Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Eurogroup με χαμηλές προσδοκίες: Ζητούν μέτρα τώρα και για μετά το 2018 -Τα δύο σενάρια


Χαμηλωμένος είναι ο πήχης για συμφωνία στο σημερινό Εurogroup (στις 4 ώρα Ελλάδος η έναρξή του) από τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι φαίνεται να προσγειώνονται απότομα.

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες. Οι διαβουλεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι συνεχείς και δεν αποκλείεται -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida - να έχει εντός της ημέρας προκαταρκτικές συναντήσεις (με τους κκ Ντάισελμπλουμ, Κερέ κ.ά).

Στόχος της Αθήνας είναι να βγει έστω «λευκός καπνός» επί της αρχής. Όπως εξηγεί στο iefimerida κυβερνητικός παράγοντας «στόχος είναι να προκύψει ένα γενικό περίγραμμα της συμφωνίας», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό είναι τόσο σημαντικό που στη συνέχεια «όλα τα άλλα θα είναι τυπικού χαρακτήρα». Σε ό,τι αφορά στην ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα, αν καταγραφεί απόψε πρόοδος, θα μπορούσε να δρομολογηθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα στο τραπέζι
Στο τραπέζι θα βρεθεί το ακριβές ποσό των δημοσιονομικών μέτρων που θα κληθεί να προνομοθετήσει η κυβέρνηση, το ύψος του νέου αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα περικοπεί σε κάθε περίπτωση, το μείγμα των ελαφρύνσεων, που θα προνομοθετηθούν επίσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά με εφαρμογή από το 2019. Από την άλλη, οι πιστωτές δέχονται να προνομοθετηθούν μειώσεις φόρων, αλλά με ισχύ επίσης από τότε και σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετηθεί μόνο η μείωση του αφορολογήτου και να μπουν οι περικοπές στις συντάξεις στον «κόφτη».

Στα εργασιακά, οι πιστωτές ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ δεν επιμένουν σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την εφαρμογή τους και από επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.

Και μέτρα εδώ και τώρα;
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η Καθημερινή, από τις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες την προπερασμένη Παρασκευή προέκυψαν νέα δεδομένα τα οποία ανέτρεψαν την στρατηγική του Μαξίμου και για αυτό το λόγο φαίνεται να μπλόκαρε τελείως η διαπραγμάτευση. Οι δανειστές, στη συνάντηση εκείνη φάνηκε να ζητούν να νομοθετηθούν τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει συνομιλητής του πρωθυπουργού, τον οποίο επικαλείται η Καθημερινή, από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία δεν ζητείται να προνομοθετήσει μειώσεις για το 2019, αλλά ειδικά σε σχέση με το αφορολόγητο, το μέτρο –που χαρακτηρίζεται διαρθρωτικό– «να νομοθετηθεί και να ισχύσει ακόμη και από αύριο» ή σε διαφορετική περίπτωση από τον Ιανουάριο του 2018. Η Αθήνα φαίνεται να απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και έτσι η διαπραγμάτευση είναι στον πάγο και ο πήχης των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup εξαιρετικά χαμηλός.

Ανένδοτο το ΔΝΤ
Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Ταμείο δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Ενώ, ανένδοτη εμφανίζεται και η κυβέρνηση στις θέσεις της για ούτε ευρώ επιπλέν λιτότητα.

Το…μεγάλο παζάρι στην 3μερή Μέρκελ-Γιούνκερ-Λαγκάρντ
Εξ' αυτού του λόγου, Αλέξης Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί στρέφουν εξολοκλήρου την προσοχή τους στα όσα θα λάβουν χώρα στην τριμερή την Τετάρτη. Καθώς εκεί θα επιδιωχθεί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος που είναι το κεντρικό ζήτημα που χωρίζει Βερολίνο και ΔΝΤ.

Σημειωτέον ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος είναι προϋπόθεση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα δύο σενάρια -Το καλό και το κακό
Με τα έως τώρα δεδομένα τα σενάρια για συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές είναι δυο. Το καλό σενάριο θα είναι η κυβέρνηση να αποδεχθεί στο Eurogroup όσα ζητούν οι δανειστές και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, είτε άμεσα, είτε την επόμενη εβδομάδα. Στην περίπτωση που προχωρήσει αυτό το σενάριο, τότε είναι πιθανό να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το κακό σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω και να απορρίπτει τις απαιτήσεις των δανειστών. Σε αυτήν όμως την περίπτωση η πιθανή συμφωνία μετατίθεται για τον Ιούνιο με τη χώρα να φλερτάρει με την ασφυξία, αφού το καλοκαίρι τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί και θα είναι αναγκαία η δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.



iefimerida.gr 


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *