Για λελογισμένες αυξήσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους και τους εισαγγελείς των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία λογική πρόταση όσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο όπως είπε καταρτίστηκε με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Απευθυνόμενος στους κορυφαίους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα 6 χρόνια της κρίσης η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε στα μισθολογικά τους ζητήματα.
«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά όπως βλέπετε οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμα μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων.
Εντούτοις, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά στα ειδικά μισθολόγια, «όπου πιστεύω γίνεται μια προσπάθεια ουσιαστική να μπορέσουμε να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
«Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν τον ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».
«Βεβαίως», επισήμανε ο πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά και τις όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στην χώρο της δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακός και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα, γιατρούς.
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο οποίος επεξεργάστηκε και παρουσίασε την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια.
"Δικαιότερο πλαίσιο"
Ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, αναφέρει ότι "η πρόταση της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου διαμορφώνει ένα νέα δικαιότερο πλαίσιο καθορισμού των αμοιβών των κρατικών λειτουργών. Δεν υπάρχει καμία ονομαστική μείωση μισθών, ενώ θα υπάρξουν και αυξήσεις για το ένα τρίτο των λειτουργών. Επιπλέον, ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα στον μισθό, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού κλάδου, ενώ διατηρούνται τα επιδόματα ειδικών καθηκόντων και μεταπτυχιακών σπουδών.
Σε ό,τι αφορά στην απόδοση του έτερου ήμισυ των δεδικασμένων από το ΣτΕ αναδρομικών, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν στους δικαιούχους, καθώς η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, κατά τρόπο που δε θα θέτει σε αμφισβήτηση την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την αύξηση του αριθμού των δικαστικών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στελέχωσης των δικαιοδοτικών οργάνων, που ανακύπτουν από την ένταση της προσφυγικής κρίσης και των απαραίτητων διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.
Στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να ενισχυθεί η Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία αυτής στην άσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων της, με πλήρη σεβασμό στο ρόλο της και στη σχέση της με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία της Πολιτείας".
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου