Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Κοινωνία σε αδιέξοδο

Τα δύσκολα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Είναι θέμα λίγων ημερών για ν” αρχίσουν να καταφθάνουν στα σπίτια μας τα ραβασάκια της Εφορίας. Και θ” αφορούν μια σειρά από χαράτσια παλαιότερων χρόνων αλλά και φετινών. Ο χορός της Εφορίας θ” αρχίσει με τον φόρο ακίνητης περιουσίας για τα δύο προηγούμενα χρόνια και στο ίδιο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού μας θα συναντηθεί με τον φόρο εισοδήματος, τον οποίο με καθυστέρηση -είναι η αλήθεια- μας ταχυδρομεί η Εφορία. Αν και αυτή τη φορά το κράτος εκσυγχρονίστηκε και μας υπόσχεται πως σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε για τα ποσά που θα καταβάλουμε μέσω taxisnet! Το σαφάρι θα συμπληρωθεί με την τρίτη δόση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, ενώ άγνωστο είναι ποιους νέους φόρους θα σκαρφιστούν για το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή, οι διαθεσιμότητες συνεχίζονται, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια σειρά από κλάδους εργαζομένων που ουσιαστικά οδηγούνται στις ήδη μεγάλες λίστες της ανεργίας, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση για συνολικά 4.000 άμεσες απολύσεις από τον δημόσιο τομέα (άλλες 11.000 έχουν προγραμματιστεί για το 2014). Σε όλο αυτό το παζλ καταστροφής, ας μην ξεχνάμε εκείνους τους προσωρινά έστω εργαζόμενους στον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα που δεν θα βρεθούν ξανά στις θέσεις εργασίας τους. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αναπληρωτές καθηγητές που έδιναν μια οικονομική ανάσα στις οικογένειές τους, αλλά και έβαζαν το λιθαράκι τους στην παροχή δημόσιας εκπαίδευσης.
Και ενώ η κοινωνία, σχεδόν στο σύνολό της, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση, η κυβέρνηση δεν ομολογεί αυτό το οποίο δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εκπρόσωποι των δανειστών μας. Οτι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν βγαίνει, η χώρα θα χρειαστεί νέο δανεισμό (σε 10 δισ. τον υπολογίζουν κάποιοι) και φυσικό επόμενο είναι να ληφθούν νέα μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως αν χρειαστεί ένα τέτοιο πακέτο βοήθειας, δεν θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, ωστόσο δύσκολα ο λόγος του να γίνει πιστευτός. Και δεν είναι μόνον οι διαβεβαιώσεις παλαιότερων χρόνων που δεν τηρήθηκαν αυτές που αδυνατίζουν την αξιοπιστία του υπουργείου Οικονομικών. Είναι και η ίδια η πραγματικότητα, αυτή που επιβάλλει η απλή λογική. Νέος δανεισμός δεν μπορεί να μη συνοδεύεται από νέα μέτρα.
Το δύσκολο παζλ της ελληνικής οικονομίας, όμως, συμπληρώνεται και με μια άλλη παράμετρο που επιβεβαιώνει το αδιέξοδο των προγραμμάτων που ακολουθούνται: το δημόσιο χρέος, το οποίο στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έφτασε στα 321,62 δισ. ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο από τότε που ξεκινούσαν αυτά τα προγράμματα.
http://www.efsyn.gr/


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *