Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Κέρδισαν όλοι, έχασε ένας…


Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίσουν ενδεχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης. Μην ακούτε όσα λέγονται, όλοι τους θέλουν παραπάνω χρόνο πριν φτάσουν σε εκλογές. Από όλα αυτά χάνει μόνο ένας...

Του Ανδρέα Στασινού

Παρακολουθώντας την «Αίθουσα Σύνταξης» στην ΕΡΤ, περιμένεις να μάθεις πού θα στηθεί το λαϊκό γλέντι με τα αρνιά και τα δημοτικά, για να γιορτάσουμε το αποτέλεσμα του Eurogroup. Και έχω την αίσθηση αν δεν επρόκειτο για αριστερούς, με αίσθηση του μέτρου, τώρα θα είχαμε τελετή υποδοχής του Τσακαλώτου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Γιατί όχι; Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα που φέρνει πιο κοντά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αφήστε κατά μέρος τα οικονομικά και τα μέτρα. Μέχρι το 2019 ποιος ζει και ποιος πεθαίνει… Αν μη τι άλλο, περισσότερες πιθανότητες έχουν να ζήσουν αυτοί που απολαμβάνουν τα καλά της εξουσίας. Συνεπώς ναι, το κλείσιμο της αξιολόγησης εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας θα συνεχίσει να κάθεται στην καρέκλα του Μαξίμου, οι υπουργοί θα δίνουν εντολές σε γραμματείς και οδηγούς και οι περισσότεροι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα εισπράττουν μισθό που, οι περισσότεροι, δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν στην πραγματική ζωή. Ταυτόχρονα, ο στρατός των μετακλητών θα μεγαλώνει, οι κολλητοί θα τακτοποιούνται και ως το 2019 ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα είναι οργανικά συνδεδεμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα θα πείτε ότι αυτή η εξέλιξη μάζεψε σύννεφα πάνω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε άλλο. Ο Μητσοτάκης έχει πλέον περισσότερο χρόνο να οργανώσει κόμμα και στρατηγική, κυρίως προωθώντας καινούργια πρόσωπα. Μάλιστα αυτός ο χρόνος θα είναι διπλά πολύτιμος αφού, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει σε αποσύνθεση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι εκλογές γίνουν το 2019, τότε η ΝΔ θα εμφανιστεί με εντελώς νέο πρόσωπο στο οποίο δεν θα τονίζονται τόσο οι ρυτίδες της λαϊκής Δεξιάς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Η καλύτερή της! Θα δει, βέβαια, να σημειώνονται εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά, από την άλλη, μπορεί πάντα να ποντάρει στην αποτυχία των άλλων και στην εκλογική ενσωμάτωση τους. Αλλωστε έχει να εισπράττει και από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, σε σεβαστό ποσοστό, θα καταλήξει στην εκλογική της δεξαμενή. Και μέχρι το 2019 ο χρόνος είναι αρκετός για τον επαναπατρισμό μεγάλου όγκου ψηφοφόρων, ειδικά των συνταξιούχων.

Θεοδωράκης, Λεβέντης και Καμμένος μπορούν να βάλουν από ένα ποτό και να χαλαρώσουν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και οι τρεις είναι με το ένα πόδι (και βάλε) έξω από τη Βουλή. Αλλά δύο χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας φαίνονται ως και ανέλπιστο δώρο ζωής. Τώρα ο καθένας τους μπορεί να ελπίζει και να σχεδιάζει κινήσεις δημοσκοπικής ανάκαμψης. Πήραν χρόνο που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα τον είχαν. Και το ΚΚΕ, μόνο για εκλογές δεν ήταν τέτοιες εποχές.

Ακόμα και αυτοί που είναι εκτός Βουλής, οι τρεις της Κεντροαριστεράς, η Ζωή, ο Λαφαζάνης παίρνουν χρόνο για να στήσουν καλύτερα τα πιόνια τους στο τραπέζι. Ειδικά η Ζωή και ο Λαφαζάνης μπορούν να πάνε στην Κουμουνδούρου με ένα καλαμάκι στο στόμα για την αφαίμαξη ψηφοφόρων.


Ολοι βολεύονται μια χαρά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και ας οδύρονται για τα μέτρα. Στην πολιτική το ισχυρότερο ένστικτο είναι εκείνο της επιβίωσης που, προς το παρόν, ικανοποιείται απολύτως. Κέρδισαν όλοι. Εχασε ένας: η χώρα, που θα συνεχίσει να υφίσταται τη χειρότερη κυβερνητική διαχείριση της Μεταπολίτευσης. Παίρνει, θα πείτε, την αξιολόγηση, κάνοντας ένα βήμα μπροστά. Όμως δεδομένων των συνθηκών, το επόμενο βήμα οδηγεί στο τέταρτο μνημόνιο.     

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου