Φάρμακα, πετρελαιοειδή, τυριά, σωλήνες, ηλεκτρικοί αγωγοί, προϊόντα αλουμινίου, σταφύλια και σταφίδες, γιαούρτι και ντοματοπολτός είναι τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας προς τη Βρετανία, τα οποία καθίστανται ακριβότερα στη βρετανική αγορά, εφόσον συνεχίζεται η διολίσθηση της στερλίνας έναντι του ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές της χώρας μας συνίστανται κυρίως σε αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά (ουίσκι και τζιν) και καταναλωτικά προϊόντα (ρούχα, βιντεοπαιχνίδια κ.ά.), είδη σπιτιού, υγιεινής, ζωοτροφές και άλλων ειδών μη τρόφιμα, τα οποία καθίστανται φθηνότερα για τους Έλληνες εισαγωγείς και καταναλωτές. Επίσης, εισάγονται χιλιάδες δημοφιλή βρετανικά τρόφιμα, όπως μπισκότα, τσάι, φασόλια, τυριά, λουκάνικα, γάλα, κρέμες και σοκολάτες.
Τα στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών προκύπτουν από ανάλυση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας φθάνουν σε 2,27 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 1,07 δισ. ευρώ ελληνικές εξαγωγές προς τη Βρετανία (4,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών) και 1,19 δισ. ευρώ ελληνικές εισαγωγές από τη βρετανική αγορά (2,9% των συνολικών ελληνικών εισαγωγών).
Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, την τελευταία πενταετία προκύπτει τάση εξισορρόπησης στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται (ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2015), ενώ οι εισαγωγές, μετά από μία μεγάλη υποχώρηση τη διετία 2012-2013, δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα του 1,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το εξαγωγικό πρότυπο της Ελλάδας προς τη Βρετανία χαρακτηρίζεται ως εξελιγμένο, καθώς αφορά σε ποσοστό 60,5% βιομηχανικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν με 29,5% τα αγροτικά προϊόντα.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Μεγάλη Βρετανία περιλαμβάνουν τα εξής:
- Τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα ροδάκινα αναδεικνύονται οι «πρωταθλητές» όλων των αγροτικών προϊόντων. Η αξία των εξαγωγών είναι στα 234,5 εκατ. ευρώ και γίνονται ανάρπαστα αποσπώντας το 29,4% στην Αγγλία.
- Στα λαχανικά η Ελλάδα είναι ο τρίτος προμηθευτής της Αγγλίας, με τα προϊόντα μας να αντιπροσωπεύουν το 8,5% των εισαγωγών τους, αντίστοιχα. Η αξία των εξαγόμενων λαχανικών είναι 237,9 εκατ. ευρώ.
- Το παρθένο ελαιόλαδο αγοράζεται, επίσης, από την Αγγλία, αποσπώντας το 2,7% των εισαγωγών τους. Η αξία του εξαγόμενου ελαιολάδου είναι 198,1 εκατ. ευρώ.
- Οι ελληνικές ντομάτες πωλούνται στην Αγγλία με ποσοστό 13,2% και καταλαμβάνουμε την τέταρτη θέση των προμηθευτών.
Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, το «Brexit» θα επηρεάσει, επίσης, τον τουρισμό, τους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία, τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, κ.ά.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου