Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σε περίπου 15 ημέρες θα παραδώσει η Ειδική Επιτροπή στο οικονομικό επιτελείο, το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Τρόικας πριν τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όπως τουλάχιστον επιθυμεί η κυβέρνηση.
 
Σύμφωνα με το Euro2day.gr, αν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι τεχνικές εκκρεμότητες με τους δανειστές έχουν ξεπεραστεί και ότι ουσιαστικά το ζήτημα έχει "κλείσει", οι τελευταίοι διατηρούν επιφυλάξεις, με δεδομένο ότι η είσπραξη του νέου φόρου βασίζεται στην αυτοσυμμόρφωση των ιδιοκτητών, την ώρα που υπολογίζεται ότι:
 
α) Είναι 30 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός των φορολογουμένων που θα παραλάβει εκκαθαριστικό του φόρου και,
 
β) Απαιτούνται 300 ειδικοί εφοριακοί για να εξασφαλιστεί εισπραξιμότητα στο 85%, αντί 67% που καταγράφεται στον ΦΑΠ.
 
Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, η τρόικα συστήνει, άλλωστε, την επέκταση της ισχύος του σημερινού φόρου μέσω της ΔΕΗ (χαράτσι).
 
Ειδικά όσον αφορά στην εισπραξιμότητα, που αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα του νέου Φόρου για τις κατοικίες και τα οικόπεδα, απ' όπου αναμένεται το 71% των εσόδων του Ενιαίου Φόρου, υπολογίζεται από την Τρόικα:
 
1) Στο 67%, για τα επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απ' όπου αναμένεται το 12% εσόδων,
 
2) Στο 70%, από τα μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα και
 
3) από τα αγροτεμάχια στο 72%.
 
Εάν, δε, επιμείνει η Τρόικα σε μέση εισπραξιμότητα 70%, τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να "φουσκώσει" τους συντελεστές έτσι ώστε να βεβαιωθούν 4,1 δισ. ευρώ, αντί 3,2 δισ ευρώ, προκειμένου τελικά να εισπραχθούν 2,9 δισ ευρώ!
 
Σε κάθε περίπτωση, οι ισχύοντες φόροι αλλά και ο νέος Φόρος, υπολογίζονται επί πλασματικής αξίας, καθώς οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 31% τη τελευταία 5ετία.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στην Αθήνα τα ακίνητα έχουν χάσει το 33% της αξίας τους, στη Θεσσαλονίκη το 35%, στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας το 28%, στην Υπόλοιπη Περιφέρεια το 26%.
 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για ακίνητο 100 τ.μ., 30ετίας, ο Ενιαίος Φόρος με βάση τη Τιμή Ζώνης που παραμένει "παγωμένη" από το 2007 στις 2.000 ευρώ/τμ, υπολογίζεται στα 500 ευρώ. Εάν ο Φόρος υπολογιζόταν, όμως, με βάση τη τρέχουσα εμπορική τιμή που είναι μειωμένη κατά περίπου 25% από 2007, ο φόρος θα περιοριζόταν στα 420 ευρώ.
 
Ο Ενιαίος Φόρος σε αριθμούς 
 
Με βάση τις πληροφορίες έως τώρα, από την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προκύπτουν ελαφρύνσεις στη φορολογική επιβάρυνση για ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική αξία έως 2.250€/τ.μ., ενώ προκύπτουν αυξήσεις στις ακριβότερες περιοχές.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος φόρος θα είναι κλιμακωτός, με 33 συντελεστές, και θα έχει ως βάση τα τετραγωνικά. Οι κλίμακες θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό για αξίες έως 500 ευρώ / τετραγωνικό και θα φθάνουν έως τα 23,1 ευρώ / τ.μ. για αντικειμενικές αξίες άνω των 8.500 ευρώ / τ.μ.
 
Ο Ενιαίος Φόρος θα βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, καταστήματα και οικόπεδα, είτε για εκτός σχεδίου γη (οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκοτόπια). Τον ενιαίο φόρο θα καλούνται να καταβάλλουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών και καταστημάτων.
http://www.forologikanea.gr/ 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *