Του Δημήτρη Χρήστου
Τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων οι δυνάμεις που χρηματοδοτούν τους Σύρους φονταμενταλιστές και όλο το μισθοφορικό ασκέρι που τους υποστηρίζει, δείχνουν έτοιμες να αρχίσουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας για να επιταχύνουν την πτώση του καθεστώτος. Σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι τα πλήγματα, κυρίως βομβαρδισμοί από θαλάσσης και αέρος, θα αφορούν στρατιωτικούς στόχους δίνοντας πλεονέκτημα (όπως στη Λιβύη) στους αντικαθεστωτικούς να νικήσουν και να ανατρέψουν τον Άσαντ. Η αναζωπύρωση του πολεμικού κλίματος έγινε με αφορμή της χρήσης χημικών βιολογικών όπλων. Είναι η δεύτερη φορά που μια τέτοια καταγγελία ξεσήκωσε την οργή των χρηματοδοτών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Τουρκίας, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ) της επιχείρησης κατάληψης της Συρίας.
ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ, φέτος την άνοιξη, οι δυνάμεις του συριακού στρατού κατηγορήθηκαν για χρήση του φονικού αερίου Σαρίν. Η είδηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αλλά η φούσκα αυτή έσκασε από την παρέμβαση της Κάρλας ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και μέλους σήμερα της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία. «Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκεντρώσαμε, οι αντάρτες έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, έχουν κάνει χρήση αερίου σαρίν», τόνισε η Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξή της στο ελβετο-ιταλικό ραδιόφωνο. Τζίφος. Πώς να βγάλεις αναξιόπιστη μια δικαστική λειτουργό που κυνήγησε τους εγκληματίες πολέμου μετά τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο; Τα τεχνικά στοιχεία που συνελέγησαν από αυτήν την προβοκάτσια ανατέθηκαν για ανάλυση σε τουρκικό εργαστήριο και ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα!
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να σταθούν τέτοιες εξόφθαλμες διαστρεβλώσεις, χωρίς τη μαζική χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την απόλυτη υποταγή του ευρωπαϊκού, κυρίως, πολιτικού συστήματος, στο στρατιωτικό βιομηχανικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που κινεί ως πιόνια τους ηγέτες, ακόμα και τον Μπάρακ Ομπάμα; Δύσκολο. Στις 5 Φεβρουαρίου του 2003 ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ έκανε μια θεαματική παρουσίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβάλλοντας φωτογραφίες που συνέλεξαν οι αμερικανικοί δορυφόροι για τα επικίνδυνα βιολογικά όπλα του Σαντάμ για να αποδείξει πως οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, ήταν επιβεβλημένες. Μετά την εισβολή και την κατάληψη του Ιράκ χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, καμιά απόδειξη δεν προέκυψε. Ναι, αλλά αποκαταστήσαμε τη δημοκρατία δήλωσε ο Μπους Τζούνιορ με το ηλίθιο χαμόγελό του!
Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ στη χειρότερη στιγμή της καριέρας του, αποχώρησε λίγο μετά από το πόστο του υπουργού Εξωτερικών. Μάλιστα, το 2008 ζήτησε εξηγήσεις από τη CIA και την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA), διότι δεν τον προειδοποίησαν ότι οι πληροφορίες περί ιρακινών βιολογικών όπλων, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, προέρχονταν από αναξιόπιστη πηγή, τον Ιρακινό Ραφίντ Αχμέντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι που ομολόγησε πως όσα είχε πει στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (που τα μετέφεραν στις αντίστοιχες αμερικανικές) ήταν ψέματα. Από τη μεριά του πρώην επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ, υποστήριξε στην ιστοσελίδα του ότι έμαθε για την αναξιοπιστία του Τζανάμπι «πολύ αργά», δηλαδή δύο χρόνια μετά την εισβολή. Ερωτώμενος αν κάτι τέτοιο είναι πιθανόν, ο τότε Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ απάντησε «όχι» και πρόσθεσε ότι ο Τζανάμπι δεν ήταν ασφαλής πηγή και παρέδωσαν την κατάθεσή του στη CIA με συνημμένες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.
ΣΗΜΕΡΑ όλοι ξέρουμε πως η εισβολή στο Ιράκ είχε ως στόχο την αρπαγή όλου του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας που σημειωτέον έχει λόγω πολύ μικρού βάθους την οικονομικότερη εξόρυξη. Το κόστος του πολέμου και των κατεστραμμένων υποδομών πληρώνεται και με το παραπάνω από τον ιρακινό πλούτο. Το μεγάλο σύμπλεγμα των ιδιωτών εργολάβων του Πενταγώνου κάνει χρυσές δουλειές. Η Συρία όμως; Η Συρία μετατρέπεται στο τελευταίο οχυρό για την απομόνωση και κατάλυση του ιρανικού καθεστώτος, του τελευταίου απείθαρχου σοβαρού παράγοντα στις ευρασιατικές υποθέσεις. Ταυτόχρονα δοκιμάζεται και ο Πούτιν που θα χάσει τη μοναδική ναυτική βάση που διαθέτει στη Μεσόγειο. Αυτά τουλάχιστον είναι τα σχέδια... καθ' οδόν προς τη μεγάλη (όπως έχει προβλέψει από το 1996 ο Ζπίγκνιου Μπρεσίνσκι) αναμέτρηση ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας και Κίνας.
dchristou52@gmail.com via http://www.avgi.gr/