Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

FT: “Σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων”

Ιδιωτική εταιρεία του εξωτερικού θα αναλάβει να τρέξει τις ιδιωτικοποιήσεις της χώρας μας; Δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο συνομωσίας αλλά για τα όσα αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα με τίτλο «η Ευρωζώνη »βλέπει» εταιρεία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ύψους 20 δισ. Ευρώ», οι FT αποκαλύπτουν ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σκέφτονται τη μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε εταιρεία του Λουξεμβούργου, η οποία θα διοικείται από ξένους μάνατζερ.
Μάλιστα σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε μια αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές της Ελλάδας. Το σενάριο αυτό εξετάζεται από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, επειδή στο ΤΑΙΠΕΔ κυριαρχεί γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.
Θεατής η ελληνική κυβέρνηση
Όπως αναφέρουν οι FT, το σχέδιο είναι να δοθεί η εξουσία στην ξένων συμφερόντων εταιρεία προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα η εταιρεία θα μπορεί να συγκεντρώνει έσοδα έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα κυβερνητικά χρέη, ή να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι απρόθυμοι για επενδύσεις. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και «θα ήταν στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για να γίνουν πωλήσεις».
Οι FT αναφέρονται επίσης και στην αποτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν «από τα 80.000 κρατικά κτίρια, και τουριστικές υποδομές, έχουν γίνει ελάχιστες συμφωνίες λόγω προβλημάτων με τις άδειες ιδιοκτησίας και τους κανόνες της «ζώνης”, αλλά και από την εξασφάλιση αδειών από την Αρχαιολογία. 
http://www.koutipandoras.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *