Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Προσφυγή στο ΣτΕ οικολογικών σωματείων για το Ελληνικό


Eκλεισε το μέτωπο του «δάσους» στο Ελληνικό. Η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πειραιά, που συνεδρίασε χθες, έκρινε την ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και την έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή. Η ένσταση στρεφόταν κατά απόφασης του δασάρχη Πειραιά που χαρακτήριζε δάσος τα 37 στρέμματα του προς αξιοποίηση ακινήτου.

Με την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, κρίθηκε ότι η συστάδα των δένδρων που βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του ακινήτου είναι τεχνητή και όχι φυσική. Δεν συνιστά επομένως δάσος. Η απόφαση λήφθηκε με τρεις ψήφους υπέρ της ένστασης και δύο κατά. Μάλιστα η ψήφος του προέδρου της επιτροπής μέτρησε διπλή, προκειμένου να ξεπεραστεί η ισοψηφία των μελών της επιτροπής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που θα καθαρογραφεί σήμερα, η συστάδα δένδρων είχε δημιουργηθεί την περίοδο 1932-1965 από τα μέλη του Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Πιρς. Ετσι η επιτροπή έκανε δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία είχε παραγγείλει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με την οποία τα 37 στρέμματα προέρχονται από «τεχνητή φύτευση».

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), παρά τις προσφυγές που κατέθεσαν χθες δύο οικολογικές οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δύο οργανώσεις στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του δασάρχη Πειραιά, με τις οποίες διεκόπη η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή, και ζητούν το θέμα να εξεταστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω σοβαρότητας.

Νομικοί παράγοντες εκτιμούσαν χθες ότι οι συγκεκριμένες προσφυγές δεν προκαλούν ανησυχία καθώς υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία. Το ενδιαφέρον επομένως στέφεται κυρίως στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Και αυτό, γιατί η πρόεδρος του συμβουλίου Μαρία Βλαζάκη φέρεται να επιμένει για την κήρυξη μέρους του ακινήτου ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη Παρασκευή, η πρόεδρος του ΚΑΣ έθεσε την κήρυξη ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αρχικά όλου του ακινήτου και στη συνέχεια τα 700 στρεμμάτων του ακινήτου. Μια τέτοια εισήγηση ωστόσο συνιστά «τορπίλη» στην επένδυση και πλέον όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, εφόσον αύριο το ΚΑΣ κηρύξει έστω και μερικά τετραγωνικά του ακινήτου σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, να φέρει στην ελληνική Βουλή για κύρωση με νόμο το γενικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε. Στο σχέδιο νόμου, που ήδη έχει ετοιμαστεί, θα υπάρχει διάταξη η οποία θα ορίζει ότι οποιαδήποτε άλλη γνωμοδότηση, σχετικά με την προς αξιοποίηση έκταση, θα είναι άκυρη.

Στην πράξη η κυβέρνηση θα ακυρώσει τη λειτουργία του ΚΑΣ.

Παράγοντες κοντά στην αποκρατικοποίηση επέκριναν χθες την κυβέρνηση που επιλέγει τη διαδικασία της κύρωσης του μνημονίου με νόμο, αντί της απομάκρυνσης της προέδρου του ΚΑΣ. Θεωρούν δε ότι η λύση της «καρατόμησης» ήταν προτιμότερη της έγκρισης με νόμο του μνημονίου για τα αρχαία στο Ελληνικό.















kathimerini.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *