Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

"Ελεύθερες παραλίες για όλους"

Γασπαράκης Μ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ημερίδα του Σύριζα για το παράκτιο μέτωπο
Τον προβληματισμό αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του τείχους που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο παραλιακό μέτωπο με τη συγκρότηση της Εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., χρονικής διάρκειας ζωής τα 50 έτη, που θα παρέμβει σε σχεδόν 46 χιλιόμετρα ακτογραμμής, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Φαλήρου έως τις καβοκολώνες του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, απειλώντας την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα σε 5 εκατομμύρια πολίτες, εξέφρασαν οι ομιλητές στην ημερίδα που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το Σάββατο.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Ερμίνα Κυπριανίδου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη, ο καθηγητής ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, ο υπεύθυνος Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Μπάμπης Μπιλίνης και ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.




Όλα έναντι πινακίου φακής

Όπως υπογράμμισε η Ερμίνα Κυπριανίδου, παρακάμπτεται πλήρως η περιβαλλοντική προστασία και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, ενώ δημιουργείται ένας νέος, που θα επανακαθορίσει χρήσεις γης, όρους δόμησης, δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές ώστε να ξεπουληθεί πιο εύκολα και ελκυστικά η περιουσία του Δημοσίου για δεκάδες χρόνια, έναντι πινακίου φακής. Από την «οικονομική επένδυση», όπως πρόσθεσε, δεν ξεφεύγουν ούτε αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά ούτε και τα ακατοίκητα νησιά Φλέφες και Φλεβοπούλα, ανοιχτά της Βουλιαγμένης, και η νησίδα Πάτροκλος, κοντά στο Σούνιο.

Τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα
Στον κοινό αγώνα για ελεύθερες παραλίες που θα δημιουργήσουν μία Αττική που θα αξίζει να ζουν τόσο οι τωρινές όσο και οι επόμενες γενιές στάθηκε η Νάντια Βαλαβάνη, χαρακτηρίζοντας την εταιρεία Παράκτιο Μέτωπο ως ρουσφετομάγαζο της κυβέρνησης, που εξυπηρετεί τόσο την κρατικοδίκαιη ολιχαργία όσο και τα προσωπικά παιχνίδια των υπουργών. Παράλληλα στάθηκε και στην ενδοκυβερνητική διαμάχη που προκάλεσε καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο αν και ήταν έτοιμο για τη Βουλή από τον Δεκέμβριο, έφτασε μόλις πριν από 20 ημέρες εκεί, όπως επίσης και στις έντονες αντιρρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ που επιδιώκει να διατηρήσει το μονοπώλιο στην «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.
Όπως σημείωσε, μπορεί το άρθρο 16 του νομοσχεδίου «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις» για το Παράκτιο Μέτωπο να είναι λιτό, εντούτοις, καλύπτεται από διατάξεις προηγούμενων νόμων και ιδιαίτερα από τον καταστροφικό 4092/2012, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει για πρώτη φορά την ιδιωτική χωροταξία και τη δυνατότητα παραχώρησης παρόχθιας ζώνης σε λίμνες και ποτάμια. «Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, πρόκειται και για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, που στρέφεται με ευθύ τρόπο ταυτόχρονα ενάντια στην ιστορική παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισμό», υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη.

Μικρή κλίμακα, ποιότητα, ιστορικότητα η εναλλακτική πρόταση
«Οι ακτές, οι βραχονησίδες, τα ακατοίκητα νησάκια, οι περιοχές φυσικού κάλλους, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, τα ρέματα, οι υγροβιότοποι, τα μεσογειακά πευκοδάση, οι αρχαιολογικοί χώροι από τον Πειραιά έως το Σούνιο και το Λαύριο, ανήκουν στη χώρα και τον λαό της, με τους φορείς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν την ευθύνη της διαχείρισης. Δεν θα επιτρέψουμε να υψωθούν για δεύτερη φορά τείχοι γύρω από την παραλία δόμησης», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση για το παραλιακό μέτωπο και τις ανοικτές παραλίες.
Όπως ανέφερε, πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία ο ελληνικός πολιτισμός και το ανεκτίμητης αξίας τοπίο που το περιβάλλει, καθώς με αυτό η χώρα μπορεί να αναδειχθεί και να επιβιώσει μέσα από τον διεθνή ανταγωνισμό του τουρισμού. «Χρειαζόμαστε την αναβάθμιση του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, τη διακήρυξη της μικρής κλίμακας, την ποιότητα και την ιστορικότητα. Δεν χρειαζόμαστε έναν Αστέρα ή ένα Λαγονήσι resort σε κάθε παρθένο ακρωτήρι, χρειαζόμαστε υποδομές μικρής κλίμακας δίπλα σε ελκυστικές, ήρεμες, πράσινες ακτές και καθαρές θάλασσες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό, το οποίο, όπως επισήμανε, ετοιμάζονται να το πουλήσουν αντί 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που με 50 εκατ. ευρώ μπορεί να γίνει ένα ολοκληρωμένο μητροπολιτικό πάρκο.

Αντιστρατεύονται το Σύνταγμα
«Οι εξαγγελθείσεις πολιτικές 'αξιοποίησης'» από τον πρωθυπουργό της τρικομματικής κυβέρνησης αντιστρατεύονται την κοινοχρησία του χώρου, αγνοώντας ότι οι ακτές της Αττικής στον Σαρωνικό είναι οικοσύστημα, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ δημιουργούν μία Α.Ε. που υποκαθιστά την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο Μπάμπης Μπιλίνης. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει το παράκτιο μέτωπο σαν ένα μεγάλο ιδιωτικό οικόπεδο του Δημοσίου, που θα φέρει χρήματα στους λογαριασμούς του κράτους και όχι σαν κοινόχρηστο χώρο, όπως επιβάλλει η συνταγματική του προστασία.
«Η διαχείριση του Παράκτιου Μετώπου πρέπει να διέπεται από την αρχή της δημοκρατίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης. Η οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής του παράκτιου μετώπου θα εξασφαλιστεί αν προκρίνουμε την εξυπηρέτηση των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής, αντί την προσέλκυση 'ακριβού τουρισμού'. Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, γιατί 'κάτω από την άσφαλτο, υπάρχει η παραλία'», κατέληξε ο Μπ. Μπιλίνης.

Η ανάπτυξη να έχει γνώμονα τους 5 εκατ. πολίτες
Στους αγώνες ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του παράκτιου μετώπου σε ρυθμούς fast track, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές οι παραλίες για τους πολίτες, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Grand Resort στο Λαγονήσι, χαρακτηριστική περίπτωση «κακοποίησης του περιβάλλοντος (πισίνες στη θάλασσα, μπαζώματα στις ακτές κ.λπ.)». Όπως μάλιστα σημείωσε, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όχι μόνο έχει σταματήσει να πληρώνει το ενοίκιο, αλλά έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί και αποζημίωση 23 εκατ. από το Δημόσιο, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει τις «επενδύσεις» στην παραλία που ήθελε. «Η όποια ανάπτυξη για το παραλιακό μέτωπο πρέπει να έχει γνώμονα τα 5 εκατομμύρια πολίτες της Αττικής, τους ανθρώπους αυτούς που τονώνουν και την τοπική αγορά και όχι επενδύσεις τύπου Grand Resort που δε συνεισφέρουν στην κοινωνία», κατέληξε.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Μητρόπουλος, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Πάντζας και Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, καθώς και οι δήμαρχοι Ελληνικού Χρήστος Γκορτζίδης, Μοσχάτου-Ταύρου  Ανδρέας Ευθυμίου και Αλίμου Θάνος Ορφανός. Επίσης, το «παρών» έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων και συλλόγων Πειραιά, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Βούλας, Βάρης, Λαυρίου, Κορωπίου και Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη.
 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *