Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Το ταξίδι


Του Γιώργου Σταματόπουλου

Ταξιδιωτικοί προορισμοί πάνω από είκοσι πέντε χρόνια συνεχίζουν να συμπληρώνουν το παζλ της ζωής του. Κίνητρο των ταξιδιών του: η περιέργεια, η αναζήτηση αλλά και μια αίσθηση φυγής από έναν συμβατικό, υλιστικό και καταναλωτικό κόσμο, η ελευθερία του οποίου αρχίζει και τελειώνει στον ορθολογισμό, σε κανόνες, στην απαγόρευση, σε στρατοκρατούμενα σύνορα και στην έκδοση διαβατηρίων.

Τι είναι γι’ αυτόν το ταξίδι; Ιδού: μετακίνηση του σώματος και ξανάνιωμα των αισθήσεων και της ψυχής του ανθρώπου. Μια έννοια που εξαφανίζει τα σύνορα, πραγματικά ή νοητά...

Αντίδραση στον βιαίως επιβαλλόμενο «πολιτισμό» του τουρισμού, που έχει αποκόψει τον άνθρωπο από την ενατένιση του έναστρου ουρανού, από την αρχαία τέχνη και τη μυσταγωγία της παρατήρησης, από την απλότητα των πραγμάτων, από τον πολιτισμό της βραδύτητας, από την αυτάρκεια.

Το ταξίδι: «Μαγικό ραβδί, που χαρίζει στον άνθρωπο τη νιότη, μεταμορφώνοντάς τον σε παιδί, τον βοηθά να βιώνει μυριάδες ανακαλύψεις και τον σπρώχνει να αναζητά το αληθινό, να προσπερνά το κάλπικο και επιφανειακό. Το ταξίδι «ανοίγει» τα μάτια του ανθρώπου, του σμιλεύει και του εξευγενίζει την ψυχή, του καλλιεργεί την τέχνη της μνήμης και, σαν επιβράβευση, του χαρίζει στο διάβα των τόπων και των εποχών τη γαλήνη, την εσωτερική πληρότητα, την ειρήνη».

Το ταξίδι: «Αιώνιο και χωρίς τέλος σε σχέση με τη ζωή αποτελεί ίσως τον συνδετικό κρίκο του ανθρώπου με το αλλού».

Σήμερα «ο ταξιδιώτης έχει αντικατασταθεί από τον τουρίστα-καταναλωτή, το ταξίδι ταυτίζεται περισσότερο με τη μεταφορά, ενώ ο πραγματικός ταξιδιώτης αντιπροσωπεύει πλέον έναν κόσμο υπό εξαφάνιση».

Πολλές οι βιωματικές πραγματικότητες του ταξιδιού: αναχώρηση, επιστροφή, αναζήτηση, περιπέτεια, κίνδυνος, αναψυχή, ηθική, ανηθικότητα, φόβος, φυγή, όνειρο, πάθος, χαρά, δυστυχία, ευτυχία, μοναχικότητα, ουτοπία, σεξ, μεταμφιέσεις, σύνορα, διαβατήρια, εξαφάνιση, χαμός, παράνοια, φτώχεια, περιπλάνηση, τυχοδιωκτισμός, βραδύτητα...

Ο καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής του Τουρισμού στα ΤΕΙ Αθήνας Στέλιος Βαρβαρέσος συνέγραψε ένα ξεχωριστό και εντυπωσιακό βιβλίο με χαρακτηριστικό τίτλο «Η χαμένη τέχνη του ταξιδιού» και υπότιτλο «Από τον ταξιδιώτη στον τουρίστα - ένας εναλλακτικός οδηγός αναζήτησης».

Στις σελίδες του παρελαύνουν εντυπώσεις από τα ταξίδια του, αλλά και η σοφία πολλών μεγάλων συγγραφέων-ταξιδευτών· σοφία που μας ανοίγει τα μάτια, μας εισάγει στο βάθος του ταξιδιού και του νοήματός του, μας οδηγεί σε νέα μονοπάτια στοχασμού και εσωτερικής αναζήτησης.

Σπάνιο βιβλίο, με απίθανες πληροφορίες και φιλοσοφικές προεκτάσεις· γόνιμο -παιδαγωγικό δηλαδή και ταυτόχρονα στοχαστικό-, κάτι σαν βαθιά ιστορία του ταξιδιού (Εκδόσεις Παπαζήση).























efsyn.gr


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *