Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

O Tσιρώνης πουλάει...


Του Γιάννη Παντελάκη

Η συχνότητα εμφάνισης του υπουργού Τσιρώνη στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, είναι ανάλογη εκείνης του Βαρουφάκη το καλοκαίρι του 2015. Και όλα αυτά επειδή είπε πως πρέπει να επιτραπεί η καλλιέργεια κάνναβης στα μπαλκόνια για προσωπική χρήση. Μια ατάκα που πουλάει δηλαδή. Ωστόσο, το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πολύ πιο σύνθετο-λένε οι ειδικοί- για να εξαντλείται σε μια ατάκα ενός υπουργού και την αναπαραγωγή της που λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά για μια μεγάλη συζήτηση.

Ένας άλλος υπουργός, ο Α.Ξανθός, είπε λίγες ημέρες πριν κάτι σημαντικό. Ότι ετοιμάζεται ένα νομοθέτημα, (συμπληρωματικό ενός νόμου του 2013) που θα επιτρέπει την καλλιέργεια και διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα. Είναι σημαντικό, όχι γιατί πρόκειται για μια αριστερή- όπως επιχειρείται να ειπωθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- κίνηση της κυβέρνησης. Αλλά επειδή κάτι τέτοιο ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι οποίες όταν προώθησαν τέτοιες ρυθμίσεις, δεν είχαν αριστερές ή δεξιές κυβερνήσεις, αλλά κυβερνήσεις που ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των καιρών και είχαν διαφορετικά πολιτικά χρώματα.

Η κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης και η χορήγησή τους σε ασθενείς είναι νόμιμη στη χώρα και αφορά σε εισαγόμενα σκευάσματα. Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η χώρα θα ευθυγραμμιστεί με νομοθεσίες και πρακτικές που ισχύουν εδώ και αρκετά χρόνια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να επιτρέπεται και στη χώρα η παραγωγή, συσκευασία και εμπορία. Σ' ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό άρθρο χθες στοliberal.gr, ο Γιώργος Φιντικάκης τα εξηγεί όλα αναλυτικά.

Η ατάκα του Τσιρώνη, παρότι δεν είναι πρωτότυπη, ουσιαστικά λειτούργησε σαν ένα πυροτέχνημα για να ξεφύγει η συζήτηση επί της ουσίας του επικείμενου σχεδίου νόμου για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Η ατάκα βοήθησε να μετατοπισθεί η δημόσια συζήτηση από την φαρμακευτική κάνναβη, στο θέμα της προσωπικής χρήσης. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, πιστεύει ότι η κυβέρνηση προωθεί την νομιμοποίηση της κάνναβης και άλλες τέτοιες άσχετες θεωρίες.

  
Την ιδέα για καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση, την οποία περιφέρει σε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς ο Τσιρώνης, την έχουν προτείνει αρκετοί πολιτικοί πριν από αυτόν. Και ξεκινάει από πολύ παλιά, όταν από κοινού βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων της εποχής (δεκαετία 80) την θεωρούσαν σαν μια καλή λύση διαχείρισης ενός τεράστιου προβλήματος που αφορά στους χρήστες. Αν είναι μια καλή ή κακή ιδέα, θα το πουν οι επιστήμονες και η σχετική εμπειρία από τις υπόλοιπες χώρες. Και σίγουρα, μια τέτοια συζήτηση, δεν πραγματοποιείται με ατάκες ενός υπουργού οι οποίες έχουν τον χαρακτήρα του εντυπωσιασμού και συμβαίνουν σε άσχετο χρόνο.
Ο Π.Τατούλης και ο Στ.Μάνος ήταν μερικοί από αυτούς που συμφωνούσαν στην ιδέα της αποποινικοποίησης (ο τελευταίος το 2012 είχε προτείνει την αποποινικοποίηση της χρήσης, κατοχής και εμπορίας για προσωπικούς λόγους με το σκεπτικό ότι θα περιοριστεί έτσι το παράπλευρο έγκλημα) και δεν ήταν πολιτικά στελέχη της Αριστεράς ώστε να επιχειρούν σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να την επενδύσουν με αριστερό πρόσημο. Πεδίο δόξας λαμπρό για να δείξουν αυτό το πρόσημο, υπήρχε και υπάρχει, αλλά δεν τους απασχολεί κατι τέτοιο.

Αν ο υπουργός Τσιρώνης αναζητεί το χαμένο του αριστερό πρόσημο, έχει ευκαιρίες. Ιδιαίτερα στον τομέα τον οποίο διαχειρίζεται. Τις οποίες ωστόσο, αφήνει να πετάγονται η μια μετά την άλλη...





















liberal.gr 

        

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *