Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κομμάτια το επιτελείο του, η μομφή τσαλάκωσε τον Μητσοτάκη…



Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη δεν υφίσταται πλέον, για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρωθυπουργός.

γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

 

Οι προτάσεις μομφής που καταθέτει η αντιπολίτευση συνήθως ευνοούν την κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί βουλευτές συσπειρώνονται, απορρίπτουν τη μομφή και στο τέλος ανταλλάσσουν «νικητήριες» χειραψίες με τον πρωθυπουργό.


Το ίδιο έγινε και χτες το βράδυ. Μόνο που η νίκη που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ήταν πύρρειος, δηλαδή τους άφησε βαριά τραύματα. Έτσι, η θεωρία ότι οι προτάσεις μομφής πάνε στράφι αυτή τη φορά διαψεύστηκε. Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πήραν την πρωτοβουλία και την κατέθεσαν, πέτυχαν το στόχο τους. Η «νίκη» που πέτυχαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ισοδυναμεί με ήττα.

 

Πρώτον, το βασικό μέλημα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του ήταν να αποκρούσουν την κατηγορία ότι κουκουλώνουν τις ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη και, ταυτόχρονα, να αλλάξουν την αίσθηση αυτή που επικρατεί στην κοινή γνώμη. Το κατάφεραν; Πολύ αμφίβολο. Η αίσθηση αυτή είναι πλέον παγιωμένη και θα χρειάζονταν δραστικές παρεμβάσεις για να αλλάξει.



Δεύτερον,  μια τέτοια παρέμβαση θα έπρεπε να έχει σχέση με το βασικό πολιτικό  πρόσωπο της τραγωδίας, τον πρώην υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν κράτησε οποιαδήποτε απόσταση από αυτόν, αλλά ταυτίστηκε σε όλα μαζί του. Η ταύτιση αυτή συμπαρασύρει, ολοκληρωτικά πλέον, τον ίδιο και την κυβέρνηση, αφού η αίσθηση της ατιμωρησίας, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στην κοινή γνώμη για τα πολιτικά πρόσωπα, παγιώνεται.


Τρίτον, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει γίνει σμπαράλια. Μετά την αποπομπή του Γρηγόρη Δη μητριάδη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο πρωθυπουργός χάνει άλλους δύο στενούς συνεργάτες του. Και μάλιστα χωρίς να εξηγήσει γιατί έγινε η «παραίτησή» τους, δηλαδή η αποπομπή τους.



Όταν διέρρευσε η πληροφορία ότι οι κκ. Μπρατάκος και Παπασταύρου πήγαν στο σπίτι του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, Βαγγέλη Μαρινάκη το κυβερνητικό επιτελείο αντέδρασε με τον τρόπο που λέει η λαϊκή ρήση «τρεις λαλούν αι δυο χορεύουν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την επιβεβαίωσε, αλλά ο υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος τη διέψευσε ως «παραπολιτικό μύθευμα». Και ο κ.Βορίδης, «αντ’ αυτού»(του πρωθυπουργού) στη Βουλή, μίλησε για «κοινωνική» συνάντηση.


Τι συνέβη, τελικά;  Αν οι δυο υπουργοί πήγαν να πουν «χρόνια πολλά» στον εορτάζοντα επιχειρηματία, γιατί υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν; Αν δεν πήγαν γι’ αυτό, η παραίτηση –αποπομπή τους σημαίνει ότι βαρύνονται με την κατηγορία της «διαπλοκής». Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης «θυμήθηκε» χτες στη Βουλή τις παλιές ιστορίες των «διαπλεκομένων» και των «νταβατζήδων», στις οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει ο πατέρας του στη δεκαετία του ’90 και ο Κώστας Καραμανλή του 2000.


Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ένα.  Η τραγωδία των Τεμπών όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά ταρακουνάει την κυβέρνηση. Και η πρόταση μομφής δεν ήταν καθόλου υγιεινός περίπατος, αλλά άφησε βαριά τραύματα. Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη δεν υφίσταται πλέον, για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρωθυπουργός.


Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα δείξουν αν θα χάσει  και τον έλεγχο των πραγμάτων….


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *