Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Η Bundesbank «μαζεύει» τον χρυσό της


H κεντρική τράπεζα της Γερμανίας επισπεύδει τον «επαναπατρισμό» του αποθέματος χρυσού από ΗΠΑ και Γαλλία, λόγω του αυξημένου κλίματος αβεβαιότητας γύρω από τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης αλλά και τη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής Ο Ντόναλντ Τραμπ ως προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. 
  
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι αλλεπάλληλες δοκιμασίες της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχουν οδηγήσει τους ιθύνοντες σε αλλαγή της συγκεκριμένης στρατηγικής και ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης έχει επιταχύνει τον ρυθμό επαναπατρισμού των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, η προοπτική εκλογικής νίκης της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία αλλά και το ευρύτερο κύμα ευρωσκεπτικισμού, έχουν οδηγήσει σε πτώση το κλίμα εμπιστοσύνης προς το ευρώ. Παράλληλα ανησυχία έχουν προκαλέσει και η επιθετική προσέγγιση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρωζώνη.


Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν μετακινηθεί 583 τόνοι χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι και μέχρι το 2017, το 50% των συνολικών αποθεμάτων αναμένεται να βρίσκεται στη Φρανκφούρτη - έδρα της Bundesbank. Το υπόλοιπο 50% εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί στη Federal Reserve Bank of New York και την Bank of England. Επισημαίνεται ότι η Γερμανία κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα σε χρυσό στον κόσμο.    


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου