Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μεγάλα τα κέρδη του κυκλώματος απάτης στην Κρήτη

Τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα που είχε ζημιώσει το δημόσιο με 3.148.000 ευρώ και ιδιώτες επιχειρηματίες με 14.000.000 ευρώ, εξάρθρωσε η αστυνομία στην Κρήτη. Ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες και δύο στελέχη της Ν.Δ., ένας δικηγόρος και ένας υπάλληλος της ΔΕΗ αποσπασμένος στο γραφείο βουλευτή του νομού Σερρών. Του Κώστα Θ. Βασιλάκη.
Ο δικηγόρος είχε προσληφθεί με έμμισθη σχέση πάγιας εντολής στη γενική γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης από το Σεπτέμβριο του 2012, η οποία λύθηκε μετά τη γνωστοποίηση εμπλοκής του στο κύκλωμα, στο οποίο είχε την ευθύνη των νομικών ενεργειών. Ο υπάλληλος της ΔΕΗ είχε αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του κυκλώματος, αφού ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του βουλευτή Σερρών, αλλά χωρίς να γνωρίζει καν που βρίσκονται οι Σέρρες.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Μανόλη Παραβολιδάκη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ηρακλείου, ταξίαρχου Μιχάλη Καραμαλάκη και του Γιώργου Σκανδαλάκη ταξίαρχου υποδιευθυντή στην ΓΑΔΚ, οι ίδιοι έβαλαν στην τσέπη καθαρά 3.600.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογιστούν 5 πολυτελή αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, επιταγές των 2.300.000 ευρώ, ένα πολυτελέστατο σκάφος, 1.100.000 σε συναλλαγματικές, ένα πιστόλι, υπολογιστές και 50.500 ευρώ σε ρευστό.

Επίσης είχαν δύο οικοδομές, μία βίλα και ένα ακίνητο που δεν είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή κατοικίας. Ήδη έχει δοθεί εντολή κατάσχεσης για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά τους στοιχεία. Η εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της το 2006 και συνέχιζε μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε επίσης:
Η οργάνωση

Συντονιστής της εγκληματικής οργάνωσης αναφέρεται ένας 44χρονος από την περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου που φαινόταν ανεπάγγελτος, με τη γυναίκα του να φροντίζει τη διακίνηση των χρημάτων.

Ο υπάλληλος της ΔΕΗ, αποσπασμένος στο γραφείο του βουλευτή της ΝΔ, είχε όλο το χρόνο να κάνει τις δημόσιες σχέσεις περιφερόμενος σε τράπεζες και γραφεία, ενώ παράλληλα έπαιζε το ρόλο του εγγυητή σημειώνοντας ότι έχει «γερές πλάτες». Ο δικηγόρος νομιμοποιούσε όλες τις διαδικασίες. Έφτιαχνε τα «συμφωνητικά» προκειμένου να φαίνονται όλα… καθαρά, ενώ διεκπεραίωνε τις καταφανώς παράνομες εντολές.

Το ρόλο της νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων είχε αναλάβει ο διευθυντής της ταχυμεταφορικής εταιρείας μαζί με τη σύζυγό του, καθώς και ο 46χρονος από τον Άγιο Νικόλαο. «Έσπαγαν» τα μεγάλα ποσά σε επιταγές ή καταθέσεις των 10- 15 χιλιάδων ευρώ, έκαναν καταθέσεις και σε ονόματα άλλων προσώπων που κατηγορούνται τώρα για συνέργεια στο κύκλωμα, ενώ «ξέπλεναν» ποσά και μέσω του χρηματιστηρίου.

Τέλος ο γεωπόνος ήταν εκείνος που αναλάμβανε την εξεύρεση των θυμάτων, στην πλειοψηφία τους παλιούς επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν πέσει έξω, ήταν εξαθλιωμένοι, αλλά δεν είχαν προβλήματα με την εφορία και το σύστημα «Τειρεσίας» για να μπορούν να πάρουν δάνεια.

Η αστυνομία αναζητά ακόμη δύο αδέλφια που βρίσκονται στο Βέλγιο όπου έχουν στήσει τουριστικό πρακτορείο, εξαπατώντας με τη μέθοδο αναδοχής χρέους Έλληνες ξενοδόχους σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη.

Μέθοδος δράσης

Τα μέλη του κυκλώματος κατόρθωναν να εντοπίσουν ανθρώπους που είχαν χάσει τα πάντα, καθώς και άλλους που βρισκόταν απελπισμένοι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρήκαν τέτοιους ανθρώπους και σε συσσίτια κοινωνικών ομάδων και ενοριών.

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας εξαγόραζαν ένα μέρος της επιχείρησης ή την εκμεταλλευόταν από κοινού. Όριζαν όμως ένα άτομο- το θύμα- να την εκπροσωπεί και να εμφανίζεται παντού. Το άτομο αυτό αναλάμβανε όλες τις υποχρεώσεις μαζί τα χρέη, ενώ η εγκληματική οργάνωση… είχε μόνο τις εισπράξεις. Έκοβαν ακάλυπτες επιταγές στο όνομα του ανθρώπου και έπαιρναν δάνεια από τράπεζες στο όνομα του θύματος από το οποίο είχαν πάρει όλα τα φορολογικά στοιχεία. Όταν ο «κόμπος έφτανε στο χτένι» τα μέλη της συμμορίας εξαφανιζόταν με τα χρήματα και το θύμα που είχε πιστέψει ότι θα… σωθεί βρισκόταν καταχρεωμένο και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Υπάρχει άνθρωπος από τον οποίο κατάφεραν να αποσπάσουν με εκβιασμούς και πιέσεις, ταυτότητα και ΑΦΜ και να στήσουν εν αγνοία του ακόμα και εταιρία εισαγωγής αυτοκινήτων. Όταν ανακάλυψε την ήταν αργά. Τα χρέη πολλά σε ιδιώτες και στο δημόσιο και η Δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε 37 χρόνια φυλάκιση.
Αυτός ήταν ο ένας τρόπος δράσης. Υπήρχε όμως και άλλος. Υπήρχε η εικονική αναδοχή χρέους, δηλαδή εμφανιζόταν ένα από τα μέλη της οργάνωσης έτοιμο να αναλάβει τα χρέη μίας εταιρίας που πήγαινε ολοταχώς για πτώχευση. Έδινε λοιπόν μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές εκδιδόμενες από άλλη δική τους εταιρεία. Αυτό όμως δεν το ήξερε το θύμα. Έτσι εκείνοι είχαν μερίδιο στα κέρδη αλλά τελικά καμία ευθύνη στα χρέη.

Χειροκροτήματα

Η ογκώδης δικογραφία μεταφέρθηκε μέσα σε κούτες στον εισαγγελέα Ηρακλείου αργά το απόγευμα, ενώ λίγη ώρα αργότερα οδηγήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο και οι συλληφθέντες, με πρώτο το δικηγόρο, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από συγγενείς και φίλους που τον περίμεναν. Για τους υπόλοιπους δεν υπήρξε τέτοια… υποδοχή.

Βαρύνονται με τις κακουργηματικές πράξεις, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν από την Παρασκευή στον ανακριτή, μέχρι τότε θα κρατούνται

http://tvxs.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *