Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Ουγγαρίας

Προβληματίζουν την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα που διεξήχθη  στη χώρα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άκυρη η ψηφοφορία. 
Υπενθυμίζεται ότι οι Ούγγροι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν δέχονται ή απορρίπτουν το μερίδιο που αντιστοιχεί στη χώρα τους στην αναλογική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων αναμένεται να απορρίψει τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων, ενισχύοντας τον Βίκτορ Όρμπαν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αλλά και διεθνώς, ενόψει των νέων μαχών στις οποίες αναμένεται να εμπλακεί με τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, γύρω στις 16.00 ώρα Ελλάδας μόλις το 30,66% των ψηφοφόρων είχε πάει να ψηφίσει, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι εάν το ποσοστό προσέλευσης δεν ανέλθει στο 50%, δεν θα θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.
«Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%, αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνηση... » δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Political Capital. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές πως τα ποσοστά συμμετοχής θα κυμανθούν μεταξύ 44 έως 46% βασίζονται σε στοιχεία που είναι προς το παρόν διαθέσιμα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα σήμερα απέρριψαν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ωστόσο το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες της τάξης του 45%, όπως εκτιμάται, δεν είναι επαρκές προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία.
Ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 ώρα Ελλάδας, επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν (περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι), απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο (εκτιμάται ότι το ποσοστό θα κυμανθεί στο 45%).
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα πάει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί».
Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία δεν έχει προτείνει μέχρι σήμερα καμιά θέση υποδοχής και, αν το «όχι» κερδίσει στο δημοψήφισμα, θα θεωρήσει πως έχει απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της ΕΕ στο προσφυγικό, και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *