπολογία του κ. Παππά αποκάλυψε πως του είχε πει τότε ότι «όταν παίζεις με όρους μαφίας, θα καείς».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989 η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «κάποιοι βλέπουν καρέκλα και αμειβόμενη θέση και δεν μπορούν να συγκρατηθούν».

Τέλος ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης αλλά όχι, όπως είπε, για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διέλυσε την Δημόσια Διοίκηση.






Γερμανοί βουλευτές: Η Ελλάδα βαδίζει κατευθείαν προς τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας


Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επανέρχεται στο ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι πριν την καταβολή περαιτέρω δόσεων θα πρέπει να διευθετηθεί η συμμετοχή του Ταμείου.

"Η καγκελάριος, ο υπουργός Οικονομικών και εγώ υποσχεθήκαμε στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει", λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU Φόλκερ Κάουντερ στη σημερινή έκδοση της Bild. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προσθέτει ότι "όσο δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, δεν θα εγκριθεί άλλη οικονομική βοήθεια. Αυτό το γνωρίζει και ο υπουργός Οικονομικών".

Και τέταρτο μνημόνιο;

Την ίδια ώρα και με δεδομένη τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας και την εκτίναξη του χρέους στα 315 δισεκ. ευρώ, μερίδα γερμανών βουλευτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα χρειαστεί και τέταρτο πακέτο βοήθειας.

Μιλώντας στην Bild του Σαββάτου ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) βουλευτής Πέτερ Ραμσάουερ, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, αναφέρει ότι "βαδίζουμε κατευθείαν προς ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Παράλληλα, ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, αναφέρει στην Bild ότι "το αργότερο το 2018 θα ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για πακέτα διάσωσης δις".

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο συντηρητικοί πολιτικοί και ιδίως ο Β. Μπόσμπαχ συγκαταλέγονται στους πιο δεινούς επικριτές της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας και αρνήθηκαν να δώσουν πέρσι το καλοκαίρι τη συγκατάθεσή τους στο τρίτο πακέτο βοήθειας. Ο "βετεράνος" της CDU Μπόσμπαχ μάλιστα έχει ψηφίσει "όχι" σε όλα τα ελληνικά προγράμματα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας προεξοφλούν και Έλληνες πολιτικοί. Σε δηλώσεις του προς την Bild o πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης προβλέπει ότι μετά το 2017 θα καταρρεύσουν τα δημόσια έσοδα και γι΄ αυτό το λόγο ο ίδιος αναμένει "σίγουρα ένα τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας". Επίσης, ηγετικό στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται λέει προς τη λαϊκή εφημερίδα ότι "χωρίς κούρεμα χρέους θα χρειαστούμε ένα τέταρτο πρόγραμμα" και σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει "να στείλει ακόμη περισσότερα λεφτά".

Ρωγμές στην προσφυγική συμφωνία

Ρωγμές στην προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας διακρίνει η σημερινή Welt. Ο λόγος είναι ο εξής: "Ο πυρήνας της συμφωνίας, δηλαδή η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών, δεν υλοποιείται σχεδόν καθόλου, κυρίως επειδή -και σε αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο- η Αθήνα δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως ‘ασφαλή τρίτη χώρα’ και δεν πρόκειται να το πράξει και στο άμεσο μέλλον".

Όπως αναφέρει η εφημερίδα: "(…) Για κάθε Σύρο εξετάζεται ξεχωριστά εάν μπορεί να αναμένει στην Τουρκία μια δίκαιη διαδικασία και εάν μπορεί συνεπώς να επαναπροωθηθεί στην Τουρκία. Ακόμη όμως κι αν οι ελληνικές αρχές αποφαίνονται θετικά, σχεδόν όλοι οι μετανάστες επιχειρούν να προσβάλουν τη σχετική απόφαση. Και οι νομικοί τους δικαιώνουν. Οι τελευταίοι καταλήγουν συχνότερα και από τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν προσφέρει επαρκή προστασία στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, σε μόλις έξι υποθέσεις Σύρων αποφασίστηκε ότι (…) η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα διατείνεται συχνά η Αθήνα, ότι ο μικρός αριθμός επαναπροωθήσεων οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη υπαλλήλων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας ESI που εμπνεύστηκαν την προσφυγική συμφωνία, ζητούν από την ΕΕ να διατυπώσει με σαφήνεια και δημοσίως τι θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να αναγνωριστεί από την Ελλάδα ως ασφαλής τρίτη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, η εφημερίδα διακρίνει δυο πιθανά σενάρια: είτε να αρχίσουν να καταφθάνουν μέσω Ελλάδας και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες στο κέντρο της Ευρώπης, είτε να γίνουν πραγματικότητα οι φόβοι του Γ. Μουζάλα, να μετατραπεί δηλαδή η Ελλάδα σε ένα δεύτερο Ellis Island.




Κάποιοι κάνουν πάρτυ...



Οι εξελίξεις κρίνονται ικανοποιητικές, ο στόχος έχει επιτευχθεί, η κυριαρχία διατηρείται στο ακέραιο. Σε κάποια απρόσιτα γραφεία, οι επιχειρηματίες των Μέσων ενημέρωσης ανακουφισμένοι από την πορεία των πραγμάτων στον χώρο τους, εκφράζουν με σχεδόν απόλυτο τρόπο τη βεβαιότητα πως τίποτα δεν θ' αλλάξει στο status quo, στις επιρροές και τις επιδιώξεις τους. Στο σκληρό παιχνίδι, βγήκαν για μια ακόμα φορά κερδισμένοι. Όπως συμβαίνει πάντοτε. Το πολιτικό σύστημα, μετράει μια ακόμα ήττα.

Η ικανοποίηση, είναι δικαιολογημένη. Τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που αυτό συνέβαινε ως σήμερα. Ενδεχομένως να καταβάλλουν ένα χρηματικό ποσό για την χρήση των συχνοτήτων, για το οποίο ωστόσο θα αποζημιωθούν με κάποιο τρόπο, πάντα υπάρχουν αυτοί οι... κάποιοι τρόποι.
Η ανερμάτιστη κυβερνητική πολιτική (που σαν μοναδικό στόχο είχε τη δημιουργία εστιών δικής της επιρροής στο τηλεοπτικό τοπίο), έχει δρομολογήσει όλες τις προϋποθέσεις για να διατηρηθεί ένα τηλεοπτικό τοπίο με σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε στα προηγούμενα 27 χρόνια.

Η κυβέρνηση, σε μια άτακτη υποχώρηση επαναφέρει στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες που είχε πάρει ο υπουργός Παππάς, επειδή ήθελε αυτός να καθορίζει πόσα κανάλια θα εκπέμπουν και αν είναι δυνατόν και ποιους ιδιοκτήτες θα έχουν αυτά. Για την ακρίβεια, η επιθυμία ήταν κάποιοι τουλάχιστον από τους ιδιοκτήτες να στηρίζουν την κυβέρνηση. Η ευκαιρία χάθηκε από την αρχή. Όχι η ευκαιρία της κυβέρνησης να δημιουργήσει τους δικούς της καναλάρχες. Οι σχετικές προσπάθειες, μάλλον θα συνεχιστούν. Η χαμένη ευκαιρία αφορά στο πολιτικό σύστημα που μετά από 27 ολόκληρα χρόνια θα μπορούσε να βάλει όρους και προϋποθέσεις στον τρόπο λειτουργίας του τηλεοπτικού τοπίου. Στα χρόνια αυτά, το πολιτικό σύστημα, είχε δεχτεί να εξυπηρετεί το μιντιακό σύστημα με προσδοκόμενο όφελος αντίστοιχη και πολύπλευρη στήριξη.


Το αυτονόητο, η μεταβίβαση δηλαδή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, θεωρητικά αποτελεί μια καλή εξέλιξη. Ωστόσο, συμβαίνει σε λάθος χρόνο. Ο σωστός ήταν τότε που η κυβέρνηση κέρδισε την εξουσία και είχε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δικά της. Θα μπορούσε τότε να εξαναγκάσει τα άλλα κόμματα ν ακολουθήσουν. Προτείνοντας πρόσωπα ανεξάρτητα και ενισχύοντας την αυτονομία του ΕΣΡ. Θα άφηνε ένα ισχυρό όργανο να βάλει μια τάξη σ' ενα αντικειμενικά άνομο τηλεοπτικό τοπίο. Δεν το ήθελε, δεν το έκανε.

Από εδώ και πέρα, αυτό που θα παρατηρούμε είναι μια διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων σε ότι αφορά τα μέλη αυτού του οργάνου,τις πραγματικές αρμοδιότητές του και άλλες τέτοιες παραμέτρους. Η επιλογή Πολύδωρα, δεν έχει μόνο στοιχεία γραφικότητας, αυτό είναι το λιγότερο. Δίνει ένα στίγμα των προθέσεων Τσίπρα. Να ελέγχει το ΕΣΡ μ' ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον δικό του χώρο (το οποίο ωστόσο πρόσωπο λέει πια όσα λέει και ο δικός του χώρος) και αυτό σαν δείγμα υποτίθεται, αξιοκρατίας. Αν ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος που οδήγησε στην χρεωκοπία δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν οι εντυπώσεις.


Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το πόσα κανάλια θα εκπέμπουν από εδώ και πέρα, αν οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που δίνουν, αν μπορούν να απαντήσουν γιατί δαπανούν χρήματα σε κανάλια παθητικά, πόσοι εργαζόμενοι θα απασχολούνται και με ποιες εργασιακές συνθήκες, ποιο θα είναι το παρεχόμενο προϊόν ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφόρησης. Το σκηνικό που έχει ήδη διαμορφωθεί πάντως, μας δείχνει με σχετική βεβαιότητα, πως αυτοί στα απόμακρα γραφεία, κάνουν ένα ακόμα πάρτι, αφού πέτυχαν μια ακόμα νίκη στα σημεία απέναντι στο πολιτικό σύστημα... 

Το «περίεργο» ταξίδι Παππά - Αρτεμίου στη Βενεζουέλα - Ισχύει ή όχι;

   ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΝΔ


«Μυστικό» ταξίδι στη Βενεζουέλα φέρεται να πραγματοποίησαν, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος σε ζητήματα offshore εταιρειών, Αρτέμης Αρτεμίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (31/10/2016) του «Ελεύθερου Τύπου», ο Αρτεμίου, ο οποίος στις 10 Οκτωβρίου εντοπίστηκε να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τη διαπλοκή, «είναι ο άνθρωπος το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στα περίφημα Panama Papers ως εκπρόσωπος offshore εταιριών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϊχέλες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες διαχειρίζεται από την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Αρτεμίου σε γραπτή του δήλωση είχε παραδεχθεί πως επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και υποστήριξε ότι μετέβη εκεί για να κομίσει επενδυτική πρόταση. Ωστόσο, η «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Κύπριο δικηγόρο προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα - σήμερα - δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρτέμης Αρτεμίου συνεργάζεται με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αφού 16 μήνες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακτήσει την εξουσία βρέθηκε με τον νυν υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Στο Καράκας, μάλιστα, Παππάς και Αρτεμίου συναντήθηκαν και με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα.

Στη Βενεζουέλα, ανώτατη πολιτική πηγή της χώρας αποκάλυψε ότι ο κορυφαίος πλέον υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, βρέθηκε στη λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου μαζί με τον έμπειρο δικηγόρο σε θέματα offshore εταιριών Αρτέμη Αρτεμίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το Καράκας, «τον Αύγουστο του 2013 ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στη Βενεζουέλα με τον Κύπριο δικηγόρο, που διαχειρίζεται offshore εταιρίες, Αρτέμη Αρτεμίου».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία, με ανακοίνωσή της, ζητά να μάθει ποια είναι η σχέση των δύο ανδρών.
«Οι κ. Τσίπρας και Παππάς παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν απαντήσει για ποιο λόγο βρέθηκε ο "ταλαντούχος" δικηγόρος των Panama Papers, στις 10 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου» αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.
«Μετά και το σημερινό, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερος Τυπος", δεν μπορούν να κρύβονται» υποστηρίζει η ΝΔ και προσθέτει: «Ο κ. Παππάς οφείλει σήμερα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αν πράγματι βρέθηκε στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον κ. Αρτεμίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και για ποιον λόγο. Να απαντήσει επιπλέον αν και από ποτέ γνωρίζει τον κ. Αρτεμίου και τι σχέση έχει μαζί του».

Οργισμένη απάντηση από το Μαξίμου
Στη ΝΔ απάντησε αργά το πρωί της Δευτέρας (31/10/2016) το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τα όσα είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
«Η ΝΔ νομίζει ότι με ανοησίες θα απαλλάξει τον εαυτό της από τις ευθύνες για την διαπλοκή δεκαετιών. Το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης.Γίνεται όμως ακόμα πιο γελοίο, όταν τα σενάρια αυτά, τα επεξεργάζεται και τα προωθεί η ΝΔ, το κόμμα της Siemens, του κ. Χριστοφοράκου, του κ. Παπασταύρου, των θαλασσοδανείων», υπογράμμισε το Μαξίμου.

Κατέληξε δε: «Ας μην νομίζουν οτι με αυτές τις ανοησίες, θα πετάξουν από πάνω τους τις βαρύτατες ευθύνες για το καθεστώς διαπλοκής, μέσω του οποίου λεηλάτησαν επί δεκαετίες την χώρα».

Επί της ουσίας, όμως, η ανακοίνωση του Μαξίμου δεν απαντά σε κάτι συγκεκριμένο. Και το ζητούμενο παραμένει: Ισχύει ή όχι τελικά το ταξίδι Παππά - Αρτεμίου στη Βενεζουέλα; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.




Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *