Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Κούρεμα κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών στο Δημόσιο

Ετοιμο το σχέδιο για διαγραφές και διακανονισμό με εξωδικαστική διαδικασία. Στο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο οι νέες ρυθμίσεις. Αφορούν 124.000 επιχειρήσεις
Ανάσα ζωής σε δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα δώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο πλαίσιο που ετοιμάζεται για κούρεμα-διαγραφές  κόκκινων τραπεζικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων είναι έτοιμο και μετά την τελική  διαμόρφωση του θα ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα για την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων. Δίνει τη δυνατότητα να διακανονιστούν εξωδικαστικά και να κουρευτούν υποχρεώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες μετά από αυτή την ελάφρυνση θα γίνουν βιώσιμες.
Στόχος είναι η διάσωση επιχειρήσεων που απασχολούν συνολικά πάνω από 150.000 εργαζόμενους και η διευκόλυνση των τραπεζών στην προσπάθεια να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων.
 Υπολογίζεται ότι περίπου 117.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν κόκκινα δάνεια 12 εκατ. ευρώ, ενώ 6.000 μικρομεσαίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τραπεζικές υποχρεώσεις 28 δισ. ευρώ. Αλλα 20 δισ. είναι τα κόκκινα δάνεια περίπου 800 μεγαλομεσαίων επιχειρήσεων
Οι νέες διατάξεις, οι οποίες ουσιαστικά τροποποιούν το νόμο Δένδια, προωθούνται σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τράπεζες, οι οποίες θα μπορέσουν να διαγράψουν οριστικά απαιτήσεις ανεπίδεκτες εισπράξεως και παράλληλα θα ωφεληθούν από την μετατροπή προβληματικών δανείων σε εξυπηρετήσιμα.
Κριτήριο η βιωσιμότητα
Στο σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης προβλέπεται απλοποιημένη διαδικασία εξωδικαστικού διακανονισμού για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη τους προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Για τα χρέη προς το Δημόσιο διευκρινίζεται ότι το κούρεμα θα αφορά μόνο πρόστιμα-προσαυξήσεις και όχι αρχικό κεφάλαιο.
Για να ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις μία επιχείρηση, θα καταρτίζει και θα παρουσιάζει στις πιστώτριες τράπεζεςσχέδιο-χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των υποχρεώσεων που θα  απομείνουν μετά από το ζητούμενο κούρεμα. 
Το σχέδιο θα καταρτίζεται σε συνεργασία με τράπεζες και πρέπει να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα κριτήρια εξυγίανσης και βιωσιμότητας. Με βάση αυτά θα αξιολογείται και θα γίνεται αποδεκτό, θα απορρίπτεται, ή θα ζητείται να αναπροσαρμοσθεί.
Τα κριτήρια θα καθοριστούν με συμπληρωματικές διατάξεις και με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν σε συνεννόηση με τις τράπεζες. Βασικός γνώμονας θα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στις νέες διατάξεις.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, ο μηχανισμός, οι διαδικασίες και τα κριτήρια διαμορφώνονται κατά τρόπο ώστε να αποκλείονται επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (κακοπληρωτές).
Τα ποσά οφειλών που διαγράφονται θα λογίζονται ως κέρδος των επιχειρήσεων και θα συνυπολογίζονται στα ετήσια αποτελέσματα – ώστε να φορολογούνται εάν προκύπτουν κέρδη.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *