Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

"Δράκοι" και πραγματικότητα στο Δημόσιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κ.Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ένα σίριαλ με "δράκους", διοχετευμένες πληροφορίες σε γνωστά παπαγαλάκια από πηγές του Μαξίμου και τον Στουρνάρα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε εξέλιξη με φόντο τις συνομιλίες με την τρόικα για την συρρίκνωση του Δημοσίου.
Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα στον δημόσιο τομέα. Η απογραφή Ραγκούση το 2010 έδειξε 770.000 υπαλλήλους στον στενό δημόσιο τομέα και σε αυτούς πρέπει να συνυπολογισθούν περίπου 80.000 υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ, τα ΝΠΙΔ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η απογραφή. Δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι έφταναν περίπου στις 850.000. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα είναι πλέον 667.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο πάνω από 100.000 υπάλληλοι. Επομένως ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, είναι εφικτός, όπως έλεγαν στην "Αυγή" πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά τώρα το επίμαχο θέμα των επίορκων υπαλλήλων, τα πράγματα είναι εντελώς θολά και αυτό οφείλεται στους "δράκους" που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 7.000. Ωστόσο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής διευκρίνισε στην “Αυγή” ότι ο αριθμός των υπαλλήλων στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από το 2007 ώς σήμερα και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι 2.141. Καμία σχέση δηλαδή με τον αριθμό 7.000 που αναφέρεται σε δημοσιεύματα και διακινούσε γνωστά παπαγαλάκια. Οι 2.141 αυτοί υπάλληλοι λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους. Από αυτούς, 891 έχουν τεθεί το τελευταίο τρίμηνο σε αυτοδίκαιη αργία, όπως ονομάζεται, για σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις (υπεξαιρέσεις, απιστία περί την υπηρεσία κ.ά.). Αν δικαιωθούν, θα επιστρέψουν στην εργασία τους και θα λάβουν αναδρομικά τις αποδοχές που έχασαν. Θεσμικά δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό εν αναμονή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.
Αν υπάρχουν τώρα άλλοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία και η αποχώρησή τους καρκινοβατεί, αυτό είναι μάλλον για αφελείς, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας που θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο. Όσο δεν υπάρχουν στοιχεία, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι με τους "δράκους" που διακινούνται με προφανή σκοπιμότητα.
Το άλλο επίμαχο θέμα είναι αν θα επιτύχει η κινητικότητα των υπαλλήλων, που έχουν υπολογιστεί σε 25.000 μέχρι τέλος του έτους. Οι μισοί μέχρι τέλος Ιουνίου. Το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό, καθώς τρέχουν οι προθεσμίες, ενώ μόνο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που προχωρούν αργά λόγω αντιδράσεων από ορισμένα υπουργεία, όσοι υπάλληλοι δεν μετακινηθούν σε άλλες θέσεις θα απολυθούν. Είναι απορίας άξιο πάντως πώς ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται να δυσφορεί με υποτιθέμενη αργοπορία Μανιτάκη όταν ένα από τα υπουργεία που δεν έχουν ολοκληρώσει τα νέα οργανογράμματα είναι το Οικονομικών, ενώ μένουν ακόμη το Παιδείας, το Δημόσιας Τάξης, το Άμυνας και το Ανάπτυξης, όλα δηλαδή με νεοδημοκράτες υπουργούς επικεφαλής. Ποιος είναι πρωταθλητής στις συγχωνεύσεις; Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που μείωσε κατά 66% τις διευθύνσεις.
Λογικά πάντως και μόνο από τις συνταξιοδοτήσεις μέχρι το τέλος του 2015 θα πιαστεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 15%, ενώ οι αποδοχές τους θα έχουν μειωθεί περίπου κατά 40%. Ανεξαρτήτως της θέσης που έχει ο καθένας για τη συρρίκνωση του Δημοσίου και το ισοπεδωτικό Μνημόνιο, φαίνεται ότι ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, που πρωτοστατούν στη διοχέτευση των "δράκων" για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και η τρόικα, θέλουν περισσότερο "αίμα". Δεν αρκούνται δηλαδή στη συρρίκνωση μέσω συνταξιοδοτήσεων, θέλουν και χιλιάδες απολύσεις.
http://www.avgi.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *