"Βραχυκύκλωμα" έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση σύρεται -χωρίς καν να της ζητηθεί η άποψή της- σε ένα τρίτο δάνειο, που συνεπάγεται νέο Μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, επικρατεί νευρικότητα και αμηχανία για τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε και για τον διάλογο που διεξάγεται στη Γερμανία αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων για την τύχη της Ελλάδας. Αυτό διότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Αντ. Σαμαράς υποσχόταν πως "αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο απογειωθήκαμε", αλλά πλέον οι ίδιοι οι δανειστές προεξοφλούν ότι η απογείωση... αργεί και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2014, παρά τις διαβεβαιώσεις Στουρνάρα περί του αντιθέτου. Σαν να μην έφταναν αυτά, όπως αποκάλυπταν και πρωθυπουργικοί συνεργάτες, η κρυφή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπε να βγάλει η κυβέρνηση τον χρόνο και στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα των νέων μέτρων, να παρουσιάσει ως "αντιστάθμισμα" ένα σημαντικό κούρεμα του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Σόιμπλε - Μέρκελ, το σενάριο του κουρέματος παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και η κυβέρνηση Σαμαρά έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική να υπερασπίζεται ένα, δύο, πολλά Μνημόνια ακόμη...

Αφωνία

Η νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου εντάθηκε χθες, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες το τρίτο πακέτο δανείου προς την Ελλάδα θα είναι "σημαντικά μικρότερο" από τα δύο προηγούμενα. Αν δείχνουν κάτι οι δηλώσεις αυτές, είναι πως ο "τσάρος" της γερμανικής οικονομίας δεν αναφέρεται σε ένα σενάριο τόσες μέρες, αλλά οι συζητήσεις και οι επεξεργασίες περί το τρίτο Μνημόνιο είναι προωθημένες και, κυρίως, καταρχήν ποσοτικοποιημένες. Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει να προσβλέπει σε τίποτα μετά τις γερμανικές εκλογές, ει μη μόνον σε μία "αριθμητική" διευθέτηση του χρέους, είτε πρόκειται για περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής του είτε για μία ακόμη μικρή μείωση των επιτοκίων των "μνημονιακών" δανείων.

Αποκαλυπτική έκθεση

Ενόσω, λοιπόν, η κυβέρνηση σύρεται προς τρίτο δάνειο και νέο Μνημόνιο, ο Αντ. Σαμαράς δεν βλέπει στον ορίζοντα κανένα σημάδι που να δείχνει ότι οι δανειστές σκέφτονται σοβαρά βελτιωτικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των υπουργείων που επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τα στελέχη της τρόικας βλέπουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν σκληροί στις απαιτήσεις τους, ενώ στην έκθεση του ΔΝΤ η αυτοκριτική του Ταμείου για τον "λάθος πολλαπλασιαστή" είναι πολύ "απαλή".
Στη συγκεκριμένη έκθεση, ο λίθος του αναθέματος πέφτει στην κυβέρνηση, καθώς εντοπίζεται ως βασική αιτία του εκτροχιασμού της Ελλάδας η ελλιπής εφαρμογή του Μνημονίου. Συν τοις άλλοις, οι τεχνοκράτες του Ταμείου σημειώνουν, στην έκθεσή τους, ότι οι αστοχίες του προγράμματος δεν οφείλονται στον λαθεμένο πολλαπλαστιαστή, αλλά στην υπερεκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Οξείες αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη από τις δηλώσεις Σόιμπλε - Μέρκελ περί τρίτου δανείου - Μνημονίου. Για τον λόγο αυτόν το ενδεχόμενο νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα αποτελεί γήπεδο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία διά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, καταλόγισε "αφωνία" και "υποταγή" στην κυβέρνηση, οξείες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. "Η συζήτηση ενόψει των γερμανικών εκλογών, αλλά και η νέα έκθεση του ΔΝΤ αναδεικνύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν υποστεί ουσιαστικές αλλαγές, δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση" σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ., που ζητεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα η Αγίου Κωνσταντίνου υπογραμμίζει την ανάγκη "το χρέος να αναδιαρθρωθεί και να μειωθεί, η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδεθεί με την ανάπτυξη, η αγορά να τροφοδοτηθεί με την απαιτούμενη ρευστότητα, η οικονομία να ενισχυθεί με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στοχευμένο σε κλάδους όπου η χώρα έχει ή μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας".
Οξύτερους τόνους χρησιμοποίησαν οι ΑΝ.ΕΛΛ., με τον αρμόδιο τομεάρχη, Ν. Μαριά, να σημειώνει ότι "το επαπειλούμενο τρίτο δανειοδοτικό πακέτο, με σπόνσορα τον Σόιμπλε, αποτελεί μέγιστη απόδειξη της αποτυχίας της συνταγής του Μνημονίου".
"Το ΔΝΤ, με την έκθεσή του, νίπτει τας χείρας του, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ έχουν ήδη αποδειχθεί και συνομολογηθεί, τόσο από το ίδιο το Ταμείο όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τεράστιες ευθύνες τους για τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, τις στρατιές των ανέργων και τις νέες στρατιές αστέγων, που θα δημιουργηθούν μετά το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας" πρόσθεσε ο Ν. Μαριάς.