Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit, παρά μόνο εφόσον δεχτεί τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την ελευθερία στην κίνηση ανθρώπων.
Αυτό διαμήνυσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και της Κομισιόν Jean Claude Juncker, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των 27 ηγετών στις Βρυξέλλες, στην οποία δεν έλαβε μέρος για πρώτη φορά ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron.
Η δυνατότητα πρόσβασης στην ενιαία αγορά είναι κρίσιμη για τις βρετανικές επιχειρήσεις, ειδικά για τις μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
Το μήνυμα των Ευρωπαίων ουσιαστικά «βυθίζει» την ελπίδα οπαδών του Brexit που υποστηρίζουν ότι το Λονδίνο θέλει πρόσβαση στην κοινή αγορά αλλά με ξεχωριστό καθεστώς για τους κοινοτικούς μετανάστες.
Στην τελική δήλωση των «27» Ευρωπαίων ηγετών προστέθηκε η επισήμανση ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση του με την ΕΕ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες».
Juncker: «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Jean Claude Juncker ανέφερε ότι σε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27», σήμερα το πρωί, ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.
Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία», ανέφερε ο Juncker.
Εξάλλου, ο Juncker ανέφερε ότι θα συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα ακούσω προσεκτικά αυτά που θα μου πει η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, αλλά δεν σκοπεύουμε να αναμειχθούμε στη διαδικασία της Βρετανίας. Δεν είναι δικό μας καθήκον, ούτε δική μας δουλειά», δήλωσε ο Juncker.
Η Σκωτία κέρδισε το δικαίωμά της να ακουστεί στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker δήλωσε ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
D. Tusk: Καμία διαπραγμάτευση χωρίς την ενεργοποίηση του αρ. 50
Την αποφασιστικότητα των «27» χωρών μελών της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Ο D. Tusk ανέφερε ότι οι «27» θα συζητήσουν και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και τις νέες προκλήσεις το Σεπτέμβριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.
Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι σε μια «ιστορική στιγμή» οι «27» συζήτησαν τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, έως ότου κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Οι «27» συμφώνησαν, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον και κατέστησαν σαφές ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών.
A. Merkel: Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί στη διαπραγμάτευση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική τους σχέση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής των 27.
F. Hollande: Οι διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία θα παραμείνουν σε ισχύ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας F. Hollande υπογράμμισε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού οριστικοποιηθεί το "διαζύγιο" των δύο πλευρών, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.
Μιλώντας μετά την άτυπη σύνοδο των 27 χωρών-μελών της ΕΕ ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Σε ισχύ θα παραμείνει και η διμερής συμφωνία (Γαλλίας-Βρετανίας) για τα σύνορα των δύο χωρών αφού, όπως είπε, "δεν έχει νόημα" να τερματιστεί.
Στο μεταξύ, σημείωσε, οι άλλες χώρες-μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμα της Γαλλίας ο Ολάντ είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψή της για το 2017, προσθέτοντας ότι η ελεγκτική αρχή της χώρας πάντοτε εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος.
Με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου