Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή - Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στην Ιερουσαλήμ


Την οργή τους εξέφρασαν χιλιάδες διαδηλωτές για τρίτο 24ωρο, συρρέοντας στους δρόμους προκειμένου να καταδικάσουν την πολιτική Τραμπ αναφορικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. To ήδη τεταμένο κλίμα έχουν δυναμιτίσει οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, με τις συγκρούσεις να αποδεικνύουν ότι τα εχθρικά πάθη έχουν αναζωπυρωθεί.

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η βία τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιους. Έναν νεκρό και περισσότερους από 200 τραυματίες άφησαν πίσω τους τα επεισόδια σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας.


Το κλίμα παραμένει εκρηκτικό:Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. 



 Στην Ιορδανία, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Στο Κάιρο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, περιστοιχισμένοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν στο τέμενος Αλ Αζχάρ.

Στη γειτονική Συρία, παρά τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται, Σύροι και Παλαιστίνιοι οργάνωσαν διαδήλωση κατά της απόφασης του Τραμπ, ενώ στη Βαγδάτη εκατοντάδες Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντρ, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας, η Ιερουσαλήμ ανήκει στους Άραβες».


Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία βρίσκεται η Παλιά Πόλη, προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Ισραήλ.  



Λόγο για νέα Ιντιφάντα κάνει η Χαμάς, οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Η πλειοψηφία των ξένων ηγετών απομονώνουν τον Τραμπ μετά την απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται μονάχα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ ιστορική.

Την ανησυχία της εκφράζει η ΕΕ, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει οι ΗΠΑ έχουν παραιτηθεί από τον ειρηνευτικό τους ρόλο.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, συνεχίζουν να μιλούν για τήρηση ειρηνευτικών διαδικασιών, δήλωση αμφιλεγόμενη εάν αναλογιστεί κανείς την πολιτική του αμερικανού προέδρου.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς της αμερικανική πρεσβείας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τόνισε θα συντελεστεί το νωρίτερο σε δύο χρόνια, επιχείρησε όμως να μην αφήσει αναπάντητο το ερώτημα εάν τελικά θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Στο θέμα της αποφασιστικότητας, άλλωστε, προσπαθεί να επενδύσει και ο Τραμπ κατηγορώντας τους προκατόχους του ότι δεν προχώρησαν, όπως σχεδίαζαν, στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.



























Ελισάβετ Σταμοπούλου


in.gr   



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *