Του Γιάννη Παντελάκη
Σ' ένα μικρό φούρνο, σ' ένα μικρό νησί κάποια κουλουράκια τοπικής παραγωγής, κόστιζαν 7 ευρώ. Αυτά πριν την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Μετά, τα πράγματα άλλαξαν. Η ίδια ποσότητα, κόστιζε 8,5 ευρώ! Στο ερώτημα πελάτη ότι δεν αντιστοιχεί η ποσοστιαία αύξηση του ΦΠΑ με την αύξηση της τιμής, ο φούρναρης έκλεισε το μάτι στον πελάτη και του είπε πως χωρίς το μαγικό χαρτάκι μπορεί να τα αγοράσει 7 ευρώ. Ο πελάτης τα αγόρασε χωρίς το μαγικό χαρτάκι. Αφού πριν σκέφτηκε πως το μαγικό χαρτάκι δεν θα τον βοηθήσει αν προστεθεί σε άλλα μαγικά χαρτάκια ώστε στο τέλος του χρόνου να έχει ένα μικρό όφελος.
Η μικρογραφία της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Για την οποία το ίδιο το κράτος κάνει ο,τι μπορεί για να αυξηθεί. Όχι μόνο επειδή αδυνατεί να την ελέγξει, αλλά και επειδή ακολουθεί την αποδεδειγμένα λάθος τακτική αύξησης των φόρων που δεν σημαίνει και αύξηση των δημόσιων εσόδων. Σε μια έρευνα της MRB τον περασμένο Απρίλιο, το 87% των ερωτηθέντων απάντησε πως η αύξηση της φορολογίας, θα αυξήσει την φοροδιαφυγή. Το 30,2% δήλωσε πως θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη ή τιμολόγια ή και ακόμα προϊόντα λαθρεμπορίου αρκεί να τα αγόραζε φθηνότερα. Σαν τον πελάτη του μικρού φούρνου στο μικρό νησί.
Νομίζω πως δεν έχει νόημα να υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά τι έλεγε ο Τσίπρας για την φοροδιαφυγή πριν γίνει πρωθυπουργός. Με στόχο να γίνει πρωθυπουργός. Όπως, ότι από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου μετριοπαθώς θα είχε το κράτος ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο (Σεπτέμβριος 2014). Μετριοπαθώς τα 3 δισ. δεν ήρθαν ποτέ τον πρώτο χρόνο. Και δεν θα έρθουν και τον δεύτερο, ούτε τον τρίτο. Και δεν θα έρθουν ποτέ, αν το ίδιο το κράτος δεν πάψει να στρουθοκαμηλίζει με το θέμα επιβάλλοντας επιπλέον φόρους στα συνήθη θύματα (μισθωτούς-συνταξιούχους) και έμμεσους φόρους που κατά βάση επιβαρύνουν τους οικονομικά αδύνατους.
Σε μια πρόσφατη έρευνα (του οργανισμού διαΝΕΟσις) καταγράφτηκε ετήσια απώλεια για το κράτος λόγω φοροδιαφυγής 16 δισ. ευρώ. Που ισοδυναμεί με 6-9% του ΑΕΠ. Δεν διαφέρει από ανάλογα στοιχεία που είχε δώσει καιρό πριν η ίδια η Κομισιόν για τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο από τον ΦΠΑ το 2010 η φοροδιαφυγή έφτανε στα 6,92 δισ., το 2011 τα 9,16 δισ., το 2012 τα 6,88 δισ. και το 2013 τα 6,5 δισ. ευρώ. Μόνο από τον ΦΠΑ.
Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι διαχρονικό στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά αυτή παραμένει. Οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που δεν ελέγχονται, αλλά και ο μικρός φούρνος στο μικρό νησί μας δίνουν καλές απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό. Και ας προσθέσουμε και ένα πολύ πρόσφατο στοιχείο που αφορά σε ελέγχους που έκαναν κλιμάκια της υπηρεσίας διασφάλισης δημοσίων εσόδων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε νησιά. Η παραβατικότητα έφτασε το 80% όταν πέρυσι ήταν γύρω στο 40-50%. Με το νέο φορολογικό κώδικα, σχεδόν κανένας δεν κόβει και δεν θα κόβει αποδείξεις. Το πρόστιμο 250 ευρώ ανά παράβαση καταργήθηκε. Το νέο πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ, είναι πολύ μικρότερο. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι πια. Ακόμα και ο φούρναρης στο μικρό νησί...
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου