
Τα κοινωνικά ιατρεία που αυξάνονται, από το Ρέθυμνο ώς το Ελληνικό και την Πρέβεζα. Τα πολιτιστικά στέκια, πάρα πολλά, ίσως εκατό σ’ όλη την Ελλάδα, σε χώρους κατειλημμένους ή νοικιασμένους. Τα δωρεάν μαθήματα, μαθηματικών ή μουσικής, σε φτωχά παιδιά. Τις ομάδες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, όπως στις Σκουριές, στη Χαλκιδική. Τις ομάδες για τους σπόρους και τα βιολογικά προϊόντα. Τις μονάδες αγροτουριστικού πολιτισμού, που είναι πολλές εκατοντάδες. Το κίνημα χωρίς μεσάζοντες που απλώθηκε σε όλη τη χώρα, και στηρίζεται στη συνεργασία κοινωνικών ομάδων στις πόλεις με παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Οι συλλογικές κουζίνες, τα ανταλλακτικά παζάρια και οι δράσεις
Ενδεικτικά είναι όλα όσα προανέφερα. Γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που γίνονται, αλλά οι περισσότεροι από μας δεν τα ξέρουν ή δεν τα συνδυάζουν. Και μην περιμένει κανείς να τα μάθει από τα ΜΜΕ. Αυτοί τα θάβουν. Δυστυχώς και τα δικά μας ΜΜΕ δεν αποδίδουν σ’ αυτά τη μεγάλη σημασία που έχουν, ούτε ενθαρρύνουν εμπράκτως αυτούς που τα υλοποιούν, ούτε παροτρύνουν και τους υπόλοιπους να βάλουν ένα χεράκι. Χρειάζεται μια πιο συστηματική καταγραφή και παρουσίασή τους. Γιατί σ’ αυτά εμπεριέχονται τα σπέρματα για ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της ζωής μας.
Πολλά είναι ακόμα στα σπάργανα και ασυστηματοποίητα, αλλά είναι πολύ σημαντικά. Χρειάζονται πολύ περισσότερα, με μεγαλύτερη συμμετοχή. Να μην γίνονται μόνο από τους πρωτοπόρους που τα ξεκινούν, αλλά με τη συμβολή του καθενός μας, μικρή ή μεγάλη. Κανένας δεν πρόκειται να φτιάξει τη ζωή μας καλύτερη αν δεν ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι με τις ανάγκες μας και εάν δεν έχουμε πάντα ένα όραμα, μια προοπτική για ζωές πιο δημιουργικές και πιο ευφάνταστες. Ούτε οι εκσυγχρονιστές, ούτε οι σωτήρες έχουν πια πέραση. Η αυτενέργεια και η αυτοδιαχείριση είναι το μέλλον. Ακόμα κι αν δεν αλλάξει άμεσα το σύστημα διοίκησης και διακυβέρνησης, οι πολίτες πρέπει να αυξάνουν όλο και πιο πολύ το ρόλο και τη συμμετοχή τους. Αλλιώς, το μέλλον θα είναι πιο σκοτεινό και αβέβαιο ακόμα κι από το μελανό παρόν.
http://e-dromos.gr/ Στέλιος Ελληνιάδης
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου