Στο τραπέζι τα επόμενα βήματα μετά το Brexit - Ο γερμανός ΥΠΕΞ τούς καλεί να μην εκδικηθούν τη χώρα
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά μετά την επικράτηση του «στρατοπέδου» του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί την προσεχή Τετάρτη την πρώτη Σύνοδο Κορυφής των 27 εναπομείναντων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
Η Σύνοδος Κορυφής είναι διήμερη, την Τρίτη και την Τετάρτη, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να παραστεί κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το δημοψήφισμα που οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας.
Εν συνεχεία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα επιστρέψει στο Λονδίνο και θα συνέλθει για πρώτη φορά Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «27».
Θα προηγηθεί τη Δευτέρα συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι στο Βερολίνο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να τεθεί γρήγορα σε κίνηση η διαπραγματευτική διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση παρατείνει την αβεβαιότητα.
Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις πρώτες δηλώσεις του μετά την έκβαση-σοκ, δηλώνοντας παράλληλα κοφτά και ξεκάθαρα πως επαναδιαπραγμάτευση με την Βρετανία δεν πρόκειται να υπάρξει (απαντώντας σε φωνές που είχαν ακουστεί από το στρατόπεδο του Brexit προ της ψηφοφορίας για ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση με την Ένωση).
«Η Ένωση των εναπομείναντων κρατών-μελών θα παραμείνει» τόνισε ο Γιούνκερ αφού είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Μαρκ Ρούτε της προεδρεύουσας την τρέχουσας περίοδο στο Συμβούλιο Ολλανδίας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι εναπόκειται στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας (ο Ντ. Κάμερον παραιτείται επίσημα τον Οκτώβριο) να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που θα θέσει σε κίνηση την έως και διετή διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από γερμανικής πλευράς, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκινά άμεσα επαφές για την επόμενη ημέρα με τους Ντόναλντ Τουσκ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι να καταφθάνουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο για συνομιλίες.
«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε. Πρόκειται για ισχυρό πλήγμα στην ΕΕ» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την βρετανική ψήφο, λέγοντας επίσης ότι η ΕΕ είναι αρκετά δύνατη ώστε να βρει «τις σωστές απαντήσεις» μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
«Το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση» ανέφερε.
Και τόνισε ότι στόχος θα είναι μία «στενή» σχέση με τη Βρετανία στο μέλλον, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία έχει «ειδικό συμφέρον και ειδική ευθύνη» για να πετύχει η ευρωπαϊκή ενότητα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την ίδια στιγμή ότι λυπάται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας όμως ότι αποτελεί απόφαση του βρετανικού λαού.
Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνουν γρήγορα και αναγνώρισε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit αποτελεί βαθύτατη πρόκληση για την Ευρώπη. Παράλληλα υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη του ευρώ.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί τους «27» να «μην εκδικηθούν» τη Βρετανία
Στη σκιά της επικράτησης του Brexit ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ καλεί τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφύγουν εκδικητικές κινήσεις προς την Βρετανία, αλλά να εστιάσουν σε θέματα ασφαλείας, τη μετανάστευση και την οικονομική ανάπτυξη.
Μιλώντας στο δίκτυο ZDF ο Στάινμαγερ, προερχόμενος από τους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι περιμένει την ΕΕ σκληρή δουλειά κατά τη διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας, όμως επισήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να χαράξουν μία νέα πορεία που να απαντά στις ανησυχίες που γέννησε το βρετανικό δημοψήφισμα.
Και σημείωσε ότι ένα σημείο-κλειδί για τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Tο Brexit μπορεί να αποτελέσει «την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση» της Ευρώπης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής του SPD Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ μετά το πρώτο σοκ και την χαρακτηριστική αντίδρασή του «ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη».
Μετά την εξέλιξη αυτή στη Βρετανία ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας εκτιμά ότι θα ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα, την οποία ωστόσο υποστηρίζει η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στην οποία συμμετέχει.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου