Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Οι προτάσεις του EFSF για την ρύθμιση του χρέους


Επίμηκυνση κατά 5 έτη, επιστροφή 8 δισ. από κεντρικές τράπεζες και πλαφόν 2% στα επιτόκια προτείνει ο EFSF. Τέσσερα σενάρια με το πλέον απαισιόδοξο να δείχνει ότι το χρέος θα φτάσει στο 258,3% του ΑΕΠ επεξεργάστηκαν οι ευρωπαίοι. Στο 104,9% με το βασικό σενάριο.
Το ελληνικό χρέος μπορεί να αυξηθεί ως και το 258,3% του ΑΕΠ ως το 2060 ή να υποχωρήσει στο 62,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας (DSA).
Η ανάλυση συντάχθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας και διέρρευσε στην Wall Street Journal.
H έκθεση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την οικονομία και αξιολογεί πως θα διαμορφωθεί σε κάθε ένα από αυτό ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ως το 2060. Με βάση την ανάλυση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να κυμανθεί από 62,6% στο πιο ευνοϊκό σενάριο ως το 258,3% του ΑΕΠ στο χειρότερο.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το χρέος της Ελλάδας θα κορυφωθεί στο 182,9% του ΑΕΠ το 2019 και θα υποχωρήσει στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060.
Η μεγάλη απόκλιση στις προβλέψεις οφείλεται σε διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το έγγραφο εξετάζει επίσης πως διαμορφώνονται κατά την ίδια περίοδο οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) είναι η ποσότητα των χρημάτων που πρέπει να αντλήσει μια χώρα για να καλύψει το έλλειμμα της, τις πληρωμές τόκων και τις ωριμάνσεις κρατικού χρέους. 
«Ο υψηλός λόγος του χρέους προς του ΑΕΠ και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ΑΕΠ που προκύπτει από την ανάλυση αυτή καταδεικνύει τις σοβαρές προκλήσεις σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα» σημειώνεται στο έγγραφο. 
Εν τω μεταξύ, ο EFSF σε ξεχωριστό έγγραφο προτείνει μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που εστιάζουν στα δάνεια που δόθηκαν η Ελλάδα κατά το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Με βάση την πρόταση, η μέση επιμήκυνση των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον EFSF κατά το δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να επιμηκυνθεί κατά πέντε έτη, στα 37,5 έτη.
Οι ετήσιες πληρωμές που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF θα σταθεροποιηθούν στο 1% το ΑΕΠ ως το 2050, ενώ θα μπει πλαφόν στα επιτόκια στο 2%.
Σύμφωνα με την WSJ το έγγραφο προτείνει δύο ακόμα μέτρα. Οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Το ποσό που θα επιστραφεί υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ, σημειώνει το έγγραφο.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όποια χρήματα απομείνουν από την διάσωση των 86 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια από το ΔΝΤ.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *