Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τρίτο μνημόνιο εν όψει:Νέο δάνειο με... νέα μέτρα.Στο στόχαστρο υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις

Νέα μέτρα για κοινωνική ασφάλιση, υγεία, ευρύτερο δημόσιο τομέα και αποκρατικοποιήσεις έρχονται με το τρίτο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, το οποίο επεξεργάζονται εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας.

Οι απαντήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις επίμονες διαδοχικές ερωτήσεις του γερμανικού Τύπου συγκλίνουν στην κατεύθυνση της σύναψης μιας νέας δανειακής σύμβασης.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες είναι σε πρώτη φάση ένα νέο δάνειο ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ ως συνέχεια του πακέτου χρηματοδότησης από την Ε.Ε., που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούλιο και θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015, το οποίο υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ.

Εντός και το ΔΝΤ

Με τον τρόπο αυτό η Γερμανία θα κρατήσει εντός του προγράμματος και το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με το σημερινό πρόγραμμα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέχρι και το 2017.

Το νέο δάνειο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, είναι μικρό και θεωρείται ότι θα περάσει σχετικά εύκολα από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών του Βορρά, μαζί βέβαια με το επιχείρημα της οικονομικής σταθερότητας, τη στιγμή που η ευρωζώνη δείχνει σημεία ανάκαμψης.

Το δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο μέτρο είναι η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία, αν η Ελλάδα καταφέρει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα μειωθούν (κάποιοι μιλούν για μηδενισμό) τα επιτόκια των δανείων από το πρώτο και το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και μια επιμήκυνση των δανείων στα 30 ή τα 50 χρόνια.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί και να εξαφανίσει εντελώς και το έλλειμμα για νέα μέτρα το 2015-2016, που, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, μπορεί να φτάνουν και τα 5,9 δισ. ευρώ. Τούτο, με δεδομένο ότι θα μειωθούν αναδρομικά οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους.

Ως πρόσθετο μέτρο εξετάζεται και η μη αναγραφή στο χρέος και του ελλείμματος των αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται και από κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Το μέτρο αυτό θεωρείται ότι θα επιταχύνει την προσπάθεια για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Μισθοί, συντάξεις

Εδώ όμως σταματούν τα «δώρα» και αρχίσουν οι υποχρεώσεις. Το νέο πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να έχει ως νέες υποχρεώσεις άλλες μόνιμες περικοπές μισθών και συντάξεων. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, σε μια χώρα με έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης, θα έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή του και κατά συνέπεια και τα χρήματα που έχει δανειστεί η Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά θα ζητηθούν περισσότερες εγγυήσεις για την τήρηση του προγράμματος. Οι ρήτρες αυτόματης διόρθωσης σε περίπτωση αποκλίσεων θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές και ακόμη πιο αυτόματες.

Θα πρέπει, δηλαδή, να επανεξεταστούν αυτόματοι σταθεροποιητές σε περίπτωση που, για παράδειγμα, συνεχίσει να επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Θα πρέπει δηλαδή να επιλεχθούν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους θα περικόπτονται κονδύλια, ώστε να αποσβένεται η όποια απόκλιση. Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις είναι κάτι που σίγουρα θα περικοπούν στο επόμενο πακέτο. Το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, παρά τις διαδοχικές περικοπές, θεωρείται από την τρόικα ακόμη «σπάταλο» και αναποτελεσματικό ως προς τους στόχους του. Συνεπώς, θα πρέπει να συνεχιστεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η περικοπή περιττών «παροχών» υγείας.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξει στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, είτε μέσω της ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων είτε μέσω συμπληρωματικής ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο τομέας της γενικής κυβέρνησης, εκτός των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων θεωρείται επίσης ότι έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Η διαχείριση των ΟΤΑ έχει ακόμη αποκλίσεις οι οποίες θα πρέπει να εξαφανιστούν, ενώ πολλές ακόμη δημόσιες επιχειρήσεις που παράγουν έλλειμμα θα πρέπει να συγχωνευθούν, να πουληθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να κλείσουν.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται από την τρόικα ως ακόμη μία αποτυχία του προγράμματος. Τον Σεπτέμβριο θα ληφθούν τελικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως σημειώνουν κοινοτικοί κύκλοι, θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα που έχουν προγραμματιστεί θα έχουν μια συνεχή ροή και θα μειώνουν το δημόσιο χρέος.

Η αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας αυτόματης διόρθωσης στην περίπτωση απόκλισης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα των εσόδων από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για το 2013 θα εφαρμοστεί στο ακέραιο κατά το τρίτο πρόγραμμα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει από οριστικές πωλήσεις (αντί των συμβάσεων παραχώρησης) για την ακίνητη περιουσία μέχρι και τη «ρευστοποίηση» κρατικών προβληματικών εταιρειών, με πιλότο αυτά που έρχονται για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.
 http://www.efsyn.gr/


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *