Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Η Κουντουρά πανηγυρίζει και ο τουρισμός κατρακυλά!



Στο δικό τους “μαγικό κόσμο” συνεχίζουν να ζουν στο υπουργείο Τουρισμού με την Έλενα Κουντουρά να δηλώνει υπεραισιόδοξη για την τουριστική κίνηση του 2016, την ίδια στιγμή κατά την οποία τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν σαφώς λόγο για μείωση τόσο στις αφίξεις όσο και στις εισπράξεις!

Και οι θριαμβολογίες… συνεχίζονται παρ΄όλο που τα μηνύματα από τα νησιά, τα οποία έχουν πληγεί βαρύτατα από το προσφυγικό, αλλά και από τους ξενοδόχους που παραμένουν τουλάχιστον προβληματισμένοι από την εικόνα των κρατήσεων, είναι δυσοίωνα. Αναφορικά, δε με το μείζον θέμα των ημερών, των παράνομων μισθώσεων, η κα Κουντουρά περιορίσθηκε να δηλώσει ότι “σύντομα θα ανακοινωθεί η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης”, χαρακτηρίζοντας τη, μάλιστα, και ως “δίκαιη” αλλά χωρίς να διευκρινίσει για ποιόν;

Πιο αναλυτικά τα ίδια τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μαρτυρούν την «κόπωση» στα νούμερα του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών περιορίστηκαν κατά 5,3% για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου του 2016 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 3,4%. Πιο συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου τετραμήνου αντιστοιχούν διαμορφώνονται σε 958,7 εκατ. ευρώ, έναντι 992,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και υψηλότερα από τα 881,5 εκατ. ευρώ του πρώτου τετραμήνου του 2014. Μόνο για το μήνα Απρίλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφθασαν τα 443,3 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από τα 476,8 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2015 και υψηλότερα από τα 410 εκατ. ευρώ του Απριλίου του 2014.

Προς επίρρωση των παραπάνω, και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε μείωση 5,2% στο πλεόνασμα των 370 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 έναντι πλεονάσματος 390 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία η πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Μπέττυ Χατζηνικολάου και επιφανές στέλεχος για πολλά χρόνια του Οργανισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “αυτό το “περιορίστηκαν” το βρίσκω πολύ “κομψό”. Δεν είμαι από τους οπαδούς της ραγδαίας αύξησης των αφίξεων πάση θυσία και με δυσανάλογη-περιορισμένη αύξηση των εισπράξεων. Αλλά και η αύξηση 10% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη γ.σ. του ΣΕΤΕ φαίνεται να καθιστά πλέον αναγκαίο να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες ανά αγορά και πηγές, στις οποίες βασίστηκε. Θα μου πείτε: “Πηγές”; Ψιλά γράμματα… ‘Όποιος όμως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βασίστηκε σε κάποιες πηγές (ενημέρωση από γραφεία ΕΟΤ και Τ.Ος, έρευνες κλπ), αλλιώς απλά εκθέτει τον πρωθυπουργό”, παρατήρησε η κα. Χατζηνικολάου, εκτιμώντας πως σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα καιρός “να επιστρέψουμε σε μια πιο σοβαρή και σχεδιασμένη αντιμετώπιση του τουρισμού”.

Ικανοποιημένη η υπουργός!
Ο “χείμαρρος” αισιοδοξίας που κατακλύζει την αρμόδια υπουργό αποτυπώνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε η κα Κουντουρά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την δημιουργία της νέας ιστοσελίδας του για τον τουρισμό. Όπως είπε, το 2016 άρχισε εξαιρετικά καλά καθώς στο πρώτο τετράμηνο η Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά σε αφίξεις και έσοδα. “Αν το πρώτο τετράμηνο πήγαμε καλά, το επόμενο θα πάμε καλύτερα” υποστήριξε για να συμπληρώσει με μία φράση που αν μη τι άλλο άφησε περίεργη γεύση στους τουριστικούς φορείς: “Για πρώτη φορά, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας στηρίζουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Στόχος είναι όλοι μαζί να στηρίξουμε τον ελληνικό τουρισμό και είναι πολύ σημαντικό να μην τον τραυματίσουμε”!.
Αναφερόμενη στους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη συνολική πορεία του τουρισμού τη φετινή χρονιά, η κ. Κουντουρά, αφενός στάθηκε στις πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις, αφετέρου τόνισε ότι σιγά-σιγά τα προβλήματα ξεπερνιούνται και οι κρατήσεις συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα στάθηκε στο γεγονός, ότι πλέον αυξάνονται οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που και πέρυσι οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. Κεντρικός στόχος του υπουργείου παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με τις προσπάθειες, όπως ανάφερε, να έχουν ήδη αποδώσει. “Πέρυσι πετύχαμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σκληρή δουλειά εξαιρετικά αποτελέσματα. Από τα 22 εκατομμύρια τουρίστες το 2014, το 2015 πετύχαμε να φέρουμε 26 εκατομμύρια τουρίστες. Αυτό λέει πολλά και η ικανοποίηση είναι μεγάλη” τόνισε.

Παράλληλα σύμφωνα με την κα. Κουντουρά, μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης, συνέτρεξαν οι λόγοι για να δοθεί έμφαση στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που θα ευνοήσει και τον τουρισμό. Έτσι, ίσως η κα Κουντουρά “δικαιολογεί” τις εξορμήσεις της ίδιας αλλά και της αντιπροέδρου του ΕΟΤ κας Αγγελικής Χονδροματίδου ανά την επικράτεια με “έμφαση” στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και τη Ρωσία…για λόγους ισορροπίας!

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις που αναμένονται στο συγκεκριμένο πεδίο, η υπουργός υπογράμμισε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό και τόνισε ότι ήδη ο ελληνικός τουρισμός δίνει το “παρών” στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού προωθώντας την Ελλάδα ως δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Απευθυνόμενη στον τουριστικό κόσμο της χώρας, ανάφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργάζεται με στόχο να δίνει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα. “Ήδη επιλύσαμε προβλήματα που άπτονται των χιονοδρομικών κέντρων, των ιαματικών πηγών, αλλά και θέματα που αφορούν τα καταλύματα και τα κάμπινγκ” είπε. Την ίδια στιγμή -πρόσθεσε- δίνεται έμφαση στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων. Για το θέμα των παράνομων μισθώσεων, είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως θα πρόκειται για ένα δίκαιο νομοθέτημα.

Τέλος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ να εντάξει στις υπηρεσίες του και ιστοσελίδα για τον τουρισμό, η αν. υπουργός τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό “ο ελληνικός τουρισμός να έχει μια ακόμη φωνή που να δείχνει την πραγματικότητα”.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *