Του Θέμη Τζήμα
Eπειδή η ψευδολογία πρέπει να έχει ένα όριο και κυρίως επειδή τα όσα αυτές τις μέρες αποφασίζονται θα έχουν μακρόχρονες επιπτώσεις, ας δούμε τι όντως ανακοινώθηκε από το Eurogroup ώστε να ξέρουμε τι πραγματικά πρόκειται να γίνει.
Σημείο 1ο: στα προαπαιτούμενα των 5,4 δισ. Ευρώ, δηλαδή πριν φτάσουμε στον προληπτικό μηχανισμό, στο αγγλικό κείμενο υπάρχει η εξής αναφορά: “Greece will implement as part of the prior actions for the first review: a first package of fiscal parametric measures amounting up to 3% of GDP by 2018; this package includes a pension reform, a reform of the personal income tax and additional fiscal parametric measures, such as a VAT reform and public sector wage bill measures;” Επιπλέον των αυξήσεων στο ΦΠΑ στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων εκταμίευσης της πρώτης δόσης, γίνεται μνεία στους μισθούς του δημοσίου τομέα. Τι εννοεί το Eurogroup όταν αναφέρεται σε παρεμβάσεις στους μισθούς του δημοσίου στο πλαίσιο παραματρικών παρεμβάσεων; Θα υπάρχουν επιπλέον παρεμβάσεις από αυτό το πακέτο, στους μισθούς του δημοσίου;
Σημείο 2ο: στη δεύτερη παράγραφο γίνεται αναφορά όχι μόνο στον προληπτικό μηχανισμό όπως η κυβέρνηση υποστηρίζει αλλά και στο είδος των μέτρων- οριζόντια, από δαπάνες και από φόρους- που θα λαμβάνονται. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το είδος του “κόφτη” στον οποίο η κυβέρνηση αναφέρθηκε- προεδρικά διατάγματα κάθε άνοιξη- μιλούμε για πρωτοφανή υποκατάσταση της νομοθετικής από την εκτελεστική λειτουργία, για παγίωση των οριζοντίων μέτρων και όλα αυτά στο διηνεκές! Κοινώς, με την απόφαση αυτή για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, εφόσον υλοποιηθεί, όλη η δημοσιονομική και ουσιαστικά οικονομική πολιτική της χώρας αποσπάται από τη Βουλή επ' άπειρον και όλο το κόστος μεταφέρεται σε μισθούς, συντάξεις και φόρους. Είναι αμφίβολο αν υπήρξε οποτεδήποτε ιστορικά παρόμοιος μηχανισμός σε ανεπτυγμένη οικονομία και σε δημοκρατικό πολίτευμα.
Σημείο 3ο: “As prior actions, measures will be taken to immediately open up the market for the sale and servicing of performing and non-performing loans, with the temporary exclusion of small loans secured by primary residences.” Όλα τα δάνεια ανοίγουν στα αρπακτικά funds. Προσωρινή μόνο προστασία για μικρά δάνεια, πρώτης κατοικίας. Καμία πρόβλεψη για καθεστώς προστασίας. Πλήρης ήττα και υποχώρηση πέρα από κάθε κόκκινη γραμμή.
Σημείο 4ο: Ακόμα και η σκέψη για τον παραμικρό έλεγχο επί των ιδιωτικοποιήσεων πάει περίπατο. Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα καταστεί το κύριο όχημα στο οποίο μάλιστα θα υπάρξει “an initial asset transfer, as part of the prior actions for the first review.” Ποια στοιχεία θα μεταφερθούν πριν ακόμα την πρώτη αξιολόγηση άγνωστο. Κρίνοντας από το πρόσφατο παρελθόν μπορούμε με βεβαιότητα να περιμένουμε τα χειρότερα.
Σημείο 5ο: Στο ζήτημα του χρέους, η πανωλεθρία ακόμα και για το ελάχιστα διεκδικητικό κυβερνητικό πλαίσιο είναι απόλυτη. Ενδεικτικά, το κείμενο αναφέρει τα εξής: “In line with the statements of the Euro Summit and the Eurogroup in the summer of 2015, the Eurogroup stands ready to consider, if necessary, possible additional debt measures aiming at ensuring that Greece's refinancing needs are kept at sustainable levels in the long-run.” Το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει αν καταστεί απαραίτητο επιπλέον μέτρα προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες να καταστούν βιώσιμες. Εκεί που το ΔΝΤ είχε αναγνωρίσει ότι το χρέος εδώ και τώρα δεν είναι βιώσιμο, πιέζοντας για άμεση εξέταση του ζητήματος, η κυβέρνηση με την “ευφυέστατη” τακτική της συντάχθηκε με όσους παραπέμπουν το ζήτημα στο απώτερο μέλλον.
Πρόκειται για προφανή “θρίαμβο”. Επιπλέον, το Eurogroup, όχι μόνο απέκλεισε ρητά κάθε συζήτηση για κούρεμα χρέους αλλά και στο επίπεδο του λεγόμενου “reprofiling” αναφέρθηκε μόνο σε “γενικές καθοδηγητικές αρχές”, οι οποίες δεν επεξηγούν τίποτα για το αν, το πότε και το πώς. Ό,τι πιο συγκεκριμένο συμπεριλαμβάνει η υποσχετική του χρέους που “κέρδισε” η κυβέρνηση από το Eurogroup είναι η πιθανότητα μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερης περιόδου ωρίμανσης και αποπληρωμής. Στο χρέος για να είμαστε σαφείς, η κυβέρνηση κέρδισε λιγότερα ακόμα και από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο χαρτοπόλεμος κυβέρνησης- ΔΝΤ κατέληξε όπως ήταν αναμενόμενο σε νέα κυβερνητική ήττα, αφού ξεκαθαρίζεται ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Κοινώς, η κυβέρνηση “πέτυχε” να νομοθετήσει μέτρα 5,4 δισ. εδώ και για τώρα, επιπλέον προληπτικό μηχανισμό και επιπλέον μέτρα εδώ και εις το διηνεκές, με αντάλλαγμα υποσχέσεις, άνευ ουσίας για το χρέος- “εάν, “ίσως” και “όταν”-κάποια στιγμή στο μέλλον. Αν η κυβέρνηση δεν ήταν τόσο αποφασισμένη να ψευδολογήσει ασύστολα προκειμένου να μείνει κι άλλο γαντζωμένη στην εξουσία, αν διαπραγματευόταν έστω και ελάχιστα, θα μιλούσαμε για αδιέξοδο, λόγω της αδιαλλαξίας των εταίρων.
Με τη συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση χτυπά το Σύνταγμα στην καρδιά του, πλήττει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, άρα έτι περαιτέρω τη ζήτηση και επομένως και τις προοπτικές μεγέθυνσης, χτυπά τη μικρομεσαία ιδιοκτησία, τους μισθούς και τις συντάξεις με αντάλλαγμα αοριστολογίες. Κλείνει την παγίδα του δημοσιονομισμού εις βάρος της χώρας. Πρόκειται για πραγματικό όλεθρο.
ΥΓ. Την ίδια στιγμή βεβαίως, παγιδευμένη καθώς είναι στον επικοινωνισμό της, δέχεται να κάνει τη λάντζα δύο μνημονίων και αφήνει -έστω αυτές- τις υποσχέσεις για το χρέος στην όποια επόμενη κυβέρνηση. Κουτοπονηριά και κυνισμός.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου